“Україна – Китай”

Персональну виставку ретроспективного плану із такою досить екзотичною назвою представив у Полтавському художньому музеї імені Миколи Ярошенка (Галереї мистецтв) член Національної спілки художників України Євген Курбала. Експозиція охоплює чотири десятиріччя творчості митця, її  складають більше 90 творів. Про них і про художника розповіла, відкриваючи вернісаж, директор музею Ольга Курчакова, зазначивши, що Євген Михайлович є учасником більше 50 найрізноманітніших виставок і арт-проектів, але у цій залі так повно він представив свою творчість уперше. Художник працює в різних техніках і жанрах – станковий живопис, декоративне мистецтво, графіка, мозаїка, іконопис, портрет, пейзаж, натюрморт, історична картина. Євген Курбала у першу чергу позиціонує себе як монументаліст, адже ще у 1983–1988 роках разом із живописцем Володимиром Колесниковим виконав десять розписів, у числі яких фрески “Маруся Чурай” та “Зустріч російських послів”, що були визнані кращими монументальними роботами 1987 року в Україні. Художник і сьогодні у творчому пошуку. І одна з найголовніших його складових – сакральне мистецтво, наголосила Ольга Курчакова. Він, зокрема, є автором розпису куполу храму Віри, Надії, Любові в Полтаві. На виставці представлені й ескізи розписів, мозаїчних ікон, що були створені для різних церков нашої та Кіровоградської областей.
Мальовничі куточки рідної Полтавщини та Криму в експозиції контрастують із справді екзотичною природою Китаю, де художник прожив шість місяців у 2005 році.
– Це, можна сказати, не просто інша країна, а навіть – інша планета, – ділиться Євген Курбала своїми враженнями про ту далеку подорож. – Китайці – надзвичайно добрий, гостинний, толерантний народ.
Тож глядачі очима художника побачили китайські краєвиди і парки Пекіна, вулички міста з неодмінними велосипедистами, захід сонця над Великою китайською стіною, вражаючі краєвиди, національні строї,  фрагменти чайної церемонії. Колеги, друзі, шанувальники творчості художника щиро вітали його з мистецькою імпрезою, зазначаючи, що він, як людина скромна й працьовита, вперше так широко представив свій доробок. Але в тому є й свої переваги – митець має що показати й чим поділитися із глядачем.

Лідія ВІЦЕНЯ
“Зоря Полтавщини”

 

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.