“…а караван буде йти”

Відверто кажучи, не було ніякого бажання реагувати на черговий пасквіль у пресі стосовно нашого підприємства. За останні три місяці ПАТ “Полтавагаз” згадували в засобах масової інформації у кілька разів більше, ніж за останні три роки. Почалося усе із розгойдування ситуації з гарячою водою в Полтаві, а точніше з її відсутністю, а тоді вже пішло-поїхало. І хіба що лінивий не скористався розгорнутою піар-кампанією, щоб і собі підзаробити дешеві бали до рейтингу. Ми намагалися вести конструктивний діалог із усіма зацікавленими сторонами й пропонували знайти компроміси у всіх конфліктних питаннях. Але, як це не прикро, деяких псевдогероїв дискусія в пресі так “заохотила”, що  вони продовжують вдаватися до чергових популістських заяв. І навіть закон їм, виявляється, неписаний, бо мають сміливість його нахабно трактувати на власний розсуд.  Можна багато говорити про недосконалість українського законодавства, але на сьогодні це єдиний механізм урегулювання економічних та суспільних відносин у правовому полі. Невже нас закликають до боїв без правил? Особисто я вкрай здивований та стурбований подальшим розвитком подій, спричинених цими емоційними та необґрунтованими заявами. А особливо коли вони лунають з уст людей, причетних до влади. Тому вважаю власним обов’язком донести до жителів області об’єктивну інформацію.
На сьогодні ПАТ “Полтавагаз” безперебійно постачає газ у 18 із 25 адміністративних районів області, 9 міст, з яких 2 – обласного підпорядкування – Полтава й Миргород, 18 селищ та 1027 сільських населених пунктів. Вкотре наголошую – ПАТ “Полтавагаз” не є власником газу. Ми його транспортуємо до споживачів і робимо все для того, щоб цей процес був надійним та ефективним. Для цього на підприємстві впроваджуються найсучасніші технології. Не буду вдаватися в деталізацію виробництва, а тільки скажу, що працівники нашого підприємства у своїй нелегкій і надзвичайно відповідальній роботі на перше місце ставлять компетентність і професіоналізм. До речі, на часі підготовка системи газопостачання  до роботи в осінньо-зимовий період. Запевняю, що всі заплановані заходи виконуються у встановлені терміни. Всього на підготовку до зими вже витрачено понад 11 мільйонів гривень (а це 62 відсотки від виділених коштів на ці роботи).
Логічним буде в даному контексті згадати й про перспективи постачання газу на котельні “Полтаватеплоенерго”. Нагадаю всім, що припинення постачання газу на окремі котельні влітку цього року було здійснено саме через несанкціонований відбір природного газу ПОКВПТГ “Полтаватеплоенерго” з газорозподільних мереж без укладання відповідного договору з постачальником – Національною акціонерною компанією “Нафтогаз України”. Хоча відповідальність за ситуацію, заручником якої стали тисячі полтавців, і окремі представники влади, і лукаві поборники народу хотіли перекласти на ПАТ “Полтавагаз”. Але ж незаперечний той факт, що наше підприємство дуже зацікавлене у якомога більших обсягах транспортування газу, бо від цього напряму залежить економічний стан самого підприємства й усіх працівників. Яка ж ситуація зараз?  Наскільки нам відомо, керівництво ПОКВПТГ “Полтаватеплоенерго” разом із керівництвом Полтавської облдержадміністрації предметно займається вирішенням питання підписання договору з НАК “Нафтогаз України”. Зрозуміло, що на порозі опалювального сезону дана ситуація набуває особливої гостроти, тому сподіваємося на її позитивне вирішення та результативність переговорів. Зі свого боку ПАТ “Полтавагаз” докладе максимум зусиль, щоб полтавці були з теплом.
Окремо варто б сказати про Карлівку, оскільки нам озвучили певні претензії з боку комісії міської ради по перевірці підготовки інфраструктури до роботи в осінньо-зимовий період. Повідомляю, що за технічним станом усіх газопроводів Карлівським УЕГГ здійснюється постійний контроль. На об’єктах, які потребують ремонту, буде виконана реконструкція в плановому режимі. З приводу ремонту надземних частин газопроводів-вводів та відновлення протикорозійних покриттів біля окремих багатоповерхових житлових будинків, то питання зніметься з порядку денного відразу після укладення відповідних договорів і передачі їх на утримання Карлівському УЕГГ. Користуючись нагодою, не можу не озвучити відповідь на поставлене мені питання у “Зорі Полтавщини” за 10 вересня 2013 року за підписом Карлівського міського голови стосовно укладання договорів оренди на земельні ділянки, на яких розташовані газорозподільчі пункти (ГРП). Це питання не нове для нас, і воно було приводом для чисельних перевірок різними уповноваженими органами. Жодних порушень не виявлено – ГРП так само, як і трубопроводи, розміщено на землях, що належать до охоронних зон. А згідно зі статтею 84 Земельного кодексу України земельні ділянки охоронної зони належать державі,  тобто є державним фондом, а отже, приватизації та передачі в приватну та комунальну власність не підлягають. Таким чином, правові підстави для посвідчення права користування земельними ділянками охоронної зони державного фонду відсутні. Одночасно повідомляємо, що ПАТ “Полтавагаз” сплачує податки за землю в місті Карлівка та Карлівському районі відповідно до вимог розділу ХІІІ Податкового кодексу України. Та хіба не знає цього Карлівський міський голова?  Відверто кажучи, саме це його звернення, в черговий раз перекручене й приправлене цинізмом, спонукало мене до сьогоднішньої публікації.
Принагідно скажу, що Володимир Слєпцов за свої статті наклепницького характеру вже притягувався до відповідальності й за завдану моральну шкоду згідно з рішенням суду сплачував кошти, за які, до речі, потім були придбані вікна в один із дитячих садочків району. Що ж, можна потішитися тим, що хоч якусь користь приносять суспільству ці пасквілі, і з огляду на суперактивність у пресі їх автора  передбачити і заміну вікон, і ремонти в дитячих закладах.
Узагалі, враховуючи ту кількість листів, звернень, скарг, які йдуть зі стін Карлівської міської ради за підписом її очільника в усі інстанції, контролюючі органи як обласного, так і загальнодержавного рівнів, газетних статей, присвячених оцінці діяльності ПАТ “Полтавагаз”, виникає ряд логічних запитань і до самого міського голови, який у 2006–2008 роках очолював Карлівське УЕГГ та був звільнений. Шановні читачі, ви повинні знати, що, будучи на цій посаді, Володимир Слєпцов не стільки займався безпосередньо виконанням професійних обов’язків, відновленням газопроводів, забезпеченням безаварійного газопостачання, скільки піклувався перш за все про задоволення власних інтересів за рахунок підприємства. І часом зовсім незаконно. Зокрема, користуючись службовим становищем, він продав комбайн МКК-6 (власність підприємства) буквально за ціною металобрухту дуже відомій у Карлівському районі агрофірмі. Це підтверджує і акт перевірки КРУ № 05-21/413
від 23.12.2008 року. Володимиру Слєпцову було запропоновано піти із займаної посади за власним бажанням. По факту перевищення службових повноважень та службового підроблення особами Карлівського УЕГГ прокурором Карлівського району 12.04.2010 року порушено кримінальну справу. Ця історія ще не завершена, і про її хід я буду інформувати громадськість.

Ростислав ГРИНЧАК
Голова правління
ПАТ “Полтавагаз”,
депутат обласної ради

Від редакції. У номері нашої газети за 10 вересня цього року було надруковано відкритий лист народного депутата України Олексія Лелюка до мешканців міста Карлівки, депутатів Карлівської міської ради та листи до редакції міського голови Карлівки Володимира Слєпцова. Ми оприлюднили точки зору авторів, зазначивши, що припиняємо газетну дискусію.
Нещодавно депутат обласної ради, голова правління ПАТ “Полтавагаз” Ростислав Гринчак звернувся до “Зорі Полтавщини”, співзасновником якої є обласна рада, із листом, у якому виклав свою точку зору щодо роботи очолюваного ним підприємства, зокрема у Карлівці й Карлівському районі. Оприлюднюючи лист Ростислава Гринчака, редакція може надати право опублікувати матеріал опонентам вказаного автора.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.