Інновація й прогрес – стратегія розвитку

Як тваринництво й рослинництво поєднані повсякчас, так і на Семенівщині пліч-о-пліч працюють два господарства – ТОВ “Агрофірма “Дніпроагролан” та ТОВ “Прогрес-НТ”. Перше спеціалізується на культивуванні кукурудзи, сої, друге – на виробництві молока та вирощуванні свиней.
– У 2001 році тодішнє ЗААТ “Прогрес” розпочало співпрацю з ТОВ “Агрофірма “Дніпроагролан”. Якраз склалася ситуація, що ми виорали 400 гектарів землі, а грошей на пальне, посівний матеріал, засоби захисту рослин – катма, – розповідає про початок партнерства директор ТОВ “Прогрес-НТ” Михайло Шпаковський. – Тоді й розпочалася спільна робота з вирощування кукурудзи. Спочатку агроформування функціонували кожне по собі, а вже потім, переконавшись, що маємо надійних, мудрих компаньйонів, продовжили співпрацювати далі. Розпочали з будівництва сушарки, складів для зберігання зерна, провели газопровід із Хорольського району, що також дало змогу газифікувати села Пузирівської сільської ради. Докорінно було замінено тракторний та автомобільний парки.
DSC_0171Сьогодні це – два абсолютно різних юридичних формування, але вони тісно співпрацюють, докладаючи зусиль для підтримки партнерства. У кожного свій персонал, але дехто з людей встигає поєднувати роботу відразу в обох господарствах. Директор ТОВ “Прогрес-НТ” Михайло Шпаковський водночас є заступником директора ТОВ “Агрофірма “Дніпроагролан”, а очільник останнього господарства Валерій Стрелковський – заступником керівника ТОВ “Прогрес-НТ”. Інколи люди дев’ять місяців трудяться в ТОВ “Прогрес-НТ”, а на сезонну роботу переходять у ТОВ “АФ “Дніпроагролан”. Заробітна плата в господарствах однакова. Для підприємств головним пріоритетом є згуртований та працьовитий колектив, тому керівники докладають зусиль, аби зберегти уже досвідчених і роботящих трударів, всіляко їх підтримуючи та заохочуючи.
– ТОВ “Прогрес-НТ” упевнено тримає марку, – говорить керівник господарства. – Як була в нас молочнотоварна ферма, так і залишилась, як тримали близько 400 корів, так і нині. Та ж ситуація зі свиньми. В агроформуванні – 100 основних свиноматок, що дає змогу постійно мати близько 1000 голів худоби.
Усі тварини утримуються у капітально відремонтованих приміщеннях. Вагомі ресурси господарство виділяє на реанімацію тваринництва в селах колишніх господарств району – Байрак та Великі Липняги. Відремонтовано п’ять із шести тваринницьких приміщень. У планах – відремонтувати ще одне. На сьогодні в цих селах господарство утримує 300 голів ВРХ, із них 170 – корови, і близько 400 голів свиней.
DSC_0251– Хоча свинарство відновити порівняно легше, ніж поголів’я корів, але молочнотоварна ферма – одна зі стрижневих ланок розвитку на селі. Це не лише стабільний прибуток, а й постійні робочі місця, де нині зайнято близько вісімдесяти осіб, переважно жінки. До речі, ТОВ “АФ “Дніпроагролан” має понад 180 працюючих, – продовжує Михайло Шпаковський.
– У ТОВ “АФ “Дніпроагролан” жоден гектар без науки не обробляється, – констатує Михайло Андрійович. – Тому й врожаї високі, збори кукурудзи навіть перевищували позначку 100 центнерів із гектара. Під час останніх жнив показник тримався на відмітці 82 центнери. Землю постійно удобрюють, вносять мікро- й макроелементи. Водночас проводять дослідження, аналізують зразки ґрунту, визначають, які саме добрива потрібні.
ТОВ “АФ “Дніпроагролан” – це суцільна інновація. Яка тільки новинка не з’являється на ринку, відразу закуповується чи впроваджується на підприємстві. Нині ретельно досліджується питання зрошення кукурудзи, оскільки ті землі, де ця культура вирощується за такою технологією, дають урожай 160 – 180 центнерів із гектара. Культивують у господарстві висококрохмальну кукурудзу, яку реалізовують за кордоном, що дає змогу покращити економіку товариства. Для зберігання збіжжя ТОВ “АФ “Дніпроагролан” має власний сертифікований елеватор, на якому обробку врожаю проводять на чотирьох сушарках, які за добу пересушують 1000 – 1200 тонн кукурудзи.
DSC_0235ТОВ “Прогрес-НТ” від прогресу теж не відстає. А одна зі складових прогресу – це якість продукції.
– Молоко в нас екологічно чисте, маємо відповідний сертифікат, – розповідає Михайло Шпаковський. – Шкода тільки, що останній раз виплати за однією з державних програм за цю високоякісну продукцію ми востаннє отримали 2011 року. За 2012 – 2013 роки коштів не повертають, що говорить про відсутність підтримки тваринництва з боку держави, хоча господарство втрачає значні кошти на вирощуванні кормів для тварин за рахунок зниження врожайності сільськогосподарських культур через їх екологічне вирощування.
Двоє партнерів не лише пліч-о-пліч створюють міцні й успішні агрофірми, а й всебічно піклуються про розвиток інфраструктури та соціальних процесів на Семенівщині. За останні роки збудували два дитсадки, в кожен із яких вклали майже по 100 тисяч гривень, у Богданівці – амбулаторію. У Пузирях відкрили медпункт, який опалюється за рахунок ТОВ “АФ “Дніпроагролан”. Також здійснюється підвезення дітей у Богданівку, Худоліївку, Пузирі. Пузирівське відділення пошти за кошти господарства відремонтували та газифікували.
“Усе для людей” – одна зі складових функціонування господарств. Чого не зробиш для працьовитого й сумлінного колективу, якщо він цього заслуговує, а в агроформуваннях працюють саме такі. Справжніми професіоналами своєї справи зарекомендували себе головний агроном Юрій Черевко, головний інженер Володимир Черняк, головний зоотехнік Володимир Шутька, завідуючий машино-тракторним двором Віктор Позняк, трактористи-машиністи Віктор Курочка, Василь Носенко, Віталій Пустовойтов, Володимир Синенко, водії Микола Черкаський, Володимир Приходько, Віталій Запорожченко, оператори зерносушарок Євгеній Бутурлим і Анатолій Семенець.
Досягти вершин можна, лише йдучи до них через колючі терни повсякдення. І на цьому шляху ніяк не обійтись без компетентності, наполегливості, принциповості та постійного пошуку нового. Саме такими є складові успіху двох партнерів.

Майстер дільниці Павло Юрченко і заступник директора ТОВ “Агрофірма “Дніпроагролан” Михайло Пилипенко.
Завідуюча їдальнею Валентина Іващенко, кухарі Людмила Банник, Любов Притула і кухонна працівниця Марія Пушкар у їдальні виробничого підрозділу №3 ТОВ “Агрофірма “Дніпроагролан”.
Дитячий садок у селі Богданівка – різновікова група і вихователька Ольга Алєхіна.
Оператори очисних машин Михайло Айдук і Василь Клубенко.

Анна ВАСЕЦЬКА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.