“Хлюпни нам, море, свіжі лави!”

Зазвичай саме цей рядок із поезії Павла Тичини цитують завжди, коли мова йде про значне поповнення якоїсь із творчих організацій. Скористатися цим правилом випала нагода й полтавським художникам, які у свої лави прийняли відразу кількох талановитих митців. Уже близько двадцяти років не було в обласному осередку такої яскравої події, як нинішня спільна виставка претендентів на вступ до Національної спілки художників України, що відкрилася в Художньому салоні міста. Володимир Колесников, Андрій Бібко, Дмитро Коршунов, Юлія Багацька, Олексій Іванюк, Руслана Анічина, Максим Мазур, Олексій Соболевський, Юлія Сторожева…
– Ось така когорта прекрасних художників, які брали участь у всеукраїнських виставках і засвідчують свій професіоналізм, – зазначив, відкриваючи презентацію, голова обласної організації НСХУ Юрій Самойленко. – Давно не було у нас такого грона претендентів. Після таємного голосування на загальних зборах їхні роботи будуть виставлені в Києві у Будинку художників, і вже після того вирішиться доля їхнього вступу до Національної спілки.
Закономірно, що обласний творчий осередок, який налічує 77 самобутніх митців, поповнює переважно молодь. Вступ до спілки, наголосив голова обласного осередку,  – не головний підсумок, а лише серйозний початок професійної діяльності для кожного з претендентів і, звичайно ж, вагоме визнання їхнього таланту. А ще, як зазначив заслужений художник України Микола Підгорний, важливо те, що молоде покоління підштовхує до активної діяльності й старших митців, тож творчий процес триває.
Високо оцінив роботи претендентів, зазначивши, як багато значить
у їхньому становленні приклад наставників, мистецтвознавець Віталій Ханко. У цій взаємодії на сучасному етапі вже відчутно формується полтавська мистецька школа, помітна на тлі художнього творчого процесу в Україні. До того ж на виставці представлена цікава жанрова палітра – акварель, мозаїка, вітраж, традиційні малярство й скульптура, офорт.
Після огляду виставки відбулися загальні збори, де зелене світло у прагненні набути статусу членів НСХУ заяскравіло для восьми учасників виставки. Для дев’ятого – талановитого і добре відомого в мистецьких колах решетилівчанина Максима Мазура, який нині закінчує навчання у Київській академії культури і мистецтв, – ця подія дещо відтермінована у часі: йому забракло лише кількості всеукраїнських виставок, у яких він уже брав участь. У ці дні до Полтави він не приїхав, але його роботи, що експонуються в Художньому салоні, свідчать про мистецьку зрілість молодого митця.

Лідія ВІЦЕНЯ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.