Населення – своєрідний індикатор довіри до банківської системи

Незважаючи на те, що на сучасному етапі розвитку економіки України перед банками постали надзвичайно складні завдання, фінансовий сектор нашої держави працює у звичайному режимі. Банки неодноразово доводили свою спроможність працювати за будь-яких умов. На це в поточному році були спрямовані заходи Національного банку України. Це й забезпечення стійкості національної валюти, й підтримка цінової стабільності, й підвищення економічної активності, й удосконалення роботи фінансового сектора. Показники діяльності банківських установ області також відповідають загальноукраїнським тенденціям. Більш детально про те, яким видався рік, що минає, для банківської системи Полтавщини, розповідає начальник управління Національного банку України в Полтавській області Михайло Городницький.
Перш за все хочу сказати, що події, які останнім часом відбуваються в Україні, ніяким чином не вплинули на роботу банківського сектора. Ситуація цілком контрольована, є значний внутрішній потенціал для його стабільної роботи.
На даний час фінансова стійкість і ефективність роботи банків великою мірою залежать від якості їхньої ресурсної бази. Так, з початку року депозити у банках області зросли на 13,1 відсотка і досягли 15,6 мільярда гривень.
Статистичні дані на початок листопада поточного року свідчать, що приріст депозитної бази банків відбувся за рахунок покращення її строкової структури. Збільшилась кількість довгострокових вкладів, питома вага яких у загальному обсязі депозитів із початку року зросла на 4,9 процентного пункту, майже до
30 відсотків.
Як і раніше, населення залишається основним внутрішнім інвестором у фінансовий сектор. Динаміка приросту коштів фізичних осіб на рахунках у банках – це своєрідний індикатор довіри до банківської системи. Так, вклади населення складають 70,6 відсотка (або 11 мільярдів гривень) від загальної суми, розміщеної на депозитних рахунках у банках. Із початку року вони зросли на 14,5 відсотка.
– Охарактеризуйте, будь ласка, ринок кредитування області. Куди в поточному році було спрямовано найбільше коштів?
– Безперечно, однією із складових зростання економіки є розвиток кредитування. Саме у здатності задовольнити в повних обсягах потреби економіки сьогодні й полягає реформування банківського сектора. Загальновідомо, що для банків депозитні кошти є однією із основних складових ресурсної бази, яка використовується ними для проведення активних операцій, зокрема кредитування.
Так, з початку року банківською системою надано нових кредитів на загальну суму 11,8 мільярда гривень, що на 22 відсотки більше, ніж за відповідний період минулого року. З них 9,9 мільярда гривень – кредити, надані суб’єктам господарювання.
Мають позитивну динаміку й обсяги кредитів, наданих населенню та реальному сектору економіки в національній валюті. Переважна більшість кредитів є довгостроковими – 57,5 відсотка.
За видами економічної діяльності найбільші залишки заборгованості за кредитами значаться за підприємствами переробної промисловості, на які на початок листопада припадає 16,9 відсотка всієї заборгованості за кредитами, та підприємствами сільського і лісового господарства – 16,4 відсотка.
Проблемні кредити зменшились у порівнянні з початком року на 39,1 відсотка.
– А що нині відбувається на готівковому валютному ринку області?
– Курсова політика – це невід’ємна складова монетарної політики, метою якої є стабільність як грошової одиниці, так і всього фінансового ринку. Під впливом різноманітних факторів попит на валюту протягом року постійно змінювався, на що впливали сезонні чинники, прогнози псевдоекспертів.
Порівнюючи з аналогічним періодом минулого року, попит на готівкову валюту зменшився більш як у два рази.
З метою стабілізації валютного курсу постійно здійснюється моніторинг курсів та обсягів операцій з іноземною валютою, проводяться оперативні перевірки банків.
– Статистика Національного банку України свідчить, що останнім часом обсяг безготівкових операцій із використанням платіжних карток збільшився на 75,3 відсотка. Чи можна сказати, що політика Національного банку України спрямована на активізацію масових безготівкових платежів?
– Дійсно, політика Національного банку України спрямована на активізацію масових безготівкових платежів. Хочу відзначити, що населення поступово звикає до розрахунків за товари та послуги з використанням різних платіжних інструментів, а це сприяє додатковому надходженню грошей в економіку України, прозорості таких розрахунків та їх безпеці. Тому громадяни повинні вміти орієнтуватися в сьогоднішньому фінансовому просторі з безліччю пропозицій.
– Відомо, що за ініціативою Національного банку України в цьому році запроваджено та успішно реалізовано ряд заходів, спрямованих на підвищення рівня фінансової грамотності населення України.
– Так, Національний банк України спільно з іншими партнерами вже другий рік поспіль реалізує просвітницькі проекти з підвищення рівня фінансової грамотності, орієнтовані на громадян різного віку.
У рамках даного проекту в нашій області проводились інтерактивні заняття з дітьми та підлітками, які відпочивали в дитячих таборах відпочинку, Всеукраїнський тиждень фінансової грамотності, до якого долучились органи державної влади, банківські установи, вищі навчальні заклади та школи міста. Для різних верств населення (школярів, студентів, пенсіонерів) проводилися лекції на відповідну тематику. Адже сьогодні освічені, у тому числі й фінансово, громадяни є запорукою фінансово незалежної країни.
– Михайле Івановичу, наближається до кінця 2013 рік. Що б Ви побажали полтавцям у передноворічні святкові дні?
– Щиро бажаю, щоб Новий рік увійшов у кожну полтавську родину, подарувавши мир і злагоду, благополуччя і достаток, віру в завтрашній день. Закликаю усіх полтавців бути впевненими у роботі банківської системи та надійному збереженні власних заощаджень. Національний банк України як регулятор банківського ринку був і завжди залишатиметься на сторожі фінансової стабільності держави та фінансового захисту її громадян.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.