Для лікування зоба

“Хворію на дифузний токсичний зоб. Допоможіть зцілитися народними засобами”.
В.М.АНДРІЄНКО.

Нетреба колюча (Xanthium spinosum L., російська назва – дурнышник колючий) – однорічна трав’яниста рослина заввишки з метр. Стебло галузисте. Листки трилопатеві. Квітки жовтаві. Плоди овальні, з жовтувато-бурими обгортками, усіяні тонкими гачкуватими колючками. Цвіте нетреба колюча у липні-серпні. Росте біля річок, на пасовищах, біля вівчарників, понад шляхами. Поширена у Європі, на Кавказі, у Середній Азії та Південному Сибіру.
Заготовляють усю рослину, зрізуючи її в тому місці, де починаються листки. Сушать під дахами, зберігають у паперовій тарі.
У рослині містяться значна кількість йоду, алкалоїди (0,11–0,13 %), олія (в насінні близько 39 %), смолисті речовини (3,3 %), глікозид ксантострумарин (3,9 %), кумарин, сапоніни, аскорбінова кислота, пігменти, летка олія (близько 1%), яка складається з тимолу, фенолу, карвакролу, сесквітерпену.
Нетреба колюча застосовується у народній медицині як протигарячковий засіб при захворюваннях дихальних шляхів та ревматизмі. Препарати рослини мають заспокійливий вплив, поліпшують діяльність травного каналу, печінки, жовчного міхура, сповільнюють зсідання крові та проявляють знеболювальні властивості.
Вживаються вони також для лікування алергійних захворювань шкіри, особливо у дитячому віці. Найпоширеніший спосіб використання – приготування відвару. Беруть столову ложку трави нетреби колючої, заливають склянкою води, кип’ятять на малому вогні 10 хвилин, настоюють 30 хвилин. П’ють по 40 мл тричі на день за 30 хвилин до їди і четвертий раз – перед сном.
Застосовують також свіжий сік рослини при діатезі, нейродерміті, екземі, набряку Квінке. Дітям призначають по 2–10 крапель на ложці води 2–3 рази на добу, а дорослим при астматичних бронхітах, ядусі, нейродерміті – по 15–20 крапель. Курс лікування – 7–14 діб.
При алергійних захворюваннях одночасно зі свіжим соком призначають суміш таких рослин: корінь цикорію дикого, плоди глоду колючого, кореневища пирію повзучого, трава вероніки лікарської, плоди шипшини коричної, трава вересу звичайного у співвідношенні 4:4:2:2:2:4. Беруть 2 столові ложки суміші, заливають склянкою води, кип’ятять на малому вогні 10 хвилин, настоюють 4 години. П’ють по 50 мл тричі на добу за 30 хвилин до їди.
Досить успішно застосовують препарати нетреби колючої для лікування дифузного токсичного зоба, поєднуючи їх iз кореневищами перстачу прямостоячого, коренями кульбаби лікарської, травою собачої кропиви серцевої, травою вересу звичайного, шишками хмелю звичайного, плодами глоду колючого, травою люцерни серповидної, насінням вівса посівного, коренями з кореневищами синюхи блакитної у співвідношенні 4:2:2:4:2:2:2:3:3:1. Беруть 2 столові ложки суміші, заливають склянкою води, кип’ятять на малому вогні 10 хвилин, настоюють 2 години. П’ють по 50 мл тричі на день за 30 хвилин до їди і четвертий раз – перед сном.
Одночасно з прийомом всередину відвару корисне застосування спиртових настойок бруньок тополі чорної у вигляді примочок на ділянку щитовидної залози, особливо при III–IV ступенях її збільшення.
Також п’ють настойку – по 20 крапель на ложці води тричі на добу через 2 години після їди.
Після такого лікування уже через 7–16 діб зникають тахікардія та миготлива аритмія, значно зменшується тремор пальців рук, язика, всього тулуба. Зникають пітливість, дратівливість, страх, нормалізуються частота пульсу та температура тіла.
Нетребу колючу застосовують, чергуючи з кореневищами перстачу білого. Протягом місяця застосовуємо нетребу колючу, а наступного місяця – кореневища перстачу білого.
В Україні поширена також нетреба звичайна (Xanthlum struma-rlum L.). Вона застосовується у народній медицині при таких хворобах, як і нетреба колюча.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.