Обраниця долі, улюблениця муз – парижанка із Гавронців

DSC_0348Як уже повідомляла “Зоря Полтавщини”, у Полтаві пройшла ІІ міжнародна наукова конференція, присвячена 155-й річниці від дня народження видатної художниці, нашої землячки Марії Башкирцевої. Науковці з багатьох країн зібралися в Полтавському художньому музеї (Галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка. Сюди з’їхалося близько сотні учасників і гостей – учених, мистецтвознавців, художників, письменників, шанувальників творчості Марії Башкирцевої із України, Росії, Франції, США, Швейцарії, інших держав.
Конференція проходила з ініціативи дирекції фонду “Відродження пам’яті Марії Башкирцевої” (директор фонду – наша землячка Тетяна Швець, яка проживає нині в Москві), підтриманої Полтавською облдержадміністрацією.
Із відкриттям конференції присутніх привітав голова ОДА Олександр Удовіченко:
– У цьому залі зібралися всі ті, хто опікується творчістю нашої знаної землячки. Полтавщина багата видатними постатями, і ми пишаємося тими, хто прославив наш край. Безумовно, потрібно докладати більше зусиль для того, щоб відкривати нові сторінки життя всесвітньо відомих діячів культури, мистецтва, науки, літератури.
Голова обласної ради Іван Момот наголосив:
– Значну увагу приділяємо збереженню національної школи художньої майстерності, підтримці художників, популяризації образотворчого мистецтва. Обласна рада заснувала щорічну премію імені Панаса Мирного, одна з номінацій якої передбачає відзначення талановитих художників. Нещодавно засновано обласний фестиваль художників-аматорів.
Керівники області висловили щиру вдячність директору фонду “Відродження пам’яті Марії Башкирцевої” Тетяні Швець і її чоловіку Миколі Швецю за вагомий внесок в організацію та проведення наукового форуму.
Зі значною подією в культурно-мистецькому житті краю присутніх привітали митрополит Полтавський і Миргородський Филип, секретар Полтавської міської ради Оксана Деркач, директор фонду “Відродження пам’яті Марії Башкирцевої” Тетяна Швець, директор Художнього музею (Галереї мистецтв) Ольга Курчакова. Протягом двох пленарних днів було оприлюднено чимало доповідей дослідників із різних країн, що стосувалися особистості Марії Башкирцевої, життя її родини, різних аспектів художньої та літературної творчості майстрині. У рамках конференції відбулися презентації концертної програми “Музика в житті Марії Башкирцевої” та документального фільму “Марія Башкирцева. Залишитися в житті”. Стрічку представила її режисер – москвичка Анна Шишко. Зйомки велися у Франції, Італії, Україні, зокрема в Диканьці, Полтаві та Києві.
Однією із найголовніших подій конференції стала презентація картини художниці “Молода жінка, що читає “Розлучення” Дюма”. Це полотно родина Швеців придбала на аукціоні “Сотбіс” для майбутнього музею Марії Башкирцевої, що буде створений на Полтавщині.
– Більше ста років картина ніде не виставлялася. Деякі дослідники взагалі вважали її втраченою. Сьогодні ми можемо помилуватися цим полотном, – зазначила Тетяна Швець. – Подарунком для гостей конференції й усіх полтавців буде оригінал роботи, з якою наша видатна землячка дебютувала на знаменитому паризькому Салоні.
Тетяна Швець також наголосила, що Полтава останнім часом стає місцем паломництва для людей, які вивчають життя і творчість Марії Башкирцевої, перекладають її “Щоденник”. Багато хто з них був присутній на першій конференції, яка теж проходила  у Полтаві – в 2008 році, до 150-річчя художниці.
На форумі були презентовані ілюстрований альбом “Марія Башкирцева – обраниця долі” й книги французького письменника Альберика Каюе, представлені його онуком Ксав’є Каюе, – “Життя і смерть Марії Башкирцевої” та “Муся і її друзі”, видані за сприяння фонду “Відродження пам’яті Марії Башкирцевої”, а також виставлені деякі роботи, малюнки, фотографії художниці, її особисті речі – бальні туфлі, прикраси, чорнильниця, копії її робіт, різні видання “Щоденника”.
– Цінність Марії Башкирцевої – в її величезній творчій енергії, вона спонукає людей цікавитися мистецтвом, – вважає одна з учасниць конференції, доктор мистецтвознавства, співробітник Державного Російського музею в Санкт-Петербурзі Олена Нестерова.
Учасники наукового зібрання побували на екскурсії по Полтаві, на батьківщині Марії – в Гавронцях
і Диканьці, в Національному музеї-заповіднику
М.В. Гоголя в селі Гоголеве Шишацького району.
– У Марії Башкирцевої був багатий і різноманітний родовід – й українські корені, й російські, й французькі (оскільки її бабуся по материнській лінії була француженкою), і татарські, й башкирські. Можливо, симбіоз різних народів і подарував такий талант цій чудовій дівчині, – зазначила, аналізуючи наукові знахідки й відкриття конференції, Тетяна Швець. – Серед найяскравіших моментів нашого зібрання – і малюнки Рудольфа Жюліана, вчителя Марії, про творчість якого ми знали дуже мало; і хрест, знайдений на тому місці, де стояла церква у Гавронцях, у якій хрестили Марію. Прозвучало двадцять доповідей, і кожна заслуговує наукового ступеня. Ми будемо видавати збірник матеріалів конференції російською і французькою мовами. Коли він побачить світ, обов’язково презентуємо його полтавцям.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.