Маєш свідоцтво – контролюєш роботодавця

Шановна редакціє! Не так давно я оформила пенсію, але продовжую працювати. Разом із пенсійним посвідченням одержала свідоцтво про загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Що дає мені цей документ?
Наталія Люта.
м. Полтава.

Як поінформувала редакцію у відповідь на цей лист начальник відділу персоніфікованого обліку, інформаційних систем та мереж управління Пенсійного фонду України Октябрського району Полтави Марина Заболотна, свідоцтво про загальнообов’язкове державне соціальне страхування є документом, який засвідчує, що його власник застрахований в усіх видах загальнообов’язкового державного соціального страхування. Ці свідоцтва використовуватимуться не лише в пенсійних питаннях, а й при одержанні допомоги з безробіття, з тимчасової непрацездатності, ви-плат із фонду нещасних випадків на виробництві, згодом і медичного страхування. У майбутньому для призначення певної виплати чи надання інформації людині достатньо буде пред’явити вказаний документ.
На даний момент, маючи свідоцтво про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, можна з’ясувати, як і скільки внесків сплачують роботодавці до Пенсійного фонду із вашої заробітної плати. Достатньо лише прийти до управління Пенсійного фонду України Октябрського району Полтави, де завдяки інформаційному кіоску за лічені секунди можна отримати інформацію про відомості, накопичені в системі персоніфікованого обліку відомостей.
Інформаційний кіоск дозволить кожному перевірити інформацію про заробітну плату, з якої сплаче-ні страхові внески, тобто про страховий стаж. Якщо людина помітить невідповідність між заробітком і сплатою роботодавця до Пенсійного фонду, вона може звернутися до свого роботодавця з вимогою сплати цих внесків, навіть у судовому порядку.
Крім даних про себе, через інформаційний кіоск пенсіонер може ознайомитись із переліком документів, які необхідно подати для призначення (перерахунку) пенсії, отримати дані про часи прийому керівництва територіального управління та Пенсійного фонду України, прочитати інформацію про банки, які виплачують пенсії, а після запровадження обов’язкової накопичувальної системи власник свідоцтва зможе швидко і просто дізнатися, скільки грошей є на його накопичувальному рахунку.
Повідомляємо, що з 1 січня 2014 року набрала чинності стат-тя 22 Закону України “Про збір та облік на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”, відповідно до якої особи, що підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, одержують посвідчення за- страхованої особи, яке є єдиним для всіх видів страхування та документом суворої звітності.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.