“Докучаєвські чорноземи” – лідер аграрного ринку України

І  ставок, і млинок, і вишневий садок, а ще – елеватор, інкубаторно-птахівниче та шляхово-будівне підприємства, хлібозавод, м’ясокомбінат, потужний тваринницький і птахівничий комплекси, де є велика рогата худоба, свині, вівці, кролі, нутрії, кури, гуси, качки, перепели й інша живність, і, звісно ж, безкраї лани, на яких вирощують дорідні врожаї зернових і технічних культур, – усе це виробничі підрозділи ТОВ “Агропромислова компанія “Докучаєвські чорноземи” Карлівського району, яке господарює майже на 30 тисячах гектарів у Полтавській і Харківській областях. Щорічно “докучаєвці” розширюють виробництво, вводять у дію нові потужності, запроваджують новітні технології, при цьому не забувають вітчизняного досвіду.
Минулий рік для ТОВ “Агропромислова компанія “Докучаєвські чорноземи” ввійде в історію не тільки рекордними врожаями, а й запровадженням альтернативних технологій з енергозбереження та введенням в обіг “Картки пайовика”, яку невдовзі, за бажанням, матимуть усі пайовики компанії, а їх понад 5 тисяч осіб. Із часом отримають такі картки й працівники товариства. За словами співзасновника ТОВ “Агропромислова компанія “Докучаєвські чорноземи” Юрія Кобченка, завдяки такій картці пайовики агропромислової компанії матимуть змогу придбавати наявні в торговельних закладах ТОВ продукти й супутні товари за дещо нижчою ціною, тобто з мінімальною торговельною надбавкою. Виробничий підрозділ агропромислової компанії – Торговий дім – має розгалужену власну торговельну мережу, в якій функціонують 24 магазини й 3 кафе. У цих закладах реалізується насамперед продукція, вирощена на полях і фермах та вироблена на переробних підприємствах товариства. Слід зазначити, що й до цього власна продукція агропромислової компанії продавалася пайовикам у рахунок орендних виплат за здешевленою ціною, але придбати її селяни могли тільки у визначені дні. Тепер же завдяки можливості карткового розрахунку, а в таких закладах установлено спеціальні термінали банку “Хрещатик”, людина може отоваритися в будь-який зручний для неї день чи час і придбати продукцію не лише вироблену на підприємствах товариства, а й будь-яку, наявну в магазині чи кафе. Звісно, за таких умов обсяги продажів значно зростуть, а отже, зростатимуть і прибутки компанії.
Ще один вагомий напрямок роботи 2013 року – запровадження альтернативних енергозберігаючих технологій. А саме заміна енергомістких і високозатратних газових опалювальних котлів на пілетні. Як зазначив Юрій Кобченко, рано чи пізно запаси природного газу вичерпаються, але поки житиме людство, доти вирощуватиметься пшениця й соняшник, ростимуть дерева, пожнивні рештки й листя яких є сировиною для виробництва екологічно чистого виду палива – пілетів. Поки що в компанії працює одна установка з їх виробництва, а невдовзі, в міру необхідності, запрацюють ще три аналогічні установки з виробництва пілетів. До речі, функціонування однієї такої установки – це робочі місця для 9 карлівчан. Нині для виготовлення пілетів використовують близько 30 відсотків відходів соняшнику й крупорушки і 70 – соломи. Пробні партії цього екологічного виду палива виробляли й із листя дерев. До речі, на підприємствах агропромислової компанії “Докучаєвські чорноземи” та в деяких закладах соціальної інфраструктури (дитсадки, Халтуринський і Лип’янський будинки культури) вже встановлено близько двох десятків пілетних котлів з повітряним контуром. Також встановлено 15 котлів із водяним контуром. Загалом, за словами Юрія Кобченка, установка таких котлів дасть можливість зекономити за рік близько 500 тисяч гривень і практично за один робочий сезон окупити кошти, використані на альтернативні установки. Плюс нові робочі місця, а ще це – виконання державної програми з енергозбереження й максимального зменшення використання природного газу. Ці два напрямки роботи вигідно вирізняють компанію “Докучаєвські чорноземи” на фоні інших агроформувань області.
– Минулий рік видався для нас досить складним, хоча сільськогосподарські виробничі підрозділи компанії отримали небувалий високий урожай соняшнику, пшениці, кукурудзи, але навіть незважаючи на наявність потужного зерноелеватора, фінансові результати 2013 року не зрівняти з 2011 роком. Тоді були і урожай хороший, і ціни на зерно прийнятні для сільгоспвиробників, – зазначив Юрій Кобченко. – Нині ж немає ціни на зерно, точніше, ціни надто низькі, вони не можуть задовольнити аграріїв. Проте ми модернізуємо виробництво, розширюємо тваринництво, у планах також будівництво теплиць і потужного високотехнологічного овочесховища, розвиток підсобного бізнесу. Ми, звісно, могли б дещо раніше розпочати ці проекти, але, на жаль, ще й до цього часу компанія не отримала належних державних компенсацій за введення в дію елеватора, розвиток садівництва, є побоювання, що запізняться дотації й на овочесховище…
Співзасновник АПК “Докучаєвські чорноземи” наводить нескладний підрахунок: зараз на елеваторі товариства знаходиться близько 100 тисяч тонн кукурудзи, яку компанія вимушена продавати по 1050–1100 гривень за тонну, а якби її ціна була така, як у попередні роки, – 2000 гривень, дохід був би на 80 мільйонів більший, аніж за нинішніх умов. І ці кошти можна було б укласти в розвиток виробництва, будівництво овочесховища, теплиць чи маточника для свиней. Але цих грошей немає, бо відсутня збалансована ціна на зерно, нема й державних компенсацій. Тож і виходить, що догма – чим більший урожай, тим менший прибуток – нині актуальна як ніколи раніше. Адже ми несемо значні затрати: вносимо більше добрив, витрачаємо більше пально-мастильних матеріалів, техніки, а різниця між затратами й прибутком менша, аніж якщо б ми мали менший урожай і вищу ціну на зерно, з гіркотою констатує Юрій Кобченко.
Зі здобутками галузі рослинництва ознайомив виконуючий обов’язки генерального директора агропромислової компанії “Докучаєвські чорноземи” Валерій Демидко:
– Урожай озимої пшениці перевершив наші сподівання, в середньому ми отримали по 60 центнерів із гектара, соняшник дав під 50, а кукурудза – близько 80 центнерів з гектара. І це – незважаючи на примхи погоди й не надто високий агрофонд земель у Харківській області, але при цьому нами були витримані всі агротехнічні умови вирощування сільськогосподарських культур. На належному рівні ведеться й сортова політика.
До речі, в “Докучаєвських чорноземах” на демонстраційних полях досліджують на урожайність, зимостійкість і посухостійкість практично всі основні сільськогосподарські культури. Торік під демонстраційні поля відводили близько 30 гектарів, на яких висівали понад 100 гібридів кукурудзи й 40 гібридів соняшнику практично всіх провідних світових виробників. Також  досліджували зернову групу сільськогосподарських культур, пшеницю та сою з тим, щоб вибрати для товарних посівів найурожайніші сорти й гібриди.
Зайшла розмова й про соціальну політику агропромислової компанії, яка через благодійну організацію “Фонд “Добробут, Благодійність, Розвиток” щорічно виділяє на соціальні потреби регіону понад півтора мільйона гривень.
– Перш за все зазначу, що агропромислова компанія “Докучаєвські чорноземи” є основним бюджетоутворюючим підприємством нашого міста. У нас протягом останніх трьох років склалася надзвичайно тісна співпраця в питаннях розвитку всіх соціальних програм, що діють у місті, – наголосив Карлівський міський голова Володимир Слєпцов. – Саме завдяки такій співпраці й порозумінню влади та бізнесу вирішуються найнагальніші проблеми регіону, ми навіть проводили фахову майстерню Полтавського відділення Асоціації міст України, де ділилися досвідом і демонстрували результати співпраці. Зокрема, це – введення в дію ряду об’єктів спортивного й соціального напрямку. В їх числі реконструкція бази для нової групи дитсадка, реконструкція зони відпочинку в міському парку та на міському пляжі, будівництво стадіону з футбольним полем та інше. Загалом будь-який захід, що організовує місто чи район (День захисту дітей, День міста, спортивні змагання, фестивалі, допомога ветеранам та ін.), не обходиться без фінансової та організаційної підтримки компанії “Докучаєвські чорноземи”. Також ми за оптимальними цінами отримуємо екологічно чисту продукцію компанії для дитсадків. А торік було безкоштовно роздано школам і дитсадкам міста й району 12 тонн полуниці. Благодійна допомога також надається в питаннях ремонту доріг. Загалом ми відчуваємо реальну підтримку “Докучаєвських чорноземів” у вирішенні всього комплексу соціальних програм, і це окрім прямих податків за землю та податку на прибуток із доходів громадян, які загалом складають більш як по п’ять мільйонів гривень. Засновники й керівництво агропромислової компанії розуміють, що чим багатшим буде місто й чим більше задоволення отримуватимуть люди, тим будуть кращі результати по всіх напрямках життєдіяльності нашого краю. До речі, всі заходи, які проводяться у місті, фінансуються виключно за рахунок спонсорів, левова частка з них – близько 80 відсотків – надходить від компанії “Докучаєвські чорноземи”, – додав Володимир Слєпцов.
Слід зазначти, що в агропромисловій компанії належно оцінюють роботу своїх працівників, а їх майже півтори тисячі чоловік. Так, за словами начальника кредитного відділу ТОВ “АПК “Докучаєвські чорноземи” Світлани Голубченко, протягом останніх 2 років понад 100 працівників компанії безкоштовно оздоровилися в санаторії “Сосновий бір”, ще 150 – на Чорному морі. Звичними для дітей фахівців ТОВ АПК стали поїздки на вистави до Національного цирку України. Кожного місяця в рамках реалізації акції “З турботою про ветеранів” близько 30 пайовиків – ветеранів виробництва, яким виповнюється кругла дата, отримують продуктові набори, куди входить виключно власна продукція “Докучаєвських чорноземів”. Вітають ветеранів і в День Перемоги та на інші свята. За нагальної потреби допомагають у вирішенні фінансових проблем і працівникам компанії. Адже засновники й керівники ТОВ “АПК “Докучаєвські чорноземи” розуміють, що на цій землі живуть вони самі й житимуть їхні діти, тож необхідно зробити все можливе для стабільного розвитку регіону, фінансового благополуччя карлівчан.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.