“Червоні квіти” здобутків

У  Червоних Квітах Кобеляцького району колись давно був стадіон. А протягом останніх 20 років на тому місці, де був спортивний об’єкт, пасли корів. І хто знає, скільки б іще сільський стадіон слугував пасовиськом, якби не місцевий фермер Петро Слоква. Не чекаючи допомоги “згори”, він самотужки три роки тому заходився відроджувати і розвивати сільський футбол.
– У нас якось одразу сформувалася потужна футбольна команда. Спочатку ми грали у районній другій лізі, а два роки тому прорвалися у першу лігу і здобули ІІ місце, – говорить не без гордості Петро Слоква.
Йому є чим пишатися, адже команда, у розвиток якої він робить чималі вкладення, складається із місцевих гравців – молодих і завзятих юнаків. До речі, цікавляться вони не лише футболом, у шахи та шашки теж грають непогано, люблять волейбол. І все ж, за словами Петра Слокви, молоді у селі мало – переважна більшість хлопців і дівчат навчаються і працюють у Полтаві, інших містах. Однак на вихідні з’їжджаються додому і залюбки приходять на футбол:
– На матчі збирається повен стадіон уболівальників. У такі дні в нас працюють виїзний магазин, шашлична. Люди мають змогу поспілкуватися у неформальній обстановці, відволіктися від повсякденних клопотів.
А їх вистачає і в селян, і у фермера Петра Слокви. Хоч землі в нього не так і багато – всього 820 гектарів, проте господарство ФГ “Червоні квіти” багатопрофільне. Один із напрямків виробництва – рослинництво. Вирощуються основні зернові й технічні культури, в тім числі соя, ріпак. Минулорічним урожаєм Петро Іванович задоволений: озима пшениця дала по 54 центнери з гектара; ячмінь – по 48,8 центнера; кукурудза – по 75; соняшник – по 32 центнери з гектара. Найбільша проблема – надто низькі ціни на зерно.
Окрім рослинництва, ФГ “Червоні квіти” також спеціалізується на птахівництві. У сезон, тобто із лютого по листопад, у господарстві вирощують близько 4 тисяч голів курей-бройлерів. За птицею, вигодованою відбірним кормом, приїздять покупці із усієї округи, купують бройлерів і місцеві селяни.
Потенціал для розвитку в ФГ “Червоні квіти” є: це і дружний трудовий колектив, і нова потужна техніка, і бажання працювати й розширяти виробництво. Петро Слоква говорить, що й корів би тримав, проте ризики надто великі. Тож думає поки що зупинитися на розвитку птахівництва.
– Попит на курятину є, – говорить господар, – навіть не всім бажаючим її вистачає. Тож плануємо поступово розширюватися. У планах – створення власного інкубатора.
Велику увагу фермер приділяє соціальній сфері села, підтримці людей поважного віку. Ветеранам кілька разів на рік вручають від фермерського господарства продуктові набори. На високому організаційному рівні відзначають у Червоних Квітах День села, День працівників сільського господарства із вшануванням заслужених земляків концертами, спортивними змаганнями, розвагами для малечі. А до Нового року діти орендодавців отримують від фермера солодкі подарунки. Учні місцевої школи їздять на екскурсії – теж за рахунок ФГ “Червоні квіти”.
Вирішення проблем освітлення сільських вулиць, ремонту доріг, у тім числі й районного значення, розчищення їх взимку від снігу добровільно взяв на себе Петро Слоква. У нього завжди напоготові відповідна техніка.
– Раніше всіма цими й іншими питаннями соціальної сфери опікувався місцевий колгосп імені Чапаєва. Колгосп розформовано, а проблеми залишилися. От і доводиться підставляти плече. Бо ж хтось має це робити. А чому не я?..

Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.