Володимир ПИЛИПЕНКО: “Звітувати перед виборцями повинен кожен депутат”

Народний депутат України по 148-му виборчому округу (Лубенський, Великобагачанський, Хорольський, Семенівський, Оржицький райони) – про свою роботу в 2013 році та проекти і плани на 2014 рік.
– Минув рік, як Ви представляєте наш округ у Верховній Раді. За цей час уже вдруге звітуєте перед громадою. Багато депутатів дійсно формально ставляться до цього свого обов’язку. Надали кілька цифр чи фраз до газети – й на цьому звіт закінчився. Ви ж до цього питання підходите ґрунтовно. Чому для Вас так важливо розказати громаді про свою роботу?
– По-перше, Ви правильно зазначили, що звіт – це обов’язок депутата. Це частина моєї роботи. По-друге, я маю про що звітувати. Адже ми не сиділи, склавши руки. Кожного дня мали над чим працювати. Ще до виборів разом із жителями мого округу склали список конкретних справ, можна сказати, “завдань”, які громада доручила мені виконати. І я, в першу чергу, звітую про їх виконання. Також за рік до мене звернулися більше п’яти тисяч громадян на особистих прийомах, деякі просто приходили за допомогою до наших приймалень. Ми започаткували близько десятка масштабних проектів різного спрямування. Постійно стаємо співорганізаторами різних свят, долучаємося до вирішення проблем округу. Одним словом, не має роботи тільки той, хто не працює. А коли працюєш – то маєш про що звітувати. Тому, безперечно, є про що розказати виборцям.
– У якій формі Ви звітуєте перед виборцями?
– Окрім районної преси, ми окремо підготували і випустили спеціальний інформаційний бюлетень – “Звіт народного депутата Володимира Пилипенка перед громадою”. Його, як і минулого разу, мають доставити у поштові скриньки жителів округу. Він за змістом більш розширений, ніж звіт у газеті. Там є і список конкретних справ, і більш детальна розповідь про усі наші проекти, мій звіт перед жителями округу про роботу, проведену у Верховній Раді та на міжнародній арені. Цей, більш розширений, звіт також можна буде взяти у наших громадських приймальнях.
– У вересні центр Вашого округу, місто Лубни, святкував своє 1025-річчя. Це дуже масштабна подія. Чи долучалися Ви до організації свята?
– Аякже! До речі, цього року річницю святкували вперше на державному рівні. Ще на початку 2013-го я звернувся з відповідною пропозицією до Верховної Ради. Й у травні колеги-депутати підтримали наше спільне із лубенцями бажання 375 голосами “За!”. Тож ми були просто зобов’язані гідно підготуватися, щоб святкування дійсно відповідало державному рівню. Ми постійно спілкувалися із місцевою владою Лубен, і я завжди був у курсі того, як іде підготовка до святкування. Проте я також хотів подарувати лубенцям подарунок і від себе особисто. Вибір подарунка ми вирішили доручити самим лубенцям. Провели невеличке соціальне опитування, в якому жителі міста обрали кілька варіантів. Але ми вирішили не зупинятися на якомусь одному побажанні, й зрештою лубенці отримали не один подарунок. Основні заходи відбулися на Володимирському майдані – найбільшій площі міста. Там встановили сцену, на якій виступали місцеві колективи та гості з сусіднього Миргородського району. Головною зіркою святкового концерту стала співачка Лама, яка приїхала на наше з лубенцями запрошення. Виступ відомої виконавиці й став одним із подарунків до 1025-ї річниці Лубен. На Володимирський майдан відсвяткувати День народження міста прийшли до десяти тисяч лубенців. Після півторагодинного концерту популярної української співачки на гостей свята чекав грандіозний феєрверк із 1025 вогнів – другий подарунок жителям та гостям до Дня народження міста. До речі, з ювілеєм лубенців офіційно привітали вищі посадові особи нашої держави.
– Ви почали розповідати, що у 2013 році започаткували кілька цікавих проектів. Розкажіть детальніше про них.
– Дійсно, рік нашої роботи виявився плідним на проекти. Ми намагалися охопити ними усі категорії населення, та й самі проекти стосуються різних сфер: культурної, спортивної, соціальної. Вони є в кожному районі. У Великій Багачці – це турнір з гирьового спорту. В Оржицькому районі – спортивно-мистецьке свято працівників освіти району “Водограй”. В Лубнах у вересні-жовтні провели уже другий сезон показів мультфільмів для школярів міста в кінотеатрі “Київська Русь”. Цей проект матиме своє продовження й навесні, плануємо також організувати приїзд школярів із шкіл Лубенського району. Ще ми заохочуємо дітей до читання. У листопаді підбили підсумки першого етапу нового проекту “Найкращий юний читач Лубенщини”. У Семенівському районі проводимо турнір із настільного тенісу. Є проекти, що об’єднали усі райони, як-то “Набір першокласника”, який передбачає забезпечення першачків необхідним для навчання приладдям. Або один із останніх – творчий конкурс для школярів, приурочений до дня Святого Миколая. У ньому взяло участь близько тисячі дітей. Ми маємо бажання продовжувати усі ці проекти і наступного року. Деякі з них уже стали традиційними, інші ми хочемо зробити такими. Адже вони гуртують громаду навколо спільної справи, насичують життя цікавими подіями.
– Рік минув, чи працюють Ваші приймальні? Чи проводите Ви громадські прийоми?
– Так, приймальні обов’язково діють за графіком у кожному районі. Завжди можна туди звернутися за допомогою. Там працюють мої кваліфіковані помічники, які також можуть проконсультувати громадян, допомогти із вирішенням якихось питань. За графіком проходять і особисті прийоми, яких за цей рік я провів більше двадцяти. Приходять люди з різними проблемами, усім намагаємося допомогти, зарадити. Наприклад, тільки цього року завдяки роботі наших приймалень більше 50 жителів округу отримали допомогу на лікування.
– Яким чином допомагаєте людям, які потребують лікування? Адже ані Ви, ані помічники не можете бути компетентними в тому, чи дійсно такі затрати або медичне втручання потрібні людині, яка звернулася до Вас…
– Народний депутат – це не гаманець, а громадянин, до обов’язків якого входить допомагати іншим, бути тією ланкою, яка поєднувала б їх із владою різних рівнів, керівниками різних структур та закладів, у тому числі й медичних. Ми не можемо нікого вилікувати, але можемо знайти спеціалістів, домовитися про консультації з кращими лікарями району, а за потреби – області. Ще ми знаємо, як звернутися до влади різних рівнів, щоб хворий отримав матеріальну допомогу на лікування.
– Як часто буваєте в окрузі? Відвідуєте заходи, які проходять у районах?
– Усі найбільші державні свята та урочисті дати – я тут. Буваю практично на всіх заходах, на які мене запрошують: починаючи від наймасштабніших свят районного значення і закінчуючи Днем невеличкого селища чи відкриттям групи в сільському дитячому садочку. Якщо я на сесії Верховної Ради чи у відрядженні, то замість мене на урочистостях присутні мої помічники. Ми завжди долучаємось до святкувань, співпрацюємо із місцевою владою районів, міст, селищ, допомагаємо з організацією урочистостей. Так, наприклад, цього року на День захисту дітей ми влаштовували свято в кожному районі. Так само долучилися до святкувань річниць міст та районних центрів.
– На відміну від багатьох народних депутатів, у Вас, окрім роботи в окрузі та в парламенті, є ще робота на міжнародній арені, де Ви представляєте Україну в ПАРЄ, а також є членом Венеціанської комісії. У чому полягає Ваша робота в цих закордонних організаціях?
– Це дуже почесна місія. І минулий рік приніс багато позитивних результатів. Фактично моя робота в міжнародних європейських організаціях полягає в тому, щоб наблизити наше законодавство до європейських норм. Нещодавно був розроблений принципово новий законопроект “Про прокуратуру”. Він дійсно є дуже прогресивним, адже прокуратуру планується позбавити невластивої їй функції загального нагляду й сконцентрувати увагу прокурорів на керівництві розслідуванням злочинів, підтриманні державного обвинувачення в суді та нагляді за сферою відбування кримінальних покарань. Ще раніше був розроблений проект внесення змін до Конституції України в розділ “Правосуддя”, який також вирішує багато проблемних питань у цій сфері. Положення законопроекту спрямовані на якісну трансформацію судової системи, а їх зміст базується на положеннях міжнародних стандартів судочинства. Цей законопроект було попередньо схвалено українським парламентом. Обидва законопроекти розроблялися у тісній співпраці з експертами Венеціанської комісії та виключно на підставі їхніх рекомендацій, що дозволило усунути багато недоліків. Україна продовжує рух у європейському напрямку, а прийняття цих законопроектів є важливою умовою для підписання Україною Угоди про асоціацію із Європейським Союзом.
– Коли минає рік, заведено підбивати його підсумки. Які справи 2013-го Ви б виділили окремо?
– Безперечно, це святкування річниці Лубен! І те, як ми відвойовували терапевтичне відділення Оржицької лікарні в Круподеринцях. А ще рятували від закриття садочок у Новооржицькому. Також запам’яталося те, що нам вдалося вирішити проблему кредиторської заборгованості по будівництву підвідного газопроводу від села Веселий Поділ до Василівки, що на Семенівщині. У Хоролі почали масштабну справу із реконструкції басейну в місцевому НВК. Та ще багато хороших речей було зроблено в 2013 році. Я упевнений, що 2014 рік буде не менш плідним на роботу та хороші справи!
ЛІЧИЛЬНИК РОБОТИ
НАРОДНОГО ДЕПУТАТА ВОЛОДИМИРА ПИЛИПЕНКА
Оголошено на засіданнях Верховної Ради України 19 депутатських запитів.
Проведено 59 прийомів юристом, на яких надано 351 юридичну консультацію з різних питань.
Подано 16 законопроектів, із яких 3 законопроекти уже стали чинними законами.
Надіслано 408 депутатських звернень для вирішення питань округу відповідно до звернень громадян.
СПРАВИ, ЗДІЙСНЕНІ ЗА СПРИЯННЯ, БЕЗПОСЕРЕДНЬОГО ВТРУЧАННЯ, ОСОБИСТОГО КОНТРОЛЮ
ВОЛОДИМИРА ПИЛИПЕНКА:
– більше п’ятдесяти осіб отримали допомогу в сфері охорони здоров’я у вигляді: лікування, обстеження, консультацій, санаторно-курортного лікування. Лікування проводиться як у межах районних закладів охорони здоров’я, обласних, так і профільних закладів Національної академії медичних наук;
– змінено дату святкування Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва, який відзначали одночасно з Днем пам’яті жертв політичних репресій. Тепер День працівників культури та майстрів народного мистецтва відзначатиметься щорічно 9 листопада разом із Днем української писемності та мови;
– десять осіб отримали державні нагороди та почесні звання;
– двадцять осіб отримали матеріальну допомогу з обласного та районних бюджетів.
ПРОБЛЕМИ, НАД ВИРІШЕННЯМ ЯКИХ ПРОДОВЖУЄ ПРАЦЮВАТИ СЬОГОДНІ НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ:
– забезпечення виплат за прийнятими рішеннями судів дітям війни та чорнобильцям; захист права на належне пенсійне забезпечення;
– розвиток об’єктів соціальної, культурної та спортивної сфери;
– покращення матеріально-технічної бази соціальних закладів;
– сприяння переведенню радіомовлення на бездротову FM-частоту в Лубнах та Лубенському районі;
– газифікація села Балаклія Великобагачанського району (внесено пропозицією до Проекту Державного бюджету України на 2014 рік);
– відновлення автобусного сполучення Велика Багачка – Київ;
– газифікація Семенівського району;
– реалізація проекту за рахунок Кіотського протоколу, зокрема санація (капітальний ремонт) Хорольської гімназії;
– питання функціонування Хорольської міської котельні теплогенераторної станції.
(Друкується відповідно до поданого автором оригіналу в порядку, визначеному Законом України “Про статус народного депутата України”).

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.