Олексій Мельник: “Ветерани, солдати Перемоги – золотий фонд нації”

DSC_042070  РОКІВ виповнюється Олексію Федоровичу Мельнику, голові ради обласної організації ветеранів.
– Мені щастило на хороших і розумних людей, – говорить ювіляр.
Народився Олексій Мельник 25 вересня 1943 року, як жартує він сам, на хуторі поблизу Диканьки – у селі Макарцівка. Відслужив у армії, в інженерно-будівельних військах в Архангельській області Росії. Частина, де він служив, будувала автошляхи. Стверджує, що був причетний до спорудження космодрому “Плесецьк”. Після служби в армії Олексій Мельник вирішив продовжувати займатися будівничою справою. Цивільний та військовий аеродроми Полтави – серед об’єктів, до зведення яких доклав рук особисто.
Згодом Олексію Федоровичу запропонували роботу в інституті “Міськбудпроект”.
– З особливою теплотою згадую цю роботу, – ділиться спогадами ветеран. – Там працювали інженери, інші спеціалісти, які знали дореволюційні часи. Ділилися між собою враженнями: хто яку книжку прочитав, хто який фільм переглянув. У колективі склалася прекрасна аура.
У 1974 році Олексій Мельник закінчив Харківський сільськогосподарський інститут за спеціальністю інженер-землевпорядник. Пізніше Олексія Федоровича, на той час уже члена КПРС, запросили працювати заступником голови Полтавського районного комітету народного контролю. Згодом обрали секретарем райкому профспілки працівників агропромислового комплексу цього ж району, потім працював консультантом оргвідділу апарату облдержадміністрації.
–  Робота надзвичайно відповідальна: ми готували проекти розпоряджень, інші важливі документи, усе робилося виважено, – згадує ветеран.
Після виходу на заслужений відпочинок Олексію Федоровичу хотілося бути корисним суспільству. Ще під час роботи в апараті ОДА він опікувався діяльністю обласної ради ветеранів, яку тоді очолював доброї пам’яті ветеран Великої Вітчизняної війни, генерал-лейтенант у відставці Костянтин Бабенко. Саме Костянтин Степанович у 2004 році й запропонував ветеранському загалу обрати Олексія Мельника першим заступником голови обласної ветеранської організації. Пленум ради підтримав цю кандидатуру. В 2007 році, коли Костянтин Степанович Бабенко через поважний вік залишив свою посаду, головою ради обласної організації ветеранів було обрано Олексія Федоровича Мельника.
Головною метою цієї організації є всебічний захист законних прав, соціальних, економічних та вікових інтересів ветеранів війни, праці, дітей війни, ветеранів військової служби, інших силових структур, пенсіонерів, громадян похилого віку. Ветерани, солдати Перемоги – золотий фонд нації – заслужили належне ставлення до себе з боку суспільства, вважає очільник обласної ради ветеранів.
– Часом запитують: від кого захищати? Захищати треба від того, що не виконуються закони, якими передбачено належний соціальний захист ветеранів – і фронтовиків, і афганців, і ветеранів праці, – говорить Олексій Мельник. – У нас хороші закони, але ж вони не до кінця виконуються. Часто до нашої організації звертаються люди, які прожили життя, але не знають, як оформити ту чи іншу пільгу. Допомагаємо людям поважного віку, ветеранам консультаціями. Хочу наголосити, що департаменти, управління та відділи облдержадміністрації всіляко сприяють нашій роботі.
Керівника обласної ради ветеранів добре знають не лише в 30 районних та 5 міських, а й в близько тисячі первинних ветеранських організаціях, які діють у кожній сільській раді та навіть на великих промислових і сільгосппідприємствах. Загалом у лавах організації – близько 400 тисяч ветеранів.
Олексій Мельник прагне залучити представників ветеранської спільноти до роботи у кожній комісії чи раді при органах влади всіх рівнів. Важливе місце у роботі обласної ради ветеранів займає і патріотичне виховання молоді.
Він – чудовий сім’янин, має двох синів – Ростислава й Павла, двох онуків: Федір – дев’ятикласник, Софійка – першокласниця.
– Намагаюся власним прикладом показувати своїм дітям і онукам, як потрібно жити, – зазначає Олексій Мельник.
Зоряни приєднуються до привітань на адресу ювіляра. Із роси і води Вам, Олексію Федоровичу!

Максим СИКАЛО
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.