Зі звіту голови обласної ради Івана Момота про свою діяльність за 2013 рік

– Відповідно до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” дозвольте прозвітувати про роботу голови обласної ради протягом 2013 року.
Інформація про соціально-економічний розвиток Полтавської області за 11 місяців року, детальний звіт про роботу кожної постійної комісії обласної ради надані депутатам у електронному вигляді, звіт також розміщений на офіційному сайті обласної ради.
Згідно з планом роботи цього року проведено 5 пленарних засідань обласної ради, на яких розглянуто 209 питань. Відбулося 80 засідань постійних комісій, у тому числі 4 виїзних та
3 спільних. Розглянуто 594 питання. За звітний період депутатами подано на розгляд сесій 8 депутатських запитів до місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб, а також керівників правоохоронних органів. На сесіях було прийнято 5 звернень до центральних органів влади та жителів області.
Обласна рада чітко дотримується принципу – працювати на результат, вести постійний діалог із представниками громадських організацій, забезпечувати відкритість і прозорість усіх рішень, проголосованих у сесійній залі.
У нас склалася надійна співпраця між представницькою та виконавчою владою, є порозуміння і спільне бажання досягати намічених планів. Узгодження дій усіх органів місцевого самоврядування Полтавщини певною мірою забезпечується обговоренням та прийняттям рішень на засіданнях Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради. Ці засідання відбуваються практично щоквартально.
2013 рік видався непростим. Але уміння працювати у складних умовах – це практика сучасного менеджменту, обов’язкова для влади, в першу чергу.
Кілька слів про коригування обласного бюджету. З початку року було внесено зміни і збільшено видатки на загальну суму в понад 210 мільйонів гривень.
Пріоритетом залишається підтримка галузі “Охорона здоров’я”. Сюди було спрямовано додатково більше 31 мільйона гривень.
За рахунок цих коштів придбано 25 сучасних обладнаних автомобілів “швидкої допомоги” для кожного сільського району; закуплено ліки та медичне обладнання на загальну суму понад 6 мільйонів гривень; на створення централізованої диспетчерської у Полтавському обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф виділено 1,2 мільйона гривень.
Значні суми закладені, а також додатково спрямовані на фінансування природоохоронних заходів. Загалом це близько 60 мільйонів гривень.
Із цих коштів направлено: комунальному підприємству “Полтававодоканал” на реконструкцію каналізаційних колекторів та придбання технічних засобів – майже 10 мільйонів гривень; на знешкодження заборонених, непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин, які знаходяться на території області, – 9,5 мільйона гривень.
Із 2011 року за рахунок Державного та обласного бюджетів з території області вивезено майже 1,5 тисячі тонн отрутохімікатів. За розрахунковими даними, залишилось утилізувати ще близько 150 тонн.
Також було виділено: Глобинській міській раді на реконструкцію очисних каналізаційних споруд – 2 мільйони гривень; Лубенській міській раді на реконструкцію зливної станції – 1,7 мільйона гривень; управлінню житлово-комунального господарства Полтавського міськвиконкому на реконструкцію зеленої зони скверу по бульвару Маршала Конєва – 1 мільйон гривень; Хорольській міській раді на будівництво полігона твердих побутових відходів – 2,4 мільйона гривень.
Продовжується виконання заходів цільової Програми комплексного розвитку лісового господарства “Ліси Полтавщини до 2015 року”. Цього року на створення та вирощування захисних лісних насаджень на площі 1 тисяча 100 гектарів спрямовано 9 мільйонів гривень, в тому числі з обласного екологічного фонду – 2 мільйони гривень. Ця важлива і потрібна справа, яка робиться для майбутніх поколінь, і надалі буде активно підтримуватися обласною радою.
На галузь “Соціальний захист” додатково виділено 15,4 мільйона гривень. Це складає 134 відсотки у порівнянні з минулим роком. Кошти спрямовані на проведення капітальних ремонтів будинків-інтернатів обласної комунальної власності; здійснення фінансової підтримки статутної діяльності обласних громадських організацій, які опікуються проблемами осіб з інвалідністю, ветеранів; виплату одноразової грошової допомоги громадянам, які потрапили в складні життєві обставини.
Зокрема, на виконання заходів, пов’язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у цьому році в обласному бюджеті було передбачено понад 2 мільйони гривень. Ці кошти спрямовано на пільгове медичне забезпечення та санаторне оздоровлення громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, виплату одноразової матеріальної допомоги вдовам ліквідаторів, підтримку статутної діяльності громадських об’єднань “Союз Чорнобиль”, “Фонд інвалідів Чорнобиля”, “Діти Чорнобиля”.
До 15 тисяч гривень на кожного депутата збільшено допомогу, яка надається малозахищеним громадянам. За рахунок цих коштів матеріальну допомогу отримали 1 700 жителів області.
Важливим стало рішення про можливість об’єднання коштів для вирішення питань високовартісного лікування жителів регіону. Таким чином для лікування 8 найбільш складних випадків депутатами надано майже 134 тисячі гривень.
Продовжується робота з упорядкування документів на майно спільної власності територіальних громад області. Так, станом на 1 грудня підприємствами, установами та організаціями виготовлено 350 свідоцтв на право власності та 511 державних актів на право постійного користування земельними ділянками.
Враховуючи запити місцевих громад та зважаючи на економічну доцільність, відбувається процес приймання-передачі майна.
За рік: прийнято у спільну власність територіальних громад 28 об’єктів на суму майже 16 мільйонів гривень; передано – 6 об’єктів на суму 420 тисяч гривень.
На виконання “Обласної Програми приватизації майна спільної власності територіальних громад області на 2011–2015 роки” за рік приватизовано шляхом продажу на аукціоні
4 об’єкти на загальну суму майже
1 мільйон гривень.
Окремим рядком хочу доповісти про виконання обласних програм. На контролі обласної ради на даний час перебуває 62 програми.
У рамках виконання “Комплексної програми розвитку освітньої галузі Полтавської області на 2011–2015 роки” для загальноосвітніх закладів області придбано 15 навчальних кабінетів із природничо-математичних дисциплін, 25 навчальних комп’ютерних комплексів та 45 інтерактивних комплексів на суму 11 мільйонів гривень.
У ході реалізації “Програми увічнення пам’яті видатних земляків” – на проведення реекспозиції літературно-меморіального музею Миколи Васильовича Гоголя у селі Великі Сорочинці Миргородського району спрямовано 800 тисяч гривень; на встановлення пам’ятних знаків, пам’ятників та погрудь Тарасу Григоровичу Шевченку – понад 400 тисяч гривень.
На виконання “Програми розвитку фізичної культури і спорту на 2012– 2016 роки” на придбання 4 спортивних майданчиків зі штучним покриттям спрямовано 1 мільйон гривень. Загалом в області встановлено більше 70 таких майданчиків, що дає змогу більш активно залучати наших дітей і молодь до занять спортом, а отже, і до здорового способу життя.
Спільно з облдержадміністрацією продовжуємо працювати над реалізацією “Програми впровадження в області другої фази Проекту Європейського Союзу та Програми Розвитку Організації Об’єднаних Націй “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” на 2012–2015 роки”.
З обласного бюджету спрямовано 1,4 мільйона гривень, які використані на втілення в життя мікропроектів розвитку інфраструктури в сільській місцевості. Це такі важливі напрямки, як сфера охорони здоров’я, енергозбереження, водопостачання, збереження та покращення екологічного середовища, енергоефективності.
Велика робота проведена щодо розподілу та перерозподілу мисливських угідь. Нам вдалося при узгодженні цих питань уникнути багатьох конфліктних ситуацій. У першу чергу завдяки професійній роботі голови та членів постійної комісії з питань екології та раціонального природокористування.
Шановні колеги, цього року ми з вами вперше затвердили Програму розвитку місцевого самоврядування у Полтавській області. Її прийняття дало можливість систематизувати нашу роботу, забезпечити стратегію розвитку самоврядування, а також більш узгоджено працювати разом із районними і міськими радами.
Одним із основних напрямків програми, на мій погляд, є обласний конкурс проектів розвитку територіальних громад Полтавської області. Цим конкурсом ми маємо можливість підтримати з обласного бюджету ініціативи громад щодо вирішення нагальних питань розвитку територій, залучити для цього додаткові інвестиції. У даній роботі нам вдалося досягти хороших результатів. Цього року переможцями стали 73 проекти із 23 районів області. Нагадаю, що чотири роки тому ми починали із 6 проектів. Найбільшу активність у конкурсі 2013 року виявили органи місцевого самоврядування Лохвицького району, якими подано 13 проектів, Чорнухинського району – 10 проектів, Козельщинського району – 7 проектів.
Наведу такий приклад. За рахунок акумулювання коштів, Веселоподільському сільському голові Семенівського району Інні Календарь та Грабарівському сільському голові Пирятинського району Миколі Левченку вдалося спрямувати додатково на соціальну сферу більш як по 200 тисяч гривень кожному.
Важливо, що є позитивна динаміка зростання фінансової участі партнерів та самих учасників конкурсу. Так, загалом на 73 проекти буде мобілізовано понад 8 мільйонів гривень, в той час як з обласного бюджету буде надано четверту частину – 2 мільйони 261 тисячу гривень.
Майбутнє кожної країни визначає молодь – основна сила, головний стратегічний і кадровий ресурс. Саме тому питання молодіжної політики є в числі пріоритетних у діяльності обласної ради. Партнерський діалог, взаємодія двох інституцій – місцевого та студентського самоврядування – знаходить своє відображення у щорічній “Школі майбутнього депутата”. Цього року учасниками навчання стали студенти шести вищих навчальних закладів 3–4 рівнів акредитації Полтавської області.
Сім років обласна рада проводить конкурс студентських науково-практичних робіт “Від студентського самоврядування до самоврядування громад”. Цього року переможцями стали 9 студентів, які розробили прикладні проекти. Без перебільшення, автори цих робіт уже є лідерами, здатними продукувати ідеї та пропонувати сучасні підходи до вирішення проблем життєдіяльності громад.
Обласна рада активно співпрацює із органами самоврядування інших країн. Продовжується напрацювання спільних проектів із представниками самоврядування Республіки Польща. Як показав час, співробітництво між нашими територіями можна і потрібно продовжувати, поглиблювати та розширювати.
У ході зустрічей із Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Польща в Україні, іншими дипломатами, делегацією Лєжайського повіту Підкарпатського воєводства домовлено про розширення співробітництва між Полтавщиною та регіонами Польщі. Уже в січні планується поїздка делегації, до складу якої увійдуть працівники органів місцевого самоврядування регіону, які займаються написанням проектів розвитку територіальних громад.
У серпні в рамках Угоди про співпрацю між Полтавською обласною радою та Законодавчими зборами Ленінградської області на Полтавщині перебувала делегація Законодавчих зборів Ленінградської області, яку очолював голова Законодавчих зборів Сергій Бебенін. Було обговорено проміжні підсумки та перспективи подальшого співробітництва. За взаємним переконанням, наші відносини можуть бути виведені на новий, якісний рівень – не тільки між владними інституціями, а й у цілому між областями, з інтегруванням на рівні міст і сільських районів, територіальних громад, суб’єктів господарювання різних форм власності.
На продовження підтримки роботи щодо патріотичного виховання цього року до 70-річчя визволення Полтавської області від фашистської окупації, в рамках реалізації Програми розвитку місцевого самоврядування, обласна рада заснувала обласну премію імені Лялі Убийвовк.
Традиційною стала щорічна акція “Майстри мистецтв України – трудівникам села”. Сотні концертів для жителів сільських районів дарують артисти обласної філармонії.
Велику увагу обласна рада продовжує приділяти підтримці творчої інтелігенції, медичних та педагогічних працівників. Щороку завдяки обласним літературним та професійним преміям визнання отримують десятки жителів Полтавщини.
Наша земля завжди була багатою на таланти. Завданням влади вбачаємо необхідність сприяти популяризації кращих мистецьких надбань наших земляків. З цих міркувань обласною радою започатковано обласний фестиваль художників-аматорів імені Григорія Ксьонза. Цей фестиваль дозволить підняти пласт талановитих імен, зробити їхні роботи відомими.
Хочу подякувати головам районних рад за те, що наші починання знаходять підтримку на місцях. Наприклад, нещодавно ми розпочали впроваджувати он-лайн-відеоконференції. Налагодили такий зв’язок спочатку із двома районами. Згодом про своє бажання підключитися заявили ще кілька районів. Плануємо, що ближчим часом зможемо спілкуватися в он-лайн-режимі з усіма районами.
Цього року в рамках реалізації Програми розвитку місцевого самоврядування засновано обласний конкурс “Кращий за професією” серед посадових осіб місцевого самоврядування. Його мета – підвищити рівень професіоналізму, ініціативність посадових осіб місцевого самоврядування. У другому турі конкурсу взяли участь 60 посадовців органів місцевого самоврядування Полтавщини. Як на мене, всі вони уже є переможцями, бо мають активну громадянську позицію, бажання бути кращим і постійно прогресувати у своєму розвитку як фахівці.
Переконаний, що цей конкурс стане щорічним і сприятиме професійній підготовці посадових осіб місцевого самоврядування, а отже – й ефективній діяльності місцевих рад, розв’язанню актуальних питань розвитку територій.
Хочу подякувати колегам-депутатам, головам постійних комісій, керівникам фракцій за нашу постійну співпрацю, за взаєморозуміння та толерантність, за єдність підходів і відчуття власної відповідальності за рівень життя полтавської громади.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.