Зима запитає, де влітку були

Зі слів директора департаменту житлово-комунального господарства ОДА Олександра Тонкова, готовність до початку опалювального сезону – висока.
– Проводиться постійний моніторинг підготовки ЖКГ та об’єктів соціальної сфери до роботи в осінньо-зимовий період, і можна констатувати, що на сьогодні область має високу ступінь готовності, – зазначив він на розширеному засіданні колегії облдержадміністрації. – Підготовлено 635 котелень, у тому числі 406 – комунальної власності. Об’єкти водопровідно-каналізаційного господарства готові практично повністю. 6692 будинки житлового фонду – на 99,7 відсотка. Школи, дитсадки, лікарні – на сто відсотків.
Відзначив кращу ситуацію з підготовкою житлового фонду і вчасним оформленням паспортів готовності об’єктів до опалювального сезону в Миргороді, Семенівському, Котелевському й Оржицькому районах. Недостатня робота в цьому плані – у Козельщинському і Великобагачанському районах.
Зупинився доповідач і на темі реконструкції котелень, енергозберігаючих технологіях, що дають змогу скоротити споживання газу і заощаджувати енергоресурси, на альтернативних джерелах енергії, а також на питаннях лімітів на природний газ. Зокрема поставив вимогу керівникам районів швидко надати в профільний департамент розрахунки – який ліміт потрібен кожному району до кінця року. На актуальність цього питання звернув увагу і головуючий на засіданні голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко. Об’єктивність і своєчасність інформації з цього приводу дуже важливі, аби область могла відстоювати свою позицію щодо обсягів лімітів, підкреслив керівник виконавчої влади регіону.
Було також проаналізовано стан заборгованості за спожиті енергоносії. Борги населення за послуги теплопостачання становлять 131,4 мільйона гривень, місцеві бюджети винні 14,3 мільйона, Державний бюджет – 2,4 мільйона. Нині витримується курс на зменшення заборгованості й скорочення споживання природного газу.
В області, у зв’язку зі зниженням температури повітря, починаються пробні топки усіх котелень, топкових, насамперед в установах соціальної сфери, повідомив також Олександр Тонков. До 5 жовтня на Полтавщині мають підключити до опалення всі соціальні об’єкти, а до 15 жовтня – житловий фонд.
У районах виникають проблеми при підготовці до опалювального сезону, наголосили їхні представники. Зокрема є звернення громадян у зв’язку з відключенням централізованого опалення у кількох будинках Лохвиці й Червонозаводського – там питання вирішується переведенням споживачів на поквартирне газове чи електричне опалення. Є деякі проблеми у Розсошенцях Полтавського району, переважно у відомчих будинках. Влада намагається розв’язати ці питання. Олександр Удовіченко запитав, чи в усіх містах є нині гаряча вода? З’ясувалося, з цим є проблеми в Лубнах і Комсомольську, в Полтаві деякі котельні підключили лише перед Днем міста, а до того тривалий час гарячого водопостачання в будинках не було.
Підсумовуючи розгляд питання, Олександр Удовіченко наголосив:
– Ми повинні нормально ввійти в опалювальний сезон. Таке завдання ставить перед нами Президент України. І у нас для цього є всі можливості. Взагалі ситуація дуже складна, є проблеми в державі щодо розрахунків за російський газ та інші. Але наявні борги для нас зрозумілі, й сьогодні практично баланс боргів і різниці в тарифах та інших заборгованостей, які повинна закрити держава, у нас нульовий. Треба зробити все для того, щоб не виникало ніяких місцевих проблем, які можуть заважати й викликати невдоволення населення.
Глава департаменту ЖКГ підкреслив ще одне – необхідність напередодні холодної пори року налагодити безперебійну роботу аварійно-диспетчерських служб по всій області та їхній зв’язок із подібною обласною службою.
Взагалі тема координації дій різних структур між собою та з органами виконавчої влади і місцевого самоврядування стала лейтмотивом засідання колегії. Про співпрацю правоохоронних органів із керівництвом області, районів і міст розповів начальник управління МВС України в області Едуард Федосов. У цьому напрямку є позитивні зрушення, підкреслив він. Виконується обласна програма профілактики правопорушень та безпеки дорожнього руху. На її реалізацію виділено майже 3 мільйони гривень, понад мільйон профінансовано. Придбано спецавтомобілі для міліції, встановлено камери відеоспостереження на вулицях, загалом 117 камер у 16 населених пунктах, і ця робота триває. Розроблено систему централізованого управління нарядів патрульно-постової служби. Введення її в дію дозволить в автоматичному режимі направляти до місця скоєного правопорушення найближчі наряди міліції.
– Кримінальна ситуація залишається стабільною і контрольованою. Постійно проводимо профілактично-попереджувальні заходи серед молоді, популяризуємо роботу правоохоронців, зокрема в Кременчуці створений профільний міліцейський клас, проводимо різноманітні конкурси та змагання. На вулицях встановлюються бігборди з інформацією про дільничних інспекторів міліції, їхні контактні телефони. У поточному році проведено 1,5 тисячі профілактичних заходів, – наголосив Едуард Федосов.
– Президент України Віктор Янукович ставить серйозні завдання щодо взаємодії в роботі органів внутрішніх справ із органами виконавчої влади і місцевого самоврядування. Тільки спільними зусиллями ми забезпечимо правопорядок, довіру та належне ставлення людей до влади і до правоохоронців, – підкреслив Олександр Удовіченко.
Було також проаналізовано роботу головного управління Держсанепідслужби в області, яка нині реформується, стан захворюваності на інфекційні захворювання тощо. Інформував начальник управління, головний державний санітарний лікар області Анатолій Журавльов. Олександр Удовіченко висловив незадоволення роботою Анатолія Журавльова і запропонував колегії визнати його роботу незадовільною. Члени колегії погодилися.
– Я вам не довіряю і не хочу з вами працювати. Прошу членів колегії підтримати мене та внести пропозиції про звільнення з посади, – сказав голова облдержадміністрації.
Робота керівника центрального органу санепідслужби області є прикладом неналежного ставлення до справи, підбору кадрів, інформаційно-роз’яснювальної роботи з населенням, зазначив він. Крім того, немає взаємодії з керівництвом області, органами місцевого самоврядування. Наводився приклад незаконного прийняття на роботу керівника цієї служби в Кременчуці, коли попередній звільнений керівник намагався відстояти свої права і пішов із життя. Свою провину в кременчуцькому випадку визнав і сам Анатолій Журавльов. Нині посада керівника кременчуцького підрозділу є вакантною.
Очільник області також наголосив, що робота усіх чиновників не повинна обмежуватися єдино стінами службового кабінету.
З усіх обговорюваних питань прийнято відповідні рішення. У роботі колегії взяв участь голова обласної ради Іван Момот.
За традицією, на колегії ряду представників полтавської громади вручено державні нагороди та відзнаки.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.