Вклонімося великим тим рокам

Таким був лейтмотив обласного свята “Квітуй, піснями подвиг прославляй, наш Ковпаківський рідний край”, присвяченого 70-й річниці визволення Полтавщини й Котелевського району від фашистських загарбників та Дню партизанської слави.
– Бої за Котельву, в яких загинули понад
5 тисяч радянських воїнів, були особливо кровопролитними. Через селище чотири рази проходила лінія фронту. Гітлерівці намагалися взяти реванш за поразку на Курській дузі, кинувши проти радянських військ відбірні есесівські дивізії. Ворожа авіація зробила на селище 6 повітряних атак. Котельву визволяли тричі: у лютому-березні, серпні, назавжди прогнали загарбників 11 вересня 1943 року, – розповідає гвардії рядовий 4-го батальйону 69-ї стрілецької дивізії 206-го гвардійського полку, який визволяв Полтавщину від фашистських загарбників, голова Глобинської районної ради ветеранів Іван Каленикович Мошляк.
Урочистості, в яких взяли участь воїни-визволителі нашого краю, котрі прибули до Котельви з різних областей України, Російської Федерації, Білорусі, Казахстану, Узбекистану, керівники області, селища й району, громадськість, розпочалися святковою ходою до пам’ятника Скорботній матері.
Відкрити мітинг запросили Фархата Зульфугарова з Азербайджану. Він приїхав уклонитися пам’яті загиблого при визволенні Котелевського району брата – Зульфугара Зульфугарова. Гість щиро дякував за збережену пам’ять про брата й усіх полеглих у роки війни. До пам’ятника Скорботній матері лягли квіти й гірлянди.
Свято продовжилося на площі біля пам’ятника двічі Герою Радянського Союзу, легендарному партизанському командиру Сидору Артемовичу Ковпаку.
– Сьогодні ми вшановуємо відважних духом і сильних людей, воїнів-визволителів і партизанів-підпільників, працівників тилу й дітей війни, всіх, хто не дожив до наших днів, і тих, хто через усе життя несе біль утрат бойових побратимів, гіркі спогади про Велику Вітчизняну війну. Низький вам уклін, глибока вдячність і шана за вистраждану перемогу, за можливість жити під мирним небом, – зазначив голова Котелевської районної ради Василь Тимошенко.
– Ми зібралися, щоб у черговий раз низько вклонитися воїнам-визволителям, тим, хто відстояв для нас, для всіх прийдешніх і наступних поколінь мирне життя. Тим, хто зробив неоціненний внесок для того, щоб зламати хребет фашизму. Із покоління в покоління буде передаватися нетлінна пам’ять про ратний подвиг радянського солдата. А молоді котелевці, які нині присутні на урочистостях, пронесуть через своє життя велику вдячність своїм землякам, які склали голови й віддали життя за Велику Перемогу. Нехай буде добро у ваших домівках і на котелевській землі, хай множаться врожаї і здобутки наших аграріїв, усіх тих, хто сьогодні працює в інших сферах економіки Полтавщини й Котелевського району, – побажав учасникам свята голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко.
– Сьогодні нам, як ніколи, треба бути згуртованими й конкретними справами зміцнювати нашу державу, робити її економічно сильною, соціально спрямованою, не втрачати патріотизму. Ми не маємо права забувати історичне минуле нашої держави, бо в ньому – багатющий досвід нашого українського народу. Маємо усвідомлювати, що будь-яка перемога – це перш за все відповідальність, це воля в досягненні поставленої мети. Цю істину потрібно зберегти кожному й передати своїм нащадкам, – наголосила Герой України, голова Котелевської райдержадміністрації Тетяна Корост.

DSC_0066Промовець підкреслила, що нинішня влада демонструє політику на стабілізацію і розвиток економіки, підвищення соціальних стандартів, утвердження високого авторитету України у світі.
– Ми зробимо все, щоб Котелевський край став регіоном високих виробничих і соціальних стандартів, – запевнила Тетяна Корост.
Присутніх на урочистостях вітали численні гості, воїни-визволителі, земляки, які працюють у різних областях України, інших держав і досягли значних успіхів у виробничій, науковій діяльності. Були на святі сльози радості й привітні посмішки, теплі, добрі побажання, нагородження і вручення ювілейних медалей, подарунки, вшанування видатних земляків…
Свято продовжилося оглядом виставки виробів народних умільців, вишиваних картин і рушників та композицій із квітів, присвячених
70-річчю визволення краю, Дню партизанської слави. Поблизу Палацу дозвілля “Скіфія” відбувся концерт. Майстри мистецтв, самодіяльні та аматорські колективи району створили інсценівки, які відтворювали незабутні події тих буремних років, під загальною назвою “1943-й. Котелевщина зустрічає визволителів”.
На площі біля пам’ятника двічі Герою Радянського Союзу Сидору Артемовичу Ковпаку котелевці зустрічали учасників автопробігу й тематичного велопробігу, присвячених 70-річчю визволення Полтавщини від фашистських загарбників. Як зазначив організатор цього заходу, заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Валерій Пархоменко, велопробіг стартував у селі Лютенька Гадяцького району, де в 1941 році базувався зведений партизанський загін, який згодом героїчно загинув у нерівному бою з фашистами.
Для ветеранів війни та праці, почесних гостей свята була приготовлена партизанська каша. Не обійшлося й без фронтових 100 грамів, та головним для них були спогади, невимушене спілкування у Ковпаківському лісопарку, яке супроводжував концерт військово-патріотичної пісні. Закінчилися святкування музично-розважальною програмою та розмаїтим феєрверком.

Людмила ДАЦЕНКО,
Анна ЧАПАЛА (фото),
Валерій ЧЕРКАС (фото).

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.