Прибуток розподіляється справделиво

П’ять років діє в Семенівському районі сільськогосподарський обслуговуючий кооператив  (СОК) “Горизонт-2009”, який було засновано згідно з державною цільовою програмою розвитку таких формувань. При підтримці держпрограми були виділені автомобіль-молоковоз, відповідне обладнання. Нині кооператив об’єднує 74 власники худоби, які у присадибних господарствах утримують 130 корів. І є ще бажаючі приєднатися.
– Ми обслуговуємо населення чотирьох сіл – Кривої Руди, Степанівки, Бурімки і Вільного, – розповідає голова СОК “Горизонт-2009” Іван Сіренко. – Закуповуємо у господарів молоко за прийнятними цінами. Чим вища жирність молока, тим більше коштів господар отримує. У нас є лабораторія, холодильне обладнання, постійно ведеться контроль якості сировини. З молокозаводами працюємо напряму, шукаємо надійних партнерів.  Зараз нас влаштовує робота з підприємством “Гадячсир”, у якого є приймальний пункт у нашому районі, тож здаємо молоко туди. Ветеринарне обслуговування, щеплення худоби відбуваються за рахунок кооперативу, компенсуємо придбання кормів. Кооператив надає позики своїм членам для закупівлі корів у рахунок зданого молока. В нас багато хто живе за рахунок зданого молока, тримає по кілька корів, тож це дуже актуально для селян.
Працюють у сільськогосподарському обслуговуючому кооперативі шестеро людей. Планується налагодити власну переробку – виготовляти сир і сметану, створивши нові робочі місця. Прибуток розподіляється прозоро, справедливо, пайовики самі вирішують, як його використати.
Іван Сіренко відзначає, що кооперація на селі – зручна для людей форма господарювання. Не господарі змушені погоджуватися на ціну, яку пропонує заготівельник молока по селах, а кооператив сам укладає угоди і не диктує, а формує ціни й стримує посередників, які хочуть закупити молочну продукцію дешевше. Кооперативи гарантують якісне молоко і платять селянам вищу ціну.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.