За отруєння людей покарають в’язницею

Відповідальність за виготовлення небезпечних харчових продуктів можуть посилити, а за отруєння такими про- дуктами загрожуватиме термін ув’язнення. Такий законопроект у парламент вніс Кабмін, пише газета “Сегодня”. Якщо раніше обіг небезпечних харчових продуктів і будь-якої іншої продукції карався штрафом 1700–3400 гривень або виправними роботами, то тепер продукти винесуть в окрему статтю Кримінального кодексу. Карати за випуск в обіг (тобто за виробництво) небезпечних чи радіоактивно забруднених харчових продуктів збираються суворо. Якщо це призвело до легкого розладу здоров’я хоча б однієї людини, то виробника оштрафують на 3825–6375 гривень або присудять виправні роботи терміном до року. При середньому або важкому розладі найм’якше покарання – виправні роботи на 1–2 роки, найважче – ув’язнення терміном 2–5 років. А у випадку смерті потерпілого виробникові загрожує вже 5–10 років ув’язнення.
Окремими статтями Кодексу про адмінпорушення передбачається покарання і за порушення правил виготовлення продуктів. За виготовлення і збереження продуктів без спеціального дозволу штраф становитиме 4590 гривень, за введення в обіг но-вих незареєстрованих продуктів – 2295 гривень. Максимальний штраф за неправильно марковані продукти – 901 гривня. Раніше штрафи за такі порушення не перевищували 1700 гривень.
“Проект закону погоджений із Держслужбою з питань регуляторної політики, Мінохоронздоров’я, Міндоходів, Мін’юстом, Мінфіном і Держмитницею, – пише в пояснювальній записці голова Держветслужби Володимир Горжеєв. – Мета закону – удосконалення системи держконтролю в сфері безпеки харчових продуктів із урахуванням вимог ЄС”. “Законопроект був готовий ще 2 роки тому, але його так і не змогли розглянути, – розповів прес-секретар Держветслужби Анатолій Осадчий. – Сподіваємося, цього разу його приймуть”. “Ми підтримаємо цей законопроект. Так ми продовжимо гармонізувати наше законодавство з європейським. Крім того, кількість випадків отруєння неякісними продуктами в Україні збільшується”, – повідомила голова комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтєєва.
Експерти законопроект також підтримують. “Тут ніяких “за” чи “проти” бути не може. Якщо товар фальсифікований, потрібно шукати винних і карати. Жорсткість покарання – правильний крок”, – вважає провідний науковий співробітник Нацуніверситету харчових технологій Галина Дмитровська. “Після того, як закон почне діяти, зменшиться кількість контролюючих органів до двох: один відповідатиме за громадське харчування, другий – за інші продукти, – пояснив директор Ліги виробників харчових продуктів Геннадій Кузнецов. – До того ж зменшиться кількість дозвільних документів. Це вигідно як бізнесові, так і споживачам, тому що всі дозвільні папірці коштують грошей”.
* За даними правоохоронців, у минулому році від отруєння продуктами харчування і питною водою постраждали майже 700 українців, половина з них – діти. А за даними ДержСЕС, в Україні збільшилася кількість спалахів кишкових інфекцій у колективах, особливо в дитячих садках. Найчастіше отруюються продуктами, купленими в точках несанкціонованої торгівлі. Лікарі радять при покупці не тільки дивитися на терміни придатності, а й звертати увагу на умови зберігання – повторно заморожені продукти можуть бути джерелом небезпечних інфекцій.

Христина ЗЕЛЕНЮК,
Олександра ЗАХАРОВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.