Представницькі й виконавчі функції

Районні ради поки що є практично єдиними дієвими органами влади на місцях, принаймні до повного формування виконавчої вертикалі. На цьому, зокрема, наголосив голова облради Петро Ворона, відкриваючи засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради.
Перед початком роботи Координаційної ради Петро Ворона поінформував журналістів про своє бачення розвитку місцевого самоврядування. Зокрема в Україні діє Асоціація обласних і районних рад. Обговорюється думка щодо широкого представницького органу – Асоціації місцевого самоврядування Полтавщини, до якої мають входити голови міських, селищних і сільських рад, котрі повинні бути не спостерігачами, а активними учасниками процесів, що відбуваються в державі. До того ж очікується масштабна реформа місцевого самоуправління і створення виконкомів місцевих рад.
– Вже зараз, я думаю, треба розпочинати певний підготовчий етап, – зазначив Петро Ворона, – і ця робота полягає у тому, щоб органи місцевого самоврядування, крім представницьких, залучати до виконавчих функцій.
***
У роботі засідання взяли участь перший заступник і заступник голови обласної ради Володимир Марченко та Володимир Микійчук, голови районних рад, депутати обласної ради Анатолій Олійник та Лев Жиденко, керівники структурних підрозділів ОДА, представники правоохоронних органів, облвійськкомату.
Розглядаючи питання про взаємодію органів місцевого самоврядування та силових структур, присутні заслухали інформацію начальника УМВС України в Полтавській області Івана Корсуна та заступника обласного військового комісара Сергія Манжоса.
– Фактично щотижня ми стикаємось з проявами агресії та застосування вогнепальної зброї, – зазначив Іван Корсун. – Вживаються відповідні заходи для викорінення таких негативних явищ. На території області діє система залучення до охорони громадського порядку офіційно зареєстрованих громадських формувань. Створені спільні патрулі й автопатрулі.
Органи міліції закликають долучитися до місячника добровільної здачі зброї, а також проводити роз’яснювальну роботу з цього приводу, сказав Іван Корсун.
Петро Ворона закликав голів районних рад до дієвої співпраці з силовими структурами та громадськістю в питаннях безпеки населення та захисту інтересів держави. Зокрема висловив пропозицію про відновлення й активізацію роботи громадських формувань з охорони правопорядку на селі та громадських помічників дільничних інспекторів міліції, спільне патрулювання, особливо в нічний час, щоб не допустити протиправних проявів. Крім того, висловився за те, щоб призначення керівників райвідділів внутрішніх справ відбувалося прозоро, проводилися консультації з депутатським корпусом районних рад.
**
Враховуючи те, що в більшості районних рад обрано нових керівників, Петро Ворона ознайомив їх із Положенням про Координаційну раду з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради. У ході засідання Координаційної ради було розглянуто ряд інших актуальних питань. Також відбулася відеопрезентація Концепції реформування органів місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні. В обговоренні концепції взяли участь представники більшості районних рад. Висловлювалися пропозиції, зокрема про доцільність встановлення кількісної межі населення для сільських рад, стимулювання об’єднання громад, забезпечення ресурсної бази територіальних громад.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.