Дощ, неначе стихійне лихо

Неодноразово “Зоря Полтавщини” порушувала проблему ремонту аварійних дахів багатоповерхівок не тільки в Полтаві, а й в інших населених пунктах області. На жаль, мешканці аварійних будинків усе частіше стають “заручниками” комунальних негараздів…
До редакції звернулася Галина Григорівна Першина, пенсіонерка, мешканка Полтави, сподіваючись привернути увагу комунальників до покрівлі над її квартирою, що протікає. Галина Григорівна проживає в п’ятиповерхівці, що по вулиці Пушкіна, 126/8, вже 41 рік. Жінці давно обіцяють полагодити дірявий дах, але коли це буде – невідомо.
Цегляний будинок – далеко не новий, але ззовні зовсім не схожий на такий, що потребує ремонту. Втім щоразу, коли йде дощ, квартиру Галини Першиної заливає. Це призвело до того, що в одній із кімнат стеля повністю деформувалася, бо часто мокне. В іншій кімнаті вода під час рясних опадів пошкоджує  електрику. В третій нещодавно зробили ремонт, але через дірявий дах від нього не залишилося й сліду.
– Дощ для нас стає справжнім стихійним лихом. Єдиний порятунок – миски для води. Не радіємо ми й снігу, бо як тільки відлига – знову потоп. Раніше потроху дах лагодили самі, а зараз, на жаль, чоловік уже не в змозі ремонтувати покрівлю. Боюся, скоро й зорі на нічному небі рахувати будемо, – бідкається жінка поважного віку.
Минулого року, надіславши письмову заяву до тодішнього ГЖЕД № 6 із проханням виконати ремонт покрівлі над квартирою, жінка отримала відповідь, у якій зокрема йшлося: “Покрівля дійсно протікає над трьома житловими кімнатами. ГЖЕД № 6 просить включити в план ремонту по управлінню житлово-комунального господарства на 2012 р. ремонт покрівлі над квартирою
№ 68 на вул. Пушкіна, 126/8”.
Пізніше Галина Першина отримала ще один лист від комунальників – від підприємства “Житлово-експлуатаційна організація № 2”, у якому було зазначено: “КП “ЖЕО-2″ просить врахувати в план поточного ремонту по УЖКГ на 2013 р. ремонт м’якої покрівлі над квартирою № 68 на вул. Пушкіна, 126/8”. Та в управлінні житлово-комунального господарства Полтави до рекомендацій комунальників не дослухалися, хоча й обіцяли. Отримати коментар із цього приводу нам не вдалося. Так само, як і поспілкуватися з начальником міського УЖКГ Сергієм Сінельніком, оскільки він, як нам повідомили, на той час перебував у відпустці. У лютому цього року, коли “Зоря Полтавщини” в черговий раз порушувала проблему непрацюючого ліфта у будинку по вул. Желвакова, 3, склалася така ж ситуація. Зв’язатися із його заступниками теж не вдалося, бо, як нам пояснили, посадовці увесь час перебувають на об’єктах. А хотілося б дізнатися, скільки будинків по місту потребують ремонту дахів і скільки з них були полагоджені цього року. Але це, мабуть, інформація для “внутрішнього користування”, бо не змогли ми її отримати і в прес-службі Полтавської міської ради.
Зрозуміло, що все має свій вік: комунікації, дороги,  будинки, ліфти, покрівлі. Час від часу вони потребують капітального ремонту. Але коштів, що виділяються на ці потреби з місцевого бюджету, катастрофічно не вистачає. Однак люди, які живуть в аварійних будинках з дірявими дахами, в цьому не винні. Вони, в тому числі й Галина Першина, регулярно і в повному обсязі оплачують комунальні послуги і мають право на якісне обслуговування. Але хто і коли буде лагодити пошкоджені дахи, ліфти, під’їзди? До кого звертатися, щоб жителям нашого міста не капало на голову, і скільки ще чекати, щоб невідремонтований дах все ж таки полагодили? Схоже, це – риторичні запитання.

Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА
“Зоря Полтавщини”
Аліна МАКОВКА
Студентка факультету
філології та журналістики
ПНПУ імені В.Г.Короленка

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.