Ліс – дім, майстерня, храм

DSC_0519Восени у лісі романтично-красиво, затишно і трохи сумно… Але сум той світлий, сповнений спогадів про літо, що промайнуло надто швидко, про щедрий урожай соковитих ягід, про сподівання. Справдилися вони не всі, але найбажаніші – так, бо живемо у мирному світі, який колись, сімдесят літ тому, відвоювали для нас діди й прадіди…
Багато про що згадали учасники прес-туру, присвяченого 70-річчю визволення Полтавщини від фашистських загарбників і відновлення випуску головного часопису області під нинішньою назвою “Зоря Полтавщини”, завітавши в осінній ліс неподалік від села Велика Рублівка Котелевського району. В далекому вересні 1943-го, коли теперішні майже сторічні сосни ще були зовсім молодими деревцями, у лісах поблизу Котельви нікому було милуватися осінніми пейзажами. Тут точилися кровопролитні бої, в яких воїни-червоноармійці й партизани визволяли нашу землю від фашистських загарбників, наближаючи ще таку тоді далеку, але жадану Перемогу…
Завжди незабутньо відвідати місця бойової слави, покласти квіти до пам’ятників воїнам-захисникам, визволителям нашого краю. На гранітних плитах меморіалу у Великій Рублівці викарбувано близько 200 імен загиблих у війні. За кожним прізвищем – людська доля, що обірвалася на злеті, покладена на вівтар Перемоги заради свободи прийдешніх поколінь.
Квіти до пам’ятника і хвилина мовчання на честь загиблих у боях за визволення Полтавщини від ворога у 1943-му – таку шану полеглим віддали учасники прес-туру “Зорі Полтавщини”. Ми вклонилися їм за те, що життя продовжується, що можемо радіти простим людським радощам, наприклад, прогулянці осіннім лісом у пошуках грибів і просто так, дихаючи цілющим лісовим повітрям. Дякуємо за те, що після лісової прогулянки можемо скуштувати козацької каші, приготовленої на вогнищі просто неба, поспілкуватися, перебираючи, немов намистини, спогади про минуле…
DSC_0765До речі, подібні прес-тури зорян – це добра традиція, започаткована нашими старшими колегами. І завжди відвідини чергового куточка рідного краю – чи то Шумейкового урочища в Лохвицькому районі, чи то Кургану Скорботи в Лубенському, чи то партизанських лісів у Котелевському – то нові відкриття й нові враження.
Добрим провідником у наших лісових мандрах цього разу став лісничий Рублівського лісництва ДП “Полтавський лісгосп” Павло Корсун. Він розповів, що нині територія лісництва складає близько 3 тисяч гектарів переважно хвойного лісу. Хоча в котелевських лісових масивах прижилися й дуби та берези.
– Зважаючи на те, що на землях, де розташоване Рублівське лісництво, майже не залишилося вільних площ, головне наше завдання – догляд за вже існуючими лісовими масивами, захист їх від шкідників і пожеж. Наразі ми ведемо перемовини із сільськими головами про деякі ділянки земель запасу, щоб заліснити і їх. Звичайно ж, ведемо господарську роботу. В лісівників є чітке правило: вирубав, скажімо, гектар – посади два. Так і діємо, – розповів Павло Корсун.
Вітаючи лісівників із професійним святом, яке відзначалося напередодні зорянського прес-туру, всіх учасників заходу із 70-річчям визволення Полтавщини від фашистських загарбників, головний редактор Всеукраїнської громадсько-політичної газети “Зоря Полтавщини”, секретар Національної спілки журналістів України, голова обласної організації НСЖУ, заслужений журналіст України Григорій Гринь наголосив:
– У ці вересневі дні ми ще раз повинні згадати ті трагічні й героїчні сторінки минувшини і ніколи не забувати, якою дорогою ціною здобули славні визволителі свободу й мирне життя для нас. А про те, що полтавці не забувають визволителів, свідчать доглянуті пам’ятники, зокрема й у Великій Рублівці, полеглим на фронтах Великої Вітчизняної. Пам’ять об’єднує покоління. Тим і сильний, непоборний наш народ, що бережемо славні традиції, прагнемо їх примножити.
P.S. Зоряни щиро вдячні за підтримку в проведенні прес-туру депутату обласної ради, начальнику обласного управління лісового та мисливського господарства Юрію Тараненку, лісничому Рублівського лісництва Павлу Корсуну, ректору обласного інституту післядипломної педагогічної освіти ім. М.В.Остроградського Віталію Зелюку.

Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.