Михайло СТЕЦЕНКО: “Сьогодні товаровиробник до людей найближче”

Михайло СТЕЦЕНКО, депутат обласної ради,  заслужений працівник сільського господарства, керівник СТОВ “Мусіївське”, що входить до агропромхолдингу “Астарта-Київ”, запропонував розмову не стільки про надої та намолоти, скільки про сьогодення села, державну політику в агропромисловій сфері та багато інших аспектів, з приводу яких має власну точку зору. Він наголошує, що вважає себе комуністом, але не нинішнім, а тодішнім, коли справжній член КПРС ставив найвищі вимоги перш за все до себе.
Зберегли потенціал – вижило село
– Ось ми сьогодні пишаємося тим, що Україна виростила високий урожай зернових. А я вам без калькулятора зараз доведу, що й колишніми врожаями можна і слід пишатися. Коли колгоспи виробляли молока в 3–4 рази більше, утримували не лише ВРХ, а й свиней, птицю, все це потребувало чималої кормової бази. І 40 відсотків ріллі займала кормова група. Нині господарство, яке має 1200 голів ВРХ, – це вже гігант! У нашому колгоспі, в Мусіївці Хорольського району, великої рогатої худоби було
2 тисячі 800 голів. А землі в обробітку – всього 3100 гектарів. Третину займали кормові культури, 12 відсотків – цукровий буряк. Відніміть від нинішніх площ 30–40 відсотків – і який вал буде? Отож-то й воно.
Михайло Васильович обрахунки веде, складаючи пропорцію, і ця нехитра “бухгалтерія” справді доводить, що й тоді земля старанним господарям віддячувала добре, але, на відміну від нинішніх часів, не лише соняшником та кукурудзою, а й гречкою, просом, ячменем, вівсом, горохом. А ще – якісними салом, м’ясом, молоком та сметаною.
– Мені й зараз не соромно: збережено потенціал господарства, село живе. І до обласної ради мажоритарним депутатом люди обрали всупереч багатьом обставинам, бо пам’ятають не за балачками, а за роботою.
Колектив, вартий
пошани і вдячності
– Є люди, з якими пліч-о-пліч працюю багато років. Це – мій соратник Микола Зима, голова профспілки Леонід Устименко, головний бухгалтер Марія Черевко, головний економіст Наталія Титенко. Радує молодь. Серед них – і фінансовий директор, мій син Олег Стеценко, головний агроном Олег Максименко, головний інженер Руслан Парнюк, завідуючий господарством Олександр Науменко. Пишаємося плеядою тих, хто працює з технікою, адже вона зараз сучасна, потужна, вимагає неабиякого фахового рівня. Це – механізатори Іван Парнюк із сином Олегом, Віктор Бойко, Володимир Крутько, Юрій Михаленко  та його син Володимир, Валентин Бровко, Анатолій Гура, Олег Корнієнко, Микола Максименко, Валентин Пожар. Серед кращих водіїв – Григорій Могильний, Юрій Гнаток, Іван Довганинець. Гордістю тваринницької галузі є завідуючі фермами Надія Ярмаш та Валерій Гайвук, доярки Тетяна Гусинська, Антоніна Кузьма, Любов Лінива, інженер з механізації тваринницьких ферм Микола Романець. Можна назвати ще дуже багато імен, адже переважна більшість наших людей – сумлінні працівники.
Соціально відповідальний інвестор
У 2005 році СТОВ “Мусіївське” першим у Хорольському районі пішло на співпрацю з агропромхолдингом “Астарта-Київ”. Про ті часи директор говорить лаконічно:
– Людей – багато, роботи – мало, конкурувати на аграрному ринку важко. Але інфраструктура, тваринницькі приміщення були збережені. Тому інвестор, пообіцявши людям зайнятість, мусив погодитися на розвиток тваринництва. Після того врожайність цукрових буряків зросла удвічі, а робочі місця залишилися всі до єдиного, бо є в господарстві не лише молочне тваринництво, а й коні, вівці, свині. Майнові паї, що стали власністю господарства, тепер цілісним комплексом забезпечують робочі місця.
Саме завдяки авторитету підприємства тисячі пайовиків довірили оренду своїх земельних часток, і тепер СТОВ “Мусіївське”, як структурний підрозділ агропромхолдингу “Астарта-Київ”, обробляє близько 10 тисяч гектарів землі. Головні напрямки господарювання – вирощування та переробка цукрових буряків, зернові та олійні культури, молочне скотарство. Досягаються високі показники у рослинницькій галузі, тваринництві. Скажімо, на кінець року планується отримати 5800 кілограмів молока від корови. Буряки в заліковій вазі дали по 570 центнерів з гектара. Постійною роботою забезпечені 340 чоловік, у гарячу пору – більше 400. 70 відсотків колективу, за словами керівника, віком до 40 років, що також показово.
Про свою роботу в обласній раді Михайло Васильович Стеценко говорить, що допомагати людям вдається завдяки власному авторитету й завдяки депутатському мандату. Агропромхолдинг “Астарта-Київ” є соціально відповідальною компанією, тому села, де сільгоспформування орендує земельні паї, навіть зовнішнім виглядом підтверджують високий імідж товаровиробника. У 12 сільських радах, де працює ТОВ “Мусіївське”, відновлюються храми і ФАПи, ремонтуються школи і дитсадки, реконструюється опалення в закладах культури. У Мусіївці, що є центральною садибою підприємства, до послуг селян – стоматологічний кабінет європейського рівня, будинок ветеранів повністю утримується коштом господарства, навіть обладнано профілакторій.
– Перераховуємо відповідні кошти за кожен гектар орендованої землі на соціальну сферу за угодами, та й без угод осторонь сільських проблем не стояли б. Від родючості грунтів до якості доріг – за все сьогодні несе відповідальність товаровиробник, оскільки він – найближче до людей, – стверджує депутат обласної ради, мудрий аграрій Михайло Стеценко.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.