Наскільки ви допомагаєте дитині в навчанні?

На кожне твердження відповідайте “так” чи “ні”. Можна відповісти мамі й татові окремо, а потім порівняти відповіді.
1. Я розвиваю в дитини позитивне сприйняття можливостей і здібностей.
2. Надаю кімнату, частину кімнати, окремий стіл винятково для занять дитини.
3. Привчаю дитину (з мінімальною допомогою і, як правило, самостійно) вирішувати свої проблеми, виконувати обов’язки.
4. Показую, де знайти необхідні книги і потрібні для занять матеріали (особиста чи публічна бібліотека, інтернет-ресурси).
5. Ніколи не відмовляю дитині в проханні почитати їй.
6. Постійно беру сина (доньку) в поїздки, подорожі, на екскурсії.
7. Вітаю ігри і спілкування моєї дитини з друзями.
8. Часто виконую разом з дитиною посильну для неї роботу.
9. Я піклуюся про здоров’я дитини (харчування, загартування, спорт).
10. Стежу, щоб школяр дотримувався режиму дня: вставав і лягав у одні й ті ж години, мав визначений час для занять, прогулянок, ігор тощо.
Результати. Порахуйте кількість плюсів (відповідь “так”). Кожна позитивна відповідь оцінюється в один бал. Розділивши отриману суму на 10, отримуємо середньоарифметичне число.
1-й рівень (1–0,7 бала). Ви правильно організовуєте шкільне життя дитини. Ви близькі своїй дитині, вона прислухається до ваших порад, ви допомагаєте їй саме стільки, скільки треба, не намагаючись щось робити за неї. Ваш школяр має різнобічні інтереси, підготовлений до спілкування з дорослими й однолітками. Можете розраховувати на хороші успіхи в навчанні.
2-й рівень (0,6–0,4 бала). У вас можуть виникнути деякі проблеми в навчанні дитини. Задумайтеся, чи не блокуєте ви особистий простір дитини, чи достатньо вона спілкується з ровесниками? Чи не забагато для неї заборон? Такі роздуми дозволять визначити оптимальну стратегію виховання.
3-й рівень (0,3–0 бала). Ваша головна помилка – надмірна опіка дитини, підміна зусиль сина чи доньки власною активністю. Ви недостатньо даєте дитині спілкуватися з іншими, заважаєте набувати соціального досвіду, вважаєте, що швидше щось зробите самі, ніж будете довго і нудно пояснювати. Навчіться чути свою дитину і допомагати їй, а не кидатися робити щось за неї.

Підготувала
Анна ДОРОШЕНКО.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.