Акція “Запитай міністра” у Полтаві

Із нагоди Всесвітнього дня серця всі бажаючі у центрі Полтави (біля ОДТРК “Лтава” по вулиці Фрунзе) могли поміряти артеріальний тиск та поставити запитання не лише місцевим фахівцям, а й, користуючись інтернет-зв’язком, міністру охорони здоров’я України Раїсі Богатирьовій.
Як розповів директор департаменту охорони здоров’я ОДА Віктор Лисак, акція “Запитай міністра” не є новиною, адже Раїса Богатирьова підтримує постійний зв’язок із фахівцями з регіонів. Скажімо, нещодавно з міністром могли поспілкуватися у прямому ефірі лікарі та пацієнти тубдиспансеру: тоді полтавці попросили підтримати будівництво обласного протитуберкульозного диспансеру й отримали згоду на допомогу. Але відкрита акція, в якій міг взяти участь кожен – лікар, пацієнт, просто перехожий, – пройшла вперше. Попри те, що погода була несприятливою і пункти вимірювання тиску довелося розмістити у холі ОДТРК “Лтава”, люди дочекалися можливості поспілкуватися з міністром охорони здоров’я Раїсою Богатирьовою та відомим кардіохірургом, директором Київського міського центру серця Борисом Тодуровським.
Запитання стосувалися закупівлі дорогих препаратів, медичних втручань (від стентування до пересадки серця). Як розповів Борис Тодуровський, українські фахівці вже давно готові проводити трансплантації, але поки що на заваді стоїть недосконалість української законодавчої бази.
Підсумовуючи події того дня, головний лікар обласного Центру здоров’я Ніна Дурдикулиєва зазначила, що населення повинне бути більш обізнаним щодо хвороб серця і можливостей їм запобігти. Адже за оцінками фахівців наше здоров’я лише на 10 відсотків залежить від організації медичної допомоги й аж на 50 відсотків – від власного вибору способу життя.
На Полтавщині у ході реалізації соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича активно втілюється в життя пілотний проект регулювання цін на лікарські засоби для осіб із гіпертонічною хворобою. Завдяки цьому через аптечну мережу вже реалізовано понад чверть мільйона рецептів, і майже 200 тисяч пацієнтів отримали ліки з частковим відшкодуванням їхньої вартості.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.