Великому Кобзареві присвячено

Відомо, що життя і творчість Великого Кобзаря тісно пов’язані з нашим краєм, адже він тричі побував у Полтавській губернії, де написав чимало видатних поетичних і малярських творів. Без жодних перебільшень можна говорити про те, що полтавці, щиро шануючи геніального українця, Пророка нації, все ж мають про деталі його перебування тут досить побіжні знання. Але й, так само не перебільшуючи, зазначимо: невдовзі всі зацікавлені, й не лише полтавці, одержать щонайповнішу інформацію такого спрямування із нового видання, яке вже сьогодні називають унікальним, що має назву “Тарас Шевченко і Полтавщина”. Його готує до друку науково-редакційний підрозділ – Центр по дослідженню історії Полтавщини під керівництвом відомого історика, краєзнавця Олександра Білоуська. Він і розповів широко й детально про нову книгу на презентації цього видавничого проекту в ОДА за участю керівників області – голови облдержадміністрації Олександра Удовіченка, голови обласної ради Івана Момота, начальників обласних департаментів, управлінь.
Видання складають два розділи. Матеріали першого досліджують “Шевченків час” – розповідають зокрема про участь полтавців, а це  – пирятинці Аполлон Мокрицький та Василь Григорович, а також Євген Гребінка, у визволенні Тараса Шевченка з кріпацтва. І тут розвіюються усталені уявлення про цю подію, яку Олександр Білоусько називає “маревом Літнього саду”, маючи на увазі зустріч Івана Сошенка з юним Тарасом і його власну підтримку талановитого хлопця-кріпака. Більше того – він наголошує, що Микола Гоголь також брав участь, як свідчив сам письменник, “в первом устройстве его судьбы” – Гоголь, який згодом був “викреслений повністю з історії стосунків із Шевченком”. А ще наголошує, що без підтримки полтавців і “Кобзар” не побачив би світу – редагував його Євген Гребінка, видавав – Петро Мартос.
– Ми в основному створювали цю книгу як документ, – наголосив Олександр Білоусько, розповідаючи про спільну із заступником директора Полтавського обласного архіву Тарасом Пустовітом роботу над унікальним дослідженням.
Один із таких документів – і аргентинське видання “Кобзаря” у Буенос-Айресі, у видавництві “Полтава” (1950 рік), тексти якого сьогодні дуже важливі для автентичного прочитання Шевченка – без купюр і численних втручань редакторів різних політичних епох.
У книзі чимало й контроверсійних трактувань маловідомих подій і фактів із біографії Тараса Шевченка, і це додає їй особливого шарму: йдеться не про забронзовілу постать Кобзаря, а про живу людину.
У першому розділі розповідається також про вплив історичних подій, що відбувалися на Полтавщині, на формування світогляду й тематики творчості Тараса Шевченка. Автори подають вичерпну інформацію про всі малярські й літературні твори Кобзаря, які народилися на Полтавщині або були пов’язані з нашим краєм тематично. У книзі вперше друкуються матеріали про збір полтавським губернським земством коштів на спорудження пам’ятника Кобзареві у Києві.
“Сяяння вічної Шевченкової слави над Полтавським краєм” – тема другого розділу книги, де йдеться про вплив Тараса Шевченка і його творчості на утвердження національної свідомості українців, виховання почуття патріотизму в розрізі багатьох поколінь. Тут згадується і про перший живий пам’ятник Тарасові Шевченку – дуб, посаджений полтавською громадою 1861 року на Павленках, про увічнення пам’яті Кобзаря в містах і селах нашої області, про щорічні відзначення Шевченківських днів і ювілеїв, про твори земляків – письменників, скульпторів і художників, що присвячені Великому Кобзареві.
У додатках до книги вміщено схеми, де простежується, що саме було привнесено в літературу й мистецтво у ті роки, коли творив Шевченко, з якими видатними постатями світу він жив в одну добу.
Тож видання, оригінал-макет якого було продемонстровано на відеоекрані, справді неповторне, і жодна інша область не має нічого подібного на сьогодні. Книга на 400 сторінок міститиме близько тисячі якісних ілюстрацій, вона має побачити світ до 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка.
Того ж дня відбулося засідання організаційного комітету з питань підготовки та відзначення Шевченківського ювілею в нашій області, яке провів голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко. Він наголосив, що уже відпрацьовано графік проведення підготовчих заходів до 200-річчя Кобзаря, які триватимуть наприкінці лютого – на початку березня. Детальніше про них розповів начальник управління культури ОДА Геннадій Фасій, а директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Микола Перепелиця зазначив, що готується і перевидання книги Петра Ротача “Полтавська Шевченкіана”.

Лідія ВІЦЕНЯ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.