Олег ДМИТРЕНКО: “Людей працює хоч і небагато, але вони – найкращі”

Триває четвертий рік роботи виробничого підрозділу імені Суворова у складі ТОВ “Агрофірма “Добробут” агропромхолдингу “Астарта – Київ”. Господарство розвиває і рослинництво, і тваринництво, орендуючи та обробляючи землі в Новосанжарському й Решетилівському районах. Протягом 2013-го у відділку тривала продуктивна робота, яка дала хороший результат. Отримали добрий урожай: по 520 центнерів із гектара зібрали буряк, по 19 – сою, а кукурудзу на силос – по 289 центнерів із гектара. Вдосталь було заготовлено й кормів для худоби.
– Минулорічним урожаєм цукрового буряку задоволені. Зважаючи й на те, що його взагалі в Решетилівському районі ні в кого не було, – розповідає керуючий виробничим підрозділом імені Суворова ТОВ “Добробут” Олег Дмитренко. – Процес копання коренів охопив майже всіх працівників. Професіоналами справи себе зарекомендували зокрема трактористи Олександр Больший, Анатолій Магда, Іван Мартинеко, Петро Лобас, Віктор Дикопавленко, Руслан Турбай. У цьому році буряк сіяти не будемо, бо за технологією його треба культивувати через чотири роки. Зосередимося на двох основних культурах – пшениці й кукурудзі. Озимої пшениці посіяли 470 гектарів. Нині у сільгосппідприємстві завершили виконання основних процесів весняно-польового комплексу робіт. Використовують кожну погожу днину, щоб і в нинішньому році мати високий урожай.
DSC_0028Підрозділ займається вирощуванням молодняку ВРХ – підгодовують телят, яких привозять з інших відділків, – і має свиноферму.
– Раніше були в нас корови і телички, але тепер худобу перевели до іншого підрозділу, бо не вистачало доярок. Ми запрошували на роботу людей із сусідніх сіл, розповсюджували оголошення в Решетилівському, Кобеляцькому районах, проте охочих – катма. Мали на території пасіку й овець, але й їх розподілили за іншими відділками, – продовжує Олег Дмитренко. – Зараз лише вирощуємо малечу до нетелей, яких потім передаємо іншим господарствам.
На СТФ утримують понад 300 свиней, аби забезпечити м’ясом власного виробництва своїх працівників. Худобу годують лише натуральними кормами, без домішок. Люди охоче купують продукцію господарства, бо знають, що вона екологічно чиста, вирощена, “як для себе”.
– У підрозділі працює 81 особа. Людей на робочих місцях зосталося небагато, але ті, хто лишився, – найкращі. Любителів зазирати до чарки в нас нема, вдалося побороти цю шкідливу й згубну звичку, – говорить Олег Дмитренко. – Середня зарплата працівників автопарку – близько 3,5 тисячі гривень, на тракторній бригаді отримують 4 – 5 тисяч гривень, на МТФ та СТФ – близько 2 тисяч. Господарство виплачує найвищий у районі відсоток від паю – 7,5.
Сумлінно виконують обов’язки водії – порядний, дисциплінований, знавець своєї справи Віктор Сторіжко і мудрий, сумлінний трудівник, який велику частину життя віддав рідній землі й господарству, Віктор Дикопавленко. На фермах за молодняком доглядають Тетяна Кухар, Наталя Сторіжко, Ганна Дикопавленко. Є у відділку й маленький сімейний підрозділ Дикопавленків: Віктор працює трактористом, його дружина Алла – диспетчером, а батько Микола Петрович все життя віддав роботі в господарстві й зараз знаходиться на заслуженому відпочинку. Трудиться і родинний дует – свинарка Ганна Дикопавленко та її чоловік Олексій, який нині працює шофером.
Підтримка і розвиток соціальної сфери села – один із векторів роботи господарства. На орендованих агроформуванням землях – дві сільські ради: Попівська і Шевченківська. На останню за минулий рік за соціальною угодою підрозділ перерахував понад 25 тисяч гривень. На потреби Шамраївської школи виплатили 13 тисяч гривень, придбали кінопроектор. Виділили кошти на проведення Дня села, підвезення дітей до дитячого садочка, подарункові набори на День Перемоги, для впорядкування сміттєзвалищ. По можливості агроформування не відмовляє у допомозі й сприяє вирішенню проблемних ситуацій. Та головна турбота виробничого підрозділу імені Суворова – створити такі умови, щоб люди мали змогу продуктивно працювати на благо своїх родин, господарства й села в цілому.

Керуючий ВП імені Суворова ТОВ “Агрофірма “Добробут” Олег Дмитренко.
Слюсар Віктор Пиріг і зварник Микола Гончаренко.

Анна ВАСЕЦЬКА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.