Полтава – осердя української духовності

IMG_9113“Зоря Полтавщини” вже повідомляла про тріумф наших земляків на XIV загальнонаціональному конкурсі “Українська мова – мова єднання”, де майже половина нагород дісталася полтавцям: авторам книг і публікацій, виданням і видавцям, досвідченим літераторам і початківцям. Дипломи та подарунки кільком десяткам наших земляків днями вручив на урочистостях з цієї нагоди голова оргкомітету конкурсу Юрій Работін.
Цей фінальний захід у нашому місті став черговим підтвердженням того, що мова об’єднує не лише регіони, – адже в одному залі зібралися поціновувачі українського слова з Одещини, Сумщини, багатьох районів Полтавщини, – а й цілі покоління. Бо з однаковим трепетом та любов’ю про рідну мову говорили і сивочолі її шанувальники, і студенти, школярі.
Саме участь у конкурсі полтавської молоді варта окремої уваги. Адже із 11 переможців у номінації “Первоцвіт” наших земляків п’ятеро: Світлана Сторожівська (за книжку “Висі”), Антон Столяров (за твори “Життя за їжу для тих, хто має крила” та “Небо”), Ірина Кейдун (за книгу етюдів “Задзеркалля”), Анастасія Романюк (за книжку есе “Вчорашнє сьогодення”), Анастасія Черкаська (за збірку “Мій час”).
Серед тих, хто виборов друге місце у цій номінації, шестеро із восьми також полтавці – Крістіна Гулак (за книжку “Дихання підсвідомості”), Тетяна Сегеда (за збірник новел “Ніщо не виникає миттєво”), Олена-Іванна Горошко (за твори “Любити Україну, значить берегти її” та добірку віршів “Помах крила”), Андрій Горошко (за твори “Посміхніться щиро долі” та “Мій земний ангел”), Олександр Ярмак (за збірку “Квінтесенція підсвідомості”), Ірина Кейдун (за збірку етюдів “На восьмому кольорі веселки”).
У числі “бронзових” призерів серед юних учасників конкурсу – Ірина Сторожук (за збірку “Унеможливлюючи життя”), Юлія Грабенко (за книжку “Carp diem (Лови момент)”) та Анастасія Лактіонова (за поетичну збірку “До зірок”).
Вслухаймося у назви дитячих творів, збірок, книжок… Щедра наша земля на розумну й талановиту юнь. Напевне, й справді осердя української духовності, як прозвучало на святі, знаходиться у Полтаві!
Серед видань, що виходять на Полтавщині, дипломами відзначені: Всеукраїнська громадсько-політична газета “Зоря Полтавщини” – за книгу “Зоря над рідним краєм”, створену до 175-річчя видання; журнал “ДієСлово” – за плекання мовної культури в дитячому середовищі; літературний альманах “Потяг” – за популяризацію творчості підростаючого покоління; газета “Агро-еко” – у номінації “Дихай озоном”.
Оргкомітету загальнонаціонального конкурсу “Українська мова – мова єднання”, що вже став міжнародним, організаторам заходу в Полтаві та всім учасникам щиро подякувала триразова переможниця цього творчого змагання Світлана Солона.
Хвилиною мовчання присутні вшанували світлу пам’ять полтавця, заслуженого працівника культури України, лауреата обласної літературної премії імені Панаса Мирного, члена Національної спілки письменників та Національної спілки журналістів України Володимира Тарасенка.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.