Інновації, сумлінна робота…

У  СТОВ “Вітчизна” Карлівського району культивують кукурудзу, соняшник, пшеницю, сою, інші культури. У господарстві розвивають і тваринництво. Нині  тут утримують 850 голів ВРХ, із них
330 – дійне стадо. На кінець року планують надоїти 7700 кілограмів молока від корови, перевершивши результат минулого року – 7250 кілограмів. При відгодівлі худоби не застосовують премікси, а використовують корми лише власного виробництва. Позаминулого року придбали міні-комбікормову установку, а в листопаді 2012-го запустили доїльний зал. Також капітально відремонтовано дві силосні споруди, наступного року потрібно побудувати ще дві нові, бо тваринницьке поголів’я збільшується, тому ростуть і об’єми заготівель кормів, ділиться планами виконавчий директор СТОВ “Вітчизна” Андрій Литвин.
– Цьогоріч купили телескопічний навантажувач. Хоча він і працює у нас близько трьох із половиною місяців, але органіки в ґрунт ми внесли стільки, скільки раніше вносили за три роки, – розповідає Андрій Литвин.
Щоб крокувати в ногу з часом та вести розширене господарство, агроформування запозичує зарубіжний досвід. Керівники й спеціалісти беруть участь у різних тематичних семінарах, часто бувають у міжнародному виставковому центрі німецького міста Ганновер, відвідують профільні зібрання в Білорусі, Росії, Польщі.
Останнім часом у “Вітчизні” відчувається дефіцит кадрів, зокрема не вистачало механізаторів, тож їх залучили із сусідніх сіл. Більшість із нових працівників – юнаки 23–26 років.
Піклується “Вітчизна” і про соціальну сферу. Господарство допомогло в облаштуванні дитячого садочка на базі Максимівської загальноосвітньої школи. Торік виділили приміщення для дошкільного закладу, зробили ремонт. Групи уже переповнені, й дитсадок прагнуть розширити.
Для Андрія Литвина робота у СТОВ “Вітчизна” – спадкова справа.
– Мій дідусь – Іван Литвин – свого часу був головним агрономом місцевого сільгосппідприємства, згодом тато став керівником господарства, а в мене вже й виходу не було, – каже Андрій Литвин. – Моя дружина Олена також працює в сільгосптоваристві. Тож аграрна галузь – наша родинна справа.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.