За пай – розрахунок віддай

На Полтавщині на початок 2014 року земельні паї мають 266 тисяч осіб, а загальна кількість орендованих земель в області – майже 985 тисяч гектарів. Найбільші площі обробляють аграрії Зіньківського (понад 56 тисяч гектарів), Гадяцького та Семенівського (понад 53 тисячі гектарів) районів. Водночас менше 25 тисяч гектарів земель орендується в Кременчуцькому, Гребінківському та Чорнухинському районах.
Середньообласний розмір селянського паю становить 3,7 гектара, а загальна вартість орендованих земель складає близько 22,2 мільйона гривень. Найбільші земельні ділянки – понад 5 гектарів – мають мешканці Машівського району, найменші – до 3 гектарів – у жителів Гадяцького району.
За оперативними даними департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, агроформування області вже розрахувалися за оренду земельних паїв у 2013 році більш як на 100 відсотків, що в грошовому еквіваленті становить близько 1,1 мільйона гривень. У тому числі коштами виплачено майже 700 тисяч гривень, приблизно на 300 тисяч гривень селянам видали зерна за середньою вартістю однієї тонни – близько 1,66 тисячі гривень.
У середньому селянам фактично виплатили по 4,9 відсотка від вартості земельного паю. При цьому рівень виплат доволі строкатий. Якщо в Миргородському районі він перевищує 9 відсотків, у Новосанжарському й Пирятинському – понад 6, то в Гадяцькому, Кременчуцькому, Шишацькому й Котелевському районах – менше 4 відсотків. Однак це ще не означає, що в останніх районах селянам недодали, адже, як кажуть мудрі аграрії, відсоток може мати “різну вагу”.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.