Вінок скорботи й вдячної пам’яті – полеглим визволителям

В  історії визволення України від фашистських окупантів форсування Дніпра історики називають однією з наймасштабніших і найкровопролитніших воєнних операцій світової історії. Лінія фронту по руслу річки становила близько 1400 кілометрів й утримувалася гітлерівськими військами упродовж майже двох місяців. Чикалівський плацдарм, що знаходиться на території Кременчуцького району, залишається найбільш трагічною сторінкою цього форсування. У так званій Долині смерті тоді загинуло 15 тисяч захисників допоміжної переправи. Поховати вдалося лише незначну частину полеглих солдатів. Тож на території колишніх кровопролитних боїв і донині знаходять останки загиблих героїв.
Нещодавно у селі Чикалівка з військовими почестями поховали останки 37 воїнів-визволителів, чиє життя обірвалося при форсуванні Дніпра 1943 року. Їх виявили пошуковці Кременчуцького громадського формування “Українські козаки” (отаман – Володимир Павлов) під час дослідження місць боїв поблизу села Чикалівка Кременчуцького району та сіл Успенка й Куцеволівка Онуфріївського району Кіровоградської області. На траурний мітинг зібралися представники влади, ветерани-визволителі Кременчуцького району, представники громадських організацій, делегації сільських рад району, численна громада. Вклонитися світлій пам’яті свого легендарного діда, Героя Радянського Союзу Михайла Новохатька, приїхав його онук Сергій Ільченко. Ще в 2000 році прах полковника було перевезено на його малу батьківщину, а через чотири роки вдячні односельці, зібравши кошти, звели пам’ятник легендарному землякові на Чикалівському меморіалі. Саме поблизу нього й знайшли свій останній притулок ще 37 воїнів. Імена двох із них вдалося ідентифікувати. Знайдена поруч медаль вказала на солдата з Осетії, а ладанка із ликом Георгія Побідоносця – на уродженця міста Лубни, який до війни жив у Ленінграді. Імена інших так і залишаються невідомими. У Кам’янопотоківській Свято-Покровській церкві було проведено відспівування загиблих при форсуванні Дніпра. Після молебня учасники заходу в супроводі ліцеїстів Кременчуцького ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою здійснили урочисту ходу-уклін до Чикалівського меморіалу, де з усіма військовими почестями провели ритуал захоронення. Пам’ять загиблих вшанували хвилиною мовчання, а до пам’ятника Невідомому солдату, до плит братських могил, де навічно закарбовані імена тих, чиє життя передчасно обірвалося, лягли квіти від вдячних нащадків
***
Правобережжя Кременчуцького району завершило святкування 70-річчя визволення від загарбників. З цієї нагоди у селі Кам’яні Потоки відбулися урочистості, у яких взяли участь голова районної державної адміністрації Юрій Нагорний, голова районної ради Василь Кравченко, ветерани-визволителі, керівники районних установ, організацій, делегації сільських рад району, місцева громада та учнівська молодь. Розпочалися заходи біля меморіального комплексу загиблим воїнам з покладання гірлянди Слави та квітів до братської могили радянських воїнів, могили Героя Радянського Союзу молодшого лейтенанта Миколи Боброва, пам’ятних плит загиблим воїнам та землякам. Схиливши голови, у скорботній хвилині мовчання присутні згадали тих, хто віддав життя за свободу Батьківщини. А на знак вічної пам’яті про загиблих висадили алею із саджанців червоної горобини й поклали вінок скорботи на води Дніпра.
Урочистості продовжилися у приміщенні Кам’янопотоківського центру культури і дозвілля, де присутні мали змогу переглянути театралізовану композицію “Солдатський привал”, фільм про визволення Кременчука, оглянути тематичну книжкову виставку, виставку робіт місцевих майстрів народної творчості. Завершилися урочистості концертною програмою за участю колективів народної творчості Кременчуцького району та Кременчука.

Олена ПИЛИПЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.