Дорога жартів не прощає

В Управлінні з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи відбулося засідання ради з питань безпечної життєдіяльності населення при облдержадміністрації, на якому підбили підсумки роботи відповідних структур минулого року й обговорили перспективи на 2014-й.
– Стан дорожньо-транспортного травматизму великою мірою залежить від стану доріг, – наголосив голова ради – заступник голови облдержадміністрації Борис Галушко. – Держава на сьогодні приділяє увагу й фінансує реконструкцію, ремонт і будівництво шляхів. Першочергово кошти виділяються на магістральні сполучення, останні виходять на європейський рівень. Дещо менша увага на часі до комунальних і районних шляхів, проте для підтримання їх у належному стані ресурси надходять.
Про стан дорожньо-транспортного травматизму в області розповів заступник начальника УДАІ УМВС України в Полтавській області Ігор Палієнко. За його словами, у 2013 році порівняно з 2012-м на Полтавщині збільшилася кількість дорожньо-транспортних пригод із потерпілими, досягнувши позначки 1118 випадків, у яких 194 особи загинуло і 1354 травмовано. Основними причинами ДТП стали порушення правил маневрування і перевищення швидкості. Водночас погіршилася поведінка пішоходів на автошляхах. Натомість зменшилася кількість дорожньо-транспортних пригод із тяжкими наслідками, число загиблих
і травмованих скоротилося. Спостерігається покращення транспортної дисципліни серед водіїв автобусів.
Про причини і статистику травматизму на залізничному транспорті проінформувала начальник відокремленого підрозділу “Полтавська дирекція залізничних перевезень” державного підприємства “Південна залізниця” Ольга Дяченко.
– Перетин залізничних колій із автомобільними дорогами є найбільш складним і небезпечним елементом вулично-шляхової мережі та здійснює вагомий вплив на ефективність експлуатації автомобільного та залізничного транспорту в цілому, – наголосила доповідач. – За 2013 рік по Полтавській дирекції залізничних перевезень у межах області зареєстровано
5 ДТП на залізничних переїздах, при яких одна людина загинула, одна травмована.
Протягом 2013 року на залізничному транспорті на території краю сталося 5 нещасних випадків, унаслідок чого травмовано 5 осіб, із них 4 – смертельно. Причини прецедентів – порушення потерпілими “Правил безпеки громадян на залізничному транспорті”.
– Найчастіше люди травмуються через ходіння по коліях, спроби перетнути їх при заборонних показаннях світлової і звукової сигналізації та перед потягом, що наближається. При цьому неповнолітні нерідко говорять по мобільному телефону чи слухають музику в навушниках, що позбавляє їх можливості почути звукові сигнали потяга. Під колесами швидкісних локомотивів Інтерсіті та Інтерсіті-плюс сполученням Київ–Харків, Київ–Донецьк, що проходять через територію Полтавщини, упродовж 2013 року загинули три особи.
Водночас, за словами заступника директора департаменту освіти і науки Полтавської облдержадміністрації Галини Власюк, стан дитячого дорожньо-транспортного травматизму залишається напруженим. Упродовж січня–грудня 2013 року зафіксовано 5 нещасних випадків з учнями внаслідок дорожньо-транспортних пригод, проте кількість загиблих у порівнянні з 2012 роком зменшилась. За 12 місяців 2013-го зареєстровано 133 ДТП за участю дітей, у яких 137 дітей травмовано. Найбільше зафіксовано порушень дітьми віком від 6 до 14 років, дещо менше прецедентів сталося за участю підлітків віком від 16 до 18 років.
– Аналіз дорожньо-транспортних пригод свідчить про те, що вони трапляються, коли діти йдуть до школи чи повертаються додому, у вихідні дні чи на канікулах, а також при використанні учнями мототранспорту, – повідомила Галина Власюк.
За підсумками 2013 року Полтавщина ввійшла до вісімки областей, де всі транспортні медичні засоби перереєстровані. Область входить у когорту лідерів у сфері медицини катастроф.
– Своєчасність і оперативність прибуття спеціалістів дають позитивні результати. Кількість загиблих до приїзду медичних бригад значно зменшилась, – проінформував директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор Лисак. – Нині медицина повністю забезпечена всім необхідним. Найближчим часом Полтавщина отримає 44 спеціалізованих автомобілі.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.