Зворушлива зустріч поколінь

На стелі пам’ятника загиблим воїнам Великої Вітчизняної війни в селі Артелярщина Зіньківського району викарбувано 118 прізвищ односельців, які полягли на фронтах, і 101 прізвище червоноармійців, що віддали свої життя, звільняючи село від фашистів у вересні 1943 року.
У дні, пов’язані з вшануванням пам’яті полеглих у страшній війні, в Артелярщину приїздять із сім’ями нащадки воїнів, які знайшли вічний спочинок у братській могилі в центрі села. Цього року про місце поховання батька – Петра Шубного – дізнався син загиблого воїна Олександр Шубний із Новомосковська Дніпропетровської області. Відшукавши через Інтернет, спеціальний пошуковий сайт через сім десятиліть місце останнього спочинку батька, він зв’язався з сільською радою, згодом приїхав із сином і внуком. Відбулася дуже зворушлива зустріч із керівництвом, жителями села. Старі люди згадували, які тут були бої, як жінки ховалися в погребах, а після боїв засипали окопи, зносили загиблих і ховали у братській могилі.
– Пам’ятник у нас у селі в хорошому стані, опікуються ним учні місцевої школи і сільрада. Родичі похованих тут воїнів вдячні, що місцеві мешканці бережуть пам’ять про їхніх рідних, які полягли на фронтах Великої Вітчизняної, – розповідає Артелярщинський сільський голова Світлана Манойло. – Вже два роки їздить до нас син загиблого воїна Сергія Бакшеєва Іван Бакшеєв із Харкова, а з Лебедина Сумської області – донька полеглого воїна Костянтина Стасенова Віра Яновська. Це вже немолоді люди, і для них знайти могилу батька – подія, яку чекали багато літ. Так сталося, що імена були викарбувані на меморіалі, а вони не знали про місця поховання їхніх батьків. Звісно, були і сльози, і вдячність, і спогади…
Нещодавно в Артелярщині традиційно пройшов День села, де згадували його історію, а до днів визволення від фашистських загарбників, як завжди, проводили тематичний захід у школі й урочисте покладення квітів до пам’ятника. Тож зв’язок поколінь не переривається.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

 

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.