“Акценти з Олександром Удовіченком”

Обласна державна телерадіокомпанія “Лтава” провела чергову передачу телепроекту “Акценти з Олександром Удовіченком”. Вона транслювалася 27 грудня на телеканалі “Лтава”, радіоканалі обласного радіо, а також на FM-станції “Ваша хвиля”. Ведучий програми Анатолій Мішин представив присутніх у студії: голову облдержадміністрації Олександра Удовіченка, журналістів центральних і місцевих ЗМІ. Пропонуємо читачам “Зорі Полтавщини” газетну версію телепрограми “Акценти з Олександром Удовіченком” (ОДТРК “Лтава”, 27 грудня 2013 року).
Олександр Удовіченко розпочав програму вступним словом – оглядом року, що минув.
Олександр УДОВІЧЕНКО: Рік був складнішим за попередній. Однак забезпечено стабільність суспільно-політичного життя. Хоча в промисловості відбувся спад виробництва, в інших галузях є зростання. Так, в АПК воно складає понад 18 відсотків. У машинобудуванні, внаслідок втрати ринків у Російській Федерації та в інших країнах СНД, спад за 11 місяців склав 29 відсотків. Це позначилося на надходженнях до центрального
та місцевих бюджетів. Тому можна з упевненістю сказати, що ініційовані Президентом України Віктором Януковичем кроки перш за все позитивно позначаться на ритмічній роботі промислових підприємств держави в цілому й нашого регіону зокрема. Це буде серйозним підґрунтям для збільшення бюджетних надходжень.
У цілому Полтавщина достойно завершила рік. Особливо відчутні досягнення в рослинництві. В області зібрано найбільший за роки незалежності урожай зернових – 5 мільйонів 650 тисяч тонн. Зроблено багато в будівництві елеваторів. Завершено спорудження найбільшого у Європі елеватора в Лохвицькому, введено нові потужності в Пирятинському, Шишацькому та інших районах. Незважаючи на економічні труднощі, розвивалося тваринництво – стратегічний напрямок інтенсифікації АПК. Будівництво молочних та свинокомплексів говорить про те, що інвестори й надалі вкладатимуть кошти.
Полтавщина – регіон, який виконує усі соціальні виплати. В області чітко виплачуються пенсії. Завчасно завершено виплати усіх соціальних призначень. Полтавщина – серед п’яти регіонів із найвищим рівнем самофінансування Пенсійного фонду – 65 відсотків, що свідчить про відповідні надходження з полтавських підприємств.
Говорячи про протестні акції, Олександр Удовіченко висловив переконання стосовно розуміння полтавцями того, що входження в Євросоюз слабким гравцем означає заповнення українського ринку європейськими товарами без можливості конкурувати на цьому ринку національному виробнику. Пауза у підписанні Угоди про асоціацію з ЄС піде на користь вітчизняним промисловцям, аграрникам. Тим більше, що на останньому засіданні Ради регіонів Президент підтвердив необхідність руху в напрямку євроінтеграції. Але це має відбутися без втрат робочих місць і з модернізацією виробництва.
Олександр Удовіченко відповів на запитання журналістів у студії. Наводимо стислий виклад цієї частини програми.
Анатолій МІШИН: Що дають області інтенсивні міжнародні зв’язки?
Олександр УДОВІЧЕНКО: 2013 рік став роком інтенсифікації цих стосунків. Укладено кілька угод з регіонами України і зарубіжжя. З’явилися нові партнери, договори про співпрацю і спільний бізнес, можливості кооперування. Полтавщину відвідали посли країн Євросоюзу та інших держав Європи. Найбільш активно розвивалися стосунки з регіонами Болгарії, Бельгії, Казахстану, Грузії, Ленінградською областю Росії. Це – свідчення того, що Полтавщиною цікавляться, і даний напрямок надалі є важливим.
Олександр ДАНИЛЕЦЬ, “Урядовий кур’єр”: Яка нині ситуація на Хорольському молококонсервному комбінаті дитячого харчування?
Олександр УДОВІЧЕНКО: Суперечки між колишніми і нинішніми власниками мають вирішуватися у суді. Для нас важливо, щоб це унікальне в Україні, важливе бюджетоутворююче підприємство району стабільно працювало, збільшувалися закупівлі молока у населення, оборотні кошти, зберігалися робочі місця.
Віктор КІКОТЬ, Всеукраїнська громадсько-політична газета “Зоря Полтавщини”: Чи позначилися події останнього часу в Україні на соціальних виплатах на Полтавщині?
Олександр УДОВІЧЕНКО: Були й залишаються певні проблеми з казначейським обслуговуванням. Вони відбуваються тому, що держава недоотримує певні фінансові ресурси до Державного бюджету. В останньому кварталі мали місце певні затримки по строках виплат соціальних призначень. На останньому засіданні Ради регіонів 26 грудня Президент України дав чітке доручення вирішити усі ці проблеми. На Полтавщині усі питання соціальних виплат, пенсій, субсидій вирішені значно раніше. Учора (26 грудня. – Ред.) були виплачені зобов’язання за послуги комунальним підприємствам. Вранці (27 грудня. – Ред.) із Держбюджету також надійшов фінансовий ресурс по незахищених статтях. У цьому контексті ще раз наголошую на важливості активізації економічних стосунків із Росією. Адже тільки зараз завдяки тому, що Глава Держави проявив мудрість і сміливість у своїх діях, внаслідок певних домовленостей ми маємо зрушення у цих питаннях.
Лариса КОБА, “Село полтавське”: Які вимоги влади до інвесторів, котрі приходять в АПК?
Олександр УДОВІЧЕНКО: Для прикладу можна навести агропромхолдинг “Астарта-Київ”. Це – соціально відповідальна компанія, де добре розуміють, що підтримка сільської інфраструктури – одна із важливих складових бізнесу в Україні. Значні кошти вкладаються в розвиток виробництва. В Глобинському районі збудовано надсучасне підприємство з переробки сої, де впроваджуються новітні технології, створюються нові робочі місця. Таких інвесторів влада повинна підтримувати.
Анатолій МІШИН: Наскільки вдалим був рік у сфері малого і середнього бізнесу?
Олександр УДОВІЧЕНКО: На вже згадуваному засіданні Ради регіонів Президент України дав чітке доручення посилити боротьбу з корупцією, з тими, хто за рахунок малого і середнього бізнесу хоче отримати для себе певні зиски. Це повинно стати державним завданням номер один.
Наталія ОЧКАНЬ, ОКІА “Новини Полтавщини”: Як наближається медична галузь до конкретної людини?
Олександр УДОВІЧЕНКО: Ми сьогодні маємо 313 амбулаторій сімейної медицини. Це один із кращих показників у державі. З іншого боку, треба все зробити, щоб у цих закладах працювали кваліфіковані лікарі, щоб випускник медичного вузу знав, що він отримає квартиру, буде транспорт для виконання службових обов’язків, необхідна інфраструктура. Цим ми займаємося. Як приклад можна навести Семенівський район.
Олександр УДОВІЧЕНКО відповів на інші запитання журналістів.
У заключному слові Олександр Удовіченко підкреслив, що суть суспільного життя не в тому, щоб розхитувати човен, у якому пливемо, а в тому, щоб зміцнювати його стійкість, розуміти один одного, а не шукати ворогів у своєму домі, робити все для того, щоб мати позитивний результат. На Полтавщині є усі можливості, щоб рухатися вперед, сказав очільник області. Він побажав полтавцям у новому році усіх гараздів, родинного тепла й благополуччя.
Від редакції. У зв’язку з газетною специфікою до публікації не увійшли окремі епізоди телепрограми.

Віктор КІКОТЬ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.