На хлібній ниві й футбольному полі

ПСП “Орач”, що в селі Варварівка Карлівського району, – одне з передових господарств у галузі рослинництва як за технологією, так і за врожайністю. Сільгосппідприємство також поступово нарощує потужності й у сфері тваринництва, спеціалізуючись на молочному скотарстві.
Нині у тваринницьку галузь “Орач” вкладає значні кошти. На фермі триває будівництво – зводять ангар. Нещодавно спорудили один, а потім вирішили й другий добудувати. Кожен із них уміщуватиме по 70 корів. Поки що стадо не чисельне, тому аргофірма планує закупити ще 100 голів худоби. До того ж кормова база дозволяє. Поступово корів переведуть на однаковий раціон протягом року, тобто на сінаж і силос. Для полегшення роботи працівників  сільгосппідприємство закупило кормозмішувач.
– На початку жовтня ми запустили доїльно-молочний блок. Він розрахований на 24 корови, але використовуємо його тільки на 12: поки що для наявного поголів’я цього вистачає. Завдяки модернізації молоко не контактує з повітрям, що позитивно впливає на якісний показник. Загалом на фермі налічується понад 300 корів, із них 100 – дійні. Кормами запаслися на сто відсотків – вистачить до жовтня 2014-го, – зазначив керуючий МТФ Василь Рець.
Нині ж в агроформуванні домінуючою галуззю є рослинництво. Урожай в цілому порадував хліборобів: ячмінь дав 36 центнерів із гектара, пшениця – 60, соняшник – 75–78.
– Дощі були, та не тоді, коли треба. Ми використали якісне насіння, не пошкодували добрив, але літній період посухи все одно позначився. Кращі наші три поля побило градом ще в липні, – розповів головний агроном Володимир Верба.
Великою перевагою в господарстві є сушарка, адже за добу вона переробляє приблизно 220 тонн зерна. На кукурудзяних полях працюють два комбайни. Цього вистачає, щоб забезпечити роботою сушарку на добу. В господарстві задіяні три трактори фірми “Кейс”, три комбайни фірм “Клаас” і “Джон Дір”. Транспортують зерно “КамАЗами”, автівки “ЗІЛ” і “ГАЗ” обслуговують тік і ферму.
“Орач” веде соціально відповідальний бізнес. До Дня села у Варварівці відкрили культурно-оздоровчий центр, який розташувався у місцевому Будинку культури. Фойє закладу оновилося, там зробили ремонт, замінили вікна, встановили дугохвильові енергозберігаючі обігрівачі. За 16 тисяч гривень придбали більярдний стіл, за 2,5 тисячі гривень – тенісний. Також купили  фітнес-систему “Максима”.
– Ми зробили ставку на молодь, пропагуємо здоровий спосіб життя. Юнацтво повсякчас тут тренується і відпочиває, особливо у вихідні, – розповів сільський голова Варварівки Олександр Родик.
Три роки тому в селі відкрили дитячий садочок “Ромашка”, приміщення для нього орендують у Варварівській ЗОШ І–ІІІ ступенів імені С.П. Родинки. На його реконструкцію генеральний директор ПСП “Орач” Олег Бегмат спрямував близько 150 тисяч гривень. Там зробили ремонт, встановили додаткові обігрівачі, закупили необхідне обладнання. Цього року біля закладу збудували дитячий майданчик. Зараз садок відвідують 23 дитини, але в планах – створити ще одну групу, бо все більше батьків хочуть, щоб їхня малеча виховувалася у “Ромашці”.
З часу створення варварівської футбольної команди “Колос” нею опікується Олег Бегмат. Серед гравців – школярі, студенти й співробітники ПСП “Орач”. За кошти фірми закупили два комплекти форми, м’ячі. Господарство виділило фінанси на реконструкцію сільського стадіону, відтепер там є лавки й накриття. Успішно працює відновлений Варварівський народний історичний музей, яким керує Віра Бегмат. Саме завдяки її наполегливій праці й ентузіазму установу вдалося відродити. У закладі налічується 2700 експонатів. У наповненні музею допомагає сільська громада, а матеріальну допомогу надає ПСП “Орач” – агроформування, яке вирощує високі врожаї і не забуває про односельців.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.