На ланах області

Тепла й погожа весняна днина – добрий супутник аграріїв, адже на часі сівба ярини. На Полтавщині набирає обертів комплекс весняно-польових робіт. До сівби ярих зернових та зернобобових культур приступили аграрії всіх районів області. Господарства також завершують підживлення озимого клину, закривають вологу, готують грунт під посів ярини, підсівають трави.
За даними департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, станом на 24 березня ярі зернові та зернобобові культури й одно- та багаторічні трави посіяно більш як на 53 тисячах гектарів. Найбільші площі аграрії нині засівають ярим ячменем (посіяно близько 41 тисячі гектарів), під горох відведено майже 2,5 тисячі, овес та яру пшеницю – по 1,5 тисячі гектарів. Найвищі темпи весняно-польових робіт і найбільші площі ярини посіяно в господарствах Гадяцького (понад 3,7 тисячі гектарів) району, майже по 2,5 тисячі гектарів посіяно в Оржицькому та Карлівському, понад 2 тисячі – в Чутівському, Котелевському, Диканському, Хорольському районах. У дев’яти районах області також розпочали сівбу соняшнику, а в Пирятинському – цукрових буряків.
Загалом у цьому році ярі культури в області планується посіяти на площі майже 1,4 мільйона гектарів. Загальна вартість комплексу весняно-польових робіт, за словами першого заступника директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Семена Москаленка, оцінюється приблизно в 3,7 мільярда гривень. Стосовно особливостей цьогорічної посівної кампанії, то вона стартувала значно раніше від минулорічної. Неприємним “сюрпризом” для аграріїв стало зростання (приблизно на 20 відсотків) вартості витратних матеріалів, пального, мінеральних добрив тощо. Однак, як зазначив Семен Москаленко, практично всі сільгоспвиробники забезпечені необхідним для проведення комплексу весняно-польових робіт. До речі, в цьому році господарствами області укладено угоди на отримання банківських кредитів на суму майже 230 мільйонів гривень, що на 53 мільйони більше від минулорічних показників.

Людмила ДАЦЕНКО
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.