“Райз-Максимко” – завжди на крок попереду

У складі потужного холдингу “УкрЛендФармінг”, власником якого є наш співвітчизник Олег Романович Бахматюк, об’єднані такі різнопланові підприємства, як компанія “Авангард” – другий у світі виробник курячих яєць, яких реалізує 6 мільярдів штук на рік, утримуючи 25 мільйонів курей; компанія “Євротранс”, що налічує в автопарку більше тисячі автомобілів для міжнародних перевезень. А ще сюди входять півтора десятка м’ясокомбінатів та приватне акціонерне товариство “Райз-Максимко”. ПрАТ “Райз-Максимко” має 12 регіональних управлінь у 22 областях України, два з яких знаходяться на Полтавщині: Північно-Східне, що базується у Гадячі, та Східне – у Лохвиці. Ці два управління працюють у 9 районах області, обробляють загалом 130 тисяч гектарів землі й утримують
25 тисяч голів ВРХ.
Холдинг із повним циклом виробництва
Холдинг “УкрЛендФармінг” має елеватори на 1,3 мільйона тонн разового зберігання зерна, ще будуються 12 елеваторів, і в наступному році кількість таких новобудов зросте до загальної потужності в 3 мільйони. Одночасно розпочинається зведення припортового елеватора на Чорноморському узбережжі, щоб мінімізувати проблеми з експортом. Ідуть перемовини щодо закупівлі залізничних вагонів. Холдинг має в земельному банку 624 тисячі гектарів землі, виробляє на експорт високоякісну рослинну продукцію і має де її зберігати, а також є лідером в Україні з виробництва молока. Щороку “УкрЛендФармінг” реалізує 103 тисячі тонн молока і 10 тисяч тонн м’яса. Для потреб такої потужної тваринницької галузі будується одночасно 7 комбікормових заводів, у планах – 15.
Як відомо, найміцніші зв’язки – економічні. Ними холдинг об’єднав майже всі регіони України у єдиний виробничий процес, значна частина якого базується на Полтавщині. ПрАТ “Райз-Максимко”, як товариство, зареєстроване у Червонозаводському Лохвицького району. Перебуваючи на Лохвиччині, голова обласної державної адміністрації Олександр Удовіченко зазначив із цього приводу, що такий потужний інвестор із місцевою реєстрацією є неабияким поштовхом для розвитку тутешніх громад, джерелом поповнення їх бюджетів.
Елеватор у Червонозаводському загальною потужністю 460 тисяч тонн разового зберігання зерна задовольняє потреби і Гадяцького, і Лохвицького управлінь. Це підприємство має технічну можливість приймати на добу 10 тисяч тонн різного збіжжя з одночасною сушкою і відвантажувати у автомобілі чи залізничні цистерни по 5 тисяч тонн зерна щодобово. Велика кількість його експортується: знають полтавську марку в Іспанії, Єгипті, Південній Кореї, Японії.
Інвестиції, робочі місця, виробничі показники
Східне регіональне управління ПрАТ “Райз-Максимко” з офісом у Лохвиці – це 75,5 тисячі гектарів землі, з них 59 тисяч – у Полтавській області. Це – 1480 постійних робочих місць і 350 сезонних (механізатори зернозбиральних комбайнів, різноробочі у рослинництві та інші). Й одна з головних складових виробничого процесу – 12335 пайовиків, які довірили свою землю цьому орендарю, фактично забезпечивши існування сільськогосподарського бізнесу.
На озброєнні управління – 50 тракторів “Джон Дір” потужністю 310 кінських сил, 204 одиниці причіпної техніки, 78 великовагових автомобілів, 23 зернозбиральних комбайни “Джон Дір” і 6 кормозбиральних. Увесь парк сучасної техніки налічує по Східному управлінню 927 одиниць. Величезні інвестиції були спрямовані цьогоріч на його оновлення – близько 80 мільйонів доларів. Зі 124 тракторів, придбаних Прат “Райз-Максимко”, 25 надійшли у Лохвицю до Східного управління. Кожен трактор марки “Джон Дір” коштує близько 200 тисяч доларів. Із 41 комбайна вартістю близько 300 тисяч доларів кожен 5 одиниць надійшло на лохвицьку землю. Вся техніка обладнана системами навігаційного контролю авто- і телетрак для більш якісного проведення технологічних операцій.
Основні культури у рослинництві – кукурудза та озима пшениця, які цьогоріч дали по 100 та 60 центнерів з гектара відповідно. Причому пшениця – продовольча 2 і 3 класів. У 2013 році цукрові буряки не сіяли, оскільки цукор дуже впав у ціні. Тому цукрозавод цьогоріч, на жаль, не працював. Але хребет колективу, де в сезон трудилося до півтори тисячі мешканців району, збережено. Зараз 230 працівників проводять там ремонти, модернізацію для більш ефективної подальшої роботи.
Тваринницька галузь на об’єктах Східного регіонального управління налічує 6 тисяч голів ВРХ, з них 2200 – корови, а також 2 тисячі свиней. Надій від фуражної корови у цьому році склав 6100 кілограмів, приріст на відгодівлі бичків – 1200 грамів на добу, добовий приріст свиней – 842 грами. Високоякісне молоко реалізується на Лубенський та Пирятинський молокозаводи, бички і свині – на м’ясокомбінати холдингу, найближчі з яких знаходяться у Чернігові та Лебедині. Такі результати вдається отримувати завдяки застосуванню новітніх технологій (фахівці стажуються та навчаються не лише в Україні, а й за кордоном), використанню надсучасної техніки й обладнання, впровадженню високопродуктивних сортів і гібридів у рослинництві, порід – у тваринництві.
Що від цього мають громади
DSC_0164– Ми – найперші у своєму регіоні, – говорить генеральний директор ПрАт “Райз-Максимко” Юрій Щербак, – задекларували 5-відсоткову орендну плату і виплачуємо її ось уже два роки. По Полтавській області сума податків до місцевих бюджетів за рахунок виплати орендної та заробітної плат склала по Східному управлінню майже 16 мільйонів гривень! Крім цього, маємо соціально-економічні угоди, укладені з 7 районними адміністраціями та 37 місцевими громадами. Загалом це більше півтора мільйона гривень вкладень у соціальну сферу області. Враховуються всі звернення – чи стосовно ремонту доріг, чи утримання закладів комунальної власності. Ми в усьому готові йти назустріч: крім послуг, обумовлених угодами, надаються окремо благодійні. Плинність кадрів у колективі незначна, водіїв та механізаторів ми навчаємо, стажуємо. На роботу звозимо з населених пунктів різних районів області. Середня зарплата у тваринництві становить 3,5 тисячі гривень, максимальна – 6,9 тисячі, у рослинництві в період виконання основних видів робіт – 12–16 тисяч. Плата за оренду паїв в середньому на 60 відсотків виплачується коштами, на 40 – зерном, цукром, іншими товарами та послугами.
Що б не говорили наші конкуренти, а сьогодні у села приходять “обіцяльники”, які пропонують господарям паїв золоті гори, якісь заохочувальні кошти, не ведучи жодної діяльності в області й поширюючи негатив про наше підприємство і навіть слухи про його банкрутство, – цифри говорять самі за себе. ПрАТ “Райз-Максимко” – це щорічні потужні інвестиції, це робочі місця, заробітна плата, своєчасний і повний розрахунок за оренду. Кожен пайовик чи сільський голова знає, куди звертатися у разі потреби: у сільських радах є керуючі, у районах – директори філій.
Говорить місцева влада
Голова Лохвицької районної державної адміністрації Анатолій Заславець у телефонній розмові зазначив:
– Саме завдяки виробничим показникам цього потужного суб’єкта господарювання Лохвиччина за урожайністю зернових посіла третє місце в області, урожай озимої пшениці маємо найвищий на Полтавщині. Це – заслуга ПрАТ “Райз-Максимко”, адже, обробляючи третину лохвицької ріллі, підприємство виростило дві третини районного валу зерна.
Підвищення орендної плати до 5 відсотків кадастрової вартості землі у 2012 році змусило робити відповідні кроки інших товаровиробників, і зараз її середній розмір у районі становить 4,8 відсотка (коливаючись від 2 до 5). Завдяки цьому місцеві бюджети поповнилися на 7 мільйонів гривень, 19 сільських громад змогли перевиконати свої кошториси.
Після запровадження з ініціативи голови облдержадміністрації Олександра Удовіченка соціальних угод ПрАТ “Райз-Максимко” в рахунок цих угод придбало квартиру в Лохвиці для медичного працівника: тепер у райцентрі є свій судмедексперт.
DSC_0270У наступному році влада ставить завдання розвивати тваринництво в усіх сільських радах, де є виробничі підрозділи Східного регіонального управління, і розуміння з боку його адміністрації є.
Великою проблемою, на жаль, залишається те, що став нерентабельним і не запрацював цьогоріч цукрозавод. Районна влада з цього приводу веде перемовини з адміністрацією ПрАТ і буде наполягати на відновленні роботи заводу.
Загалом же саме завдяки цьому підприємству вже три роки Лохвицький район займає лідируючі позиції щодо інвестицій на душу населення. Та й інші проблеми загальнорайонного значення ми вирішуємо разом, знаходимо порозуміння завжди.
Щастя, здоров’я і плідної подальшої співпраці побажав насамкінець землякам генеральний директор Східного регіонального управління ПрАТ “Райз-Максимко” Юрій Петрович Щербак:
– Спасибі всім: пайовикам, працівникам, керівникам територіальних громад. Якщо у спільній роботі відчули якісь незручності – вибачте. Свої помилки ми усвідомлюємо і виправляємо на ходу. Бажаю у наступному році, щоб на емоціях чи у певних критичних ситуаціях люди не піддавалися на заманливі пропозиції підприємств-одноденок і не робили необдуманих вчинків. ПрАТ “Райз-Максимко” вкладає у цю землю, у лохвицькі села чималі кошти. Це означає, що ми прийшли надовго і зацікавлені у тривалій взаємовигідній співпраці. Усім зичу родинного щастя, здоров’я, достатку і Божого благословення на багато літ.

Ольга ЩЕГЛОВА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.