Заробляємо більше, аніж використовуємо

Останніми роками досить часто чути слова “значна частина бізнесу працює “в тіні”, відтак працівники таких підприємств отримують зарплату “в конвертах”, а бюджети недоотримують податків. Мабуть, чи не найменшим чином це стосується Полтавщини, яка за результатами минулого року ввійшла до трійки областей – лідерів держави за обсягами зібраних податків і зборів до Держбюджету, випередивши таких промислово розвинутих гігантів, як Донецька, Луганська, Запорізька, Київська області та Автономна Республіка Крим, які фактично є дотаційними регіонами, бо “проїдають” більше, аніж заробляють.
Коментуючи цей факт, начальник головного управління Міндоходів у Полтавській області Володимир Задорожний зазначив, що основними бюджетонаповнювачами нашої області й держави є підприємства Кременчуцького промислового вузла. До речі, загалом до місцевих бюджетів Полтавщини минулого року надійшло 3,4 мільярда гривень платежів.
Підсумки роботи територіальних органів Міндоходів у Полтавській області за 2013 рік підбито на зустрічі з представниками бізнесу області, тема цієї зустрічі – “Результати роботи територіальних органів Міністерства доходів і зборів Полтавської області. Стратегічний план розвитку Міністерства доходів і зборів України на 2013 – 2018 роки”. У роботі зібрання взяли участь начальник ГУ Міндоходів у Полтавській області Володимир Задорожний, тимчасово виконуючий обов’язки начальника Полтавської митниці Міндоходів Олег Черноусов, заступник начальника – начальник слідчого управління фінансових розслідувань ГУ Міндоходів у Полтавській області Олег Пищенко, заступник начальника ГУ Міндоходів у Полтавській області Людмила Голуб.
Зустріч відбувалася на базі Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка, який, за словами ректора вузу, депутата обласної ради Володимира Онищенка, має угоду про співпрацю з Головним управлінням Міністерства доходів і зборів у Полтавській області, тож студенти, магістранти, аспіранти та викладачі університету мали нагоду спостерігати за роботою цього форуму в on-line-режимі.
Зазначалося, що основним стратегічним напрямком роботи органів доходів і зборів впродовж 2013 року, окрім розвитку партнерських стосунків із громадськістю та бізнесом, було й залишається надання високоякісних сервісних послуг. Нині в області працюють 27 Центрів обслуговування платників податків, фахівцями яких торік було надано близько 135 тисяч послуг. У цьому році до Центрів уже надійшло понад 4 тисячі звернень.
Торік було удосконалено умови роботи для підприємців, які працюють за спрощеною системою оподаткування. Таких в області – понад 35 тисяч осіб. Тільки за минулий рік новими платниками єдиного податку стали майже 6 тисяч підприємців. Торік фізичними особами – підприємцями області, які працюють на єдиному податку, на 34 відсотки збільшено обсяги сплати податків. Одним із першочергових завдань у роботі фахівців органів доходів і зборів області було своєчасне відшкодування податку на додану вартість, спрощення та прискорення цієї процедури для сумлінних платників. Минулого року автоматично відшкодовано ПДВ у розмірі більш як 1,9 мільярда гривень.
У цьому році набрала чинності низка законів, спрямованих на спрощення процедур започаткування бізнесу та зменшення витрат часу, необхідного для подання заяви щодо реєстрації платників ПДВ чи обрання спрощеної системи оподаткування. У планах роботи органів доходів і зборів – подальше удосконалення сервісних послуг для платників податків, скорочення загальної кількості перевірок підприємців, за рахунок впровадження єдиного порядку проведення документальних перевірок.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.