“У хлібі тім життя бере початок…”

Напередодні новорічних свят у Шишаках урочисто підбили підсумки роботи в 2013-му сільськогосподарському році й відзначили кращих трудівників та підрозділи ТОВ “Агрофірма імені Довженка” агропромхолдингу “Астарта-Київ”. ТОВ “Агрофірма імені Довженка” об’єднала 8 виробничих підрозділів. А саме – виробничі підрозділи: “Імені Шевченка” в селі Лютенька Гадяцького, “Агро-Маяк” (с.Човно-Федорівка Зіньківського), “Балясне” та “Орданівка” Диканського, “Гоголеве” (с. Гоголеве), “Шишацька” (смт Шишаки), “Золота Гора” (Велика Бузова та Тищенки), “Яреськи” Шишацького районів. У складі агрофірми – також Яреськівський цукровий і Шишацький комбікормовий заводи. Працює в агрофірмі понад дві тисячі людей.
Роботу в поточному році підсумував генеральний директор ТОВ “Агрофірма імені Довженка”, заслужений працівник сільського господарства України, депутат обласної ради Віктор Скочко.
DSC_6093Привітати трудівників агропромислового комплексу прибули почесні гості – заступник генерального директора агропромхолдингу “Астарта-Київ” Петро Рибін, директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Фролов, Герой Соціалістичної Праці, генеральний директор асоціації “Полтавацукор” Євген Золотарьов, голова Шишацької РДА Вячеслав Білаш, голова районної ради Юрій Лубенець, представники райдержадміністрацій, райрад, сільські голови районів і сіл, де веде діяльність агрофірма імені Довженка, – Диканського, Зіньківського й Гадяцького, друзі та партнери “довженківців”.
Розпочалися урочистості з відеозвіту агрофірми, підготовленого працівниками корпоративної інформативної газети “Відроджена земля”. Так, 2013 рік для великого згуртованого колективу агрофірми видався багатим на приємні події, трудові рекорди та перемоги, хоча були труднощі й розчарування.
Навесні агропромхолдинг відсвяткував 20-річчя. Заснована у березні 1993 року “Астарта-Київ” сьогодні – лідер у виробництві молока і цукру в країні, один із провідних виробників зернових та олійних культур. Цього року агропромхолдинг першим в Україні розпочинає виготовлення біогазу із залишків цукросировини. Це черговий крок у пріоритетному напрямку підвищення енергоефективності виробництва.
У 2013-му Яреськівський цукровий завод вперше за свою історію виробив 64935 тонн цукру. Для переробки було заготовлено 516 тисяч тонн сировини.
Найщедрішою нивою літа-2013 змогли похвалитися трударі ВП “Балясне”: вперше за всю історію господарювання тут отримано найвагоміший урожай пшениці – 69,6 центнера з гектара, а окремі поля давали й по 80 центнерів на круг. Лідером у збиранні ранніх зернових став екіпаж у складі Юрія Висоцького та Сергія Терещенка з ВП “Гоголеве”.
На базі агрофірми імені Довженка цього року відбувся День молочного скотарства Полтавщини, де тваринники поділилися досвідом заготівлі кормів і отримання високих надоїв, відзначалося у відеозвіті.
На полях ВП “Імені Шевченка” отримали найвищий в агрофірмі урожай сої – по 34,2 центнера з гектара, на деяких площах зібрано від 38 до 40 центнерів з гектара, що є майже рекордом для цієї культури. У цьому виробничому підрозділі також першими в агрофірмі завершили збирання цукрових буряків. З площі 580 гектарів солодких коренів у ВП “Агро-Маяк” зібрали по 528 центнерів з гектара у заліку, що є найвищим результатом для цього господарства за останні 5 років. Найвагоміший урожай качанистої – у ВП “Яреськи”, де намолочено по 109,6 центнера з гектара, це – найвищий показник по агрофірмі. У цього підрозділу й пальма першості в урожайності цукрових буряків – 641,8 центнера з гектара.
Віктор Скочко подякував усім працівникам агрофірми – механізаторам, агрономам, тваринникам, представникам інших професій – за досягнуті високі результати праці.
– Скільки ми досягли рекордів у рослинництві, вирощуючи пшеницю, сою, цукровий буряк, соняшник! Що не культура – то рекорд, – відзначив він. – Більше ста центнерів з гектара кукурудзи. У нас були поля, які давали урожай по 50 центнерів соняшнику, більше 700 центнерів – цукрового буряку. Все це створено вами, шановні аграрії. Можу сказати відверто й щиро, що ми – конкурентоздатна компанія, яка твердо стоїть на землі. Хочу подякувати також сільським громадам, радам, із якими співпрацюємо багато років.
Ми виростили урожай цукрового буряку – 553 центнери з гектара, це на 24 центнери з гектара більше від попереднього року. Загальний вал виробництва – 412 тисяч тонн. Валовий збір озимої пшениці становить 44688 тонн. Важливим напрямком діяльності агрофірми
є молочний. Плануємо, що валовий надій за рік становитиме 44050 тонн, стабільно виробництво молока збільшується щороку на 8–10 відсотків. Найвищий середньорічний надій – 8068 кілограмів – у ВП “Гоголеве”, – наголосив Віктор Скочко.
DSC_5657Він зупинився також і на завданнях, які ставлять перед собою трудівники агрофірми на 2014 рік, – збільшити урожайність основних культур і підвищити надої молока.
Трударів привітали Петро Рибін, який зазначив, що агрофірма імені Довженка повернула лідерство в холдингу; Сергій Фролов, який наголосив: у результатах праці аграріїв Полтавщини – значна частка АПХ “Астарта-Київ” і зокрема агрофірми імені Довженка, 10 відсотків всього молока області виробляється саме тут. Почесні гості вручили великій групі працівників агрофірми відзнаки й грошові премії за трудові звершення. За інтегрованими показниками кращими за результатами роботи за рік стали виробничі підрозділи “Гоголеве”, “Балясне” та “Агро-Маяк”. Крім того, були названі й імена “довженківців”, які зайняли призові місця за підсумками року по всьому холдингу.
Моя земля – це
щедре хлібне поле,
Моя земля – це
калиновий цвіт.
На цій землі моя
зростає доля,
І щира пісня душу веселить.
Ці поетичні рядки стали лейтмотивом свята “довженківців”. Між учасниками урочистостей розділили духмяний коровай – як символ вдячності землі за врожаї, а трудівникам полів і ферм – за їхню невтомну працю. А потім була пісня. Святковий концерт для аграріїв підготували артисти обласної філармонії.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
Валерій ЧЕРКАС (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.