Знайти вихід через компроміс

Тільки злагоджена робота дасть можливість Полтавщині жити і працювати в нормальному режимі в нинішній непростій ситуації. На цьому наголосив голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко під час прес-конференції для полтавських ЗМІ, що проходила в приміщенні інформагентства “Новини Полтавщини”, де прокоментував суспільно-політичну ситуацію в області й країні. Він відзначив, що говорить одночасно як керівник виконавчої гілки влади області і як очільник обласної організації Партії регіонів.
– Ми вже робили заяви, у тому числі перед минулою сесією обласної ради, після подій 30 листопада, давали оцінку дій центральної влади й опозиційних сил, – сказав він. – Зрозуміло, тієї ночі були допущені певні помилки, були винесені уроки з тих подій. Але те, що відбувається сьогодні (19–21 січня), відкрило іншу сторону боротьби за владу з боку опозиційних сил. Чим закінчилася їхня декларація про мирний характер політичної боротьби, всі ми побачили… Думаю, сценарій добре відомий, у тому числі лідерам опозиції і їхнім політичним силам. Але їхнє відмежування з одного боку незрозуміле, з іншого – слабке і свідчить про те, що вони вже не впливають на ситуацію, на мітингувальників. Межа перейдена, і сьогодні вихід тільки один – зупинитися і перейти до пошуків компромісів, – заявив Олександр Удовіченко.
Також він зазначив, що п’ять умов, висунутих лідерами опозиції, не ведуть до діалогу, вони безапеляційні й мають на меті захопити владу в державі:
– Президент і та політична сила, яка сьогодні при владі, на подібні речі піти не можуть. Тому потрібно шукати компроміс, знайти в собі сили, знайти важелі впливу, щоб зупинити ескалацію екстремістських позицій, які відбуваються на вулиці Грушевського в Києві.
Основна “арена подій” – це центр Києва і Майдан, але всі регіони країни перебувають у певній напрузі. Не є виключенням і Полтавщина, сказав керівник області.
– Наше завдання як представників виконавчої влади – зробити все для того, щоб тут відбувався мирний процес вираження політичних поглядів. На мій погляд, досі нам це вдавалося. Ми сприяли тому, щоб той, хто хотів мирно виражати свої політичні погляди і вимоги до влади, міг це зробити. Це відбувалося і в обласному центрі, у варіанті полтавського майдану, на зустрічах, які ми пропонували політичним лідерам опозиційних сил, і в інших містах та районах області, і на сесіях місцевих рад, – зазначив Олександр Удовіченко. – Ми закликаємо не переходити певні рубежі, у тому числі й на місцевому рівні. Й робимо все, щоб Полтавщина жила та працювала спокійно.
Проте він зазначив, що на Полтавщині теж трапляються хуліганські й радикальні прояви. Приміром, вже не раз обливали фарбою і засипали хімічною речовиною офіс обласної організації ПР. Поки що, за його словами, такі факти “списують” на безкультурний підхід до ведення політичної боротьби опонентами.
– На Полтавщині фіксуються прояви радикальних дій, проте до критичної межі ще не доходить, – сказав він зокрема з цього приводу.
Голова облдержадміністрації, депутат обласної ради Олександр Удовіченко також наголосив, що першочерговим завданням місцевої влади нині є прийняття обласного і місцевих бюджетів. І закликав колег-депутатів обласної ради проголосувати за проект бюджету Полтавської області на 2014 рік, щоб забезпечити всі належні видатки та соціальні виплати.
– За нашою інформацією, сьогодні йде активна агітація серед опозиційних депутатів, членів опозиційних фракцій не голосувати за обласний бюджет. Ясно, що це право депутатів, але тут, я думаю, “очі застилає” чисто політична складова. Всі добре розуміють, що треба приймати бюджет, бо ця ситуація, особливо на місцевому рівні, не політична. Адже забезпечення всіх тих платежів, які потрібні для громади, в режимі неприйнятого бюджету набагато складніше. Тому закликаю всіх депутатів тверезо дивитися на речі, – підкреслив Олександр Удовіченко. – Безумовно, в рамках сесійних засідань, регламентних процедур є можливість для висловлення думок, заяв усіх політичних сил. Думаю, все це можна робити в нормальному політичному режимі, а не в режимі показу м’язів і сили через неприйняття тих чи тих рішень, які потрібні громаді.
Також одне з першочергових нинішніх завдань – забезпечення виплати пенсій та інших соціальних видатків за перший місяць року. Керівник області наголосив, що нині пенсійні кошти в Полтавській області виплачуються за графіком, затвердженим Пенсійним фондом. 25 січня мають завершитись їх виплати за січень.
Депутати обласної ради також вноситимуть зміни до бюджету, зокрема спрямують 30 мільйонів кредиторської заборгованості, яка не була проплачена через причину відсутності грошей на єдиному казначейському рахунку в кінці минулого року, на основні об’єкти і проекти, що заплановані й практично реалізовані в 2013 році.
– Ці 30 мільйонів заборгованості треба проплатити в першу чергу. Приміром, гроші, заплачені за машини “швидкої допомоги”, які вже обслуговують населення. В області існує більша кредиторська заборгованість, але рішення щодо інших сум буде прийняте на наступній сесії, коли розподілятимуться вільні лишки – близько 40 мільйонів, які ми разом із депутатами різних фракцій розділимо на соціальні об’єкти, потрібні для області, для міст і районів, – відзначив співрозмовник.
Відповідаючи на запитання представників ЗМІ, голова ОДА сказав, що виважена суспільно-політична позиція Полтавщини й інших центральних областей країни, де немає єдиних точок зору, попри різні думки, непорозуміння і погляди людей, може стати об’єднуючим фактором і позитивно вплинути на ситуацію в державі:
– Така позиція Полтавщини балансує і показує, що в подібному політичному процесі немає крайніх позицій. Є різні оцінки такого підходу, є політичні опоненти, партнери, які по-різному ставляться до цього. Полтавщина стоїть на Рубіконі політичних уподобань громадян. Те, що сьогодні є в південних регіонах, у Криму, наприклад, показує інші підходи і настрої людей. Можливо, комусь хотілося, щоб була перемога, в даному випадку синьо-білого поля, більш швидко, але ми реально оцінюємо ситуацію. На всіх виборах видно, що частина районів, округів, які розташовані ближче до Харкова, Дніпропетровська, мають у більшості один настрій людей, а та частина, що ближче до Києва, – інший. Так було завжди, так залишається і в історії повторюється. У тому числі події, подібні сьогоднішнім у столиці нашої держави. Тому, на наш погляд, така позиція дає шанс, і країні в цілому, виходити з ситуації з меншими втратами.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.