Історичний символ об’єднання України

У Полтаві з нагоди відзначення Дня Соборності та Свободи України відбулись святкові заходи за участю керівництва області та міста, представників громадських організацій, трудових колективів, студентської молоді, духовенства. Найурочистішими подіями стали церемонії покладання квітів до пам’ятників Пророку нації Тарасу Шевченку та громадсько-політичному діячеві, голові Ради Міністрів Української Народної Республіки
(1919 р.), нашому земляку Борису Мартосу.
Усім, хто прийшов у день 95-ї річниці проголошення Акта Соборності України до парку біля Полтавського краєзнавчого музею, нагадали рядки вікопомного документа, який став у 1919 році кульмінацією національно-визвольних змагань українців. Церемонія покладання квітів до пам’ятника Великому Кобзареві супроводжувалася духовним гімном України “Боже великий, єдиний, нам Україну храни”. Колону очолювали голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко, голова обласної ради Іван Момот, міський голова Полтави Олександр Мамай.
IMG_8248– Вітаючи полтавців, хочу підкреслити, що відзначення знакової для українства історичної дати є ще одним підтвердженням того, що тільки разом, тільки об’єднавши всі наші регіони, всю державу, ми повинні рухатися вперед, – наголосив Олександр Удовіченко в інтерв’ю журналістам. – А будь-які деструктивні прояви, розбрати, а тим більше силове протистояння, можуть зруйнувати той мир і той спокій, які є в Україні. Сьогодні тут зібралися представники різних поколінь, різних політичних сил, різних конфесій і тим самим продемонстрували, що Полтавщина “монолітна”, налаштована на об’єднувальні зусилля.
– Я вірю в мудрість українців, у мудрість полтавців зокрема, – зазначив голова обласної ради Іван Момот. – Роль нашого регіону як одного з центральних в Україні визначальна. Ми маємо об’єднувати, притягувати, як той магніт, і Схід, і Захід країни. Тільки сильна Україна може бути й стане європейською державою.
***
У церемонії покладання квітів до пам’ятника видатному українському державному діячеві Борису Мартосу взяв участь заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Валерій Пархоменко. Найчисленнішу частину учасників заходу склали викладачі та студенти Полтавського університету економіки і торгівлі, які шанують пам’ять Бориса Мартоса як одного з перших ініціаторів створення всеукраїнських кооперативних організацій, міністра фінансів в Уряді УНР, котрий він й очолював, засновника й керівника низки навчальних закладів, у яких готували економістів.

Вікторія КОРНЄВА
Олег ЖУРАВЛЬОВ (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.