Свято тих, хто дарує зцілення

СтецюкЩодня аптеки відвідують тисячі людей із надією на одужання. Й аптечні працівники своїм уважним, чуйним ставленням, милосердям, теплим словом закладають вагомі зерна зцілення. Ця професія вимагає відповідальності та відданості обраній справі, адже на фармацевтів значною мірою покладена місія збереження здоров’я і благополуччя людей.
21 вересня фармацевтична спільнота нашої держави відзначає своє професійне свято.  За часи незалежності України, а особливо в останні роки, вітчизняна фармація досягла чималих успіхів і стала однією зі значущих галузей економіки держави.
Невід’ємною частиною фармацевтичної складової системи охорони здоров’я Полтавщини є обласне комунальне підприємство “Полтавафарм”, яке займає майже третину загальної частки фармацевтичного ринку області. Підприємство об’єднує 229 структурних підрозділів – аптечний склад, аптеки та аптечні пункти. 110 з них  розташовані в сільській місцевості. Сільська аптечна мережа налічує близько половини від загальної кількості аптечних закладів підприємства. Саме це відрізняє ПОКП “Полтавафарм” від інших суб’єктів господарювання, що займаються фармацевтичною діяльністю в області, і є одним з пріоритетів його діяльності. Підприємство постійно розвиває свою аптечну мережу. У 2012 році відкрито
5 аптечних закладів, у 2013 році – 7.
У структурі підприємства налічується 8 виробничих аптек, що дозволяє через власну мережу забезпечувати населення області ліками аптечного виготовлення, в тому числі ін’єкційними, які не виробляються фармацевтичною промисловістю.
Аптечний склад і 35 аптек підприємства, що охоплюють всю територію області, забезпечують населення та лікувально-профілактичні заклади контрольованими державою лікарськими засобами. Це чітко відрегульований механізм, який дозволяє оперативно вирішувати всі нагальні питання. А розгалужена аптечна мережа комунального підприємства є державним гарантом своєчасного постачання споживачам, від міста до найвіддаленішого куточка області, безпечних та доступних лікарських засобів і виробів медичного призначення, створення запасів життєво необхідних ліків на випадок епідемій чи надзвичайних ситуацій, виконання Національних та регіональних програм із охорони здоров’я.
Нині у мережі ПОКП “Полтавафарм” функціонують три аптеки “Ветеран” та 16 “Ветеранських куточків”, де ліки відпускаються за зниженими цінами. Про соціальну спрямованість підприємства свідчить пільгове забезпечення лікарськими засобами інвалідів та учасників Великої Вітчизняної війни, ветеранів праці, громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, хворих на цукровий діабет, гіпертонічну хворобу, дітей.
Підприємством укладені договори про співпрацю з медичними працівниками ФАПів, лікарських амбулаторій та амбулаторій загальної практики – сімейної медицини, які надають допомогу сільським жителям у населених пунктах, де відсутні аптечні заклади.
Шостий рік поспіль за рахунок цільових видатків обласного бюджету підприємство забезпечує хворих на цукровий діабет препаратами інсуліну через власну розгалужену аптечну мережу. Це підвищило рівень медичної допомоги інсулінозалежним хворим, сприяло раціональному та ефективному використанню бюджетних коштів, отриманню від заводів-виробників і прямих постачальників лікарських засобів за мінімальними цінами та впровадженню єдиної фіксованої ціни на препарати інсулінів у нашій області.
Саме такий досвід полтавські фармацевти заклали в основу реалізації пілотного проекту із запровадження державного регулювання цін на ліки для осіб із гіпертонічною хворобою. У його втіленні задіяні майже всі структурні підрозділи ПОКП “Полтавафарм”. За показниками реалізації цього проекту область є постійним лідером в Україні.
Підприємство є базовим для стажування, практики та проходження інтернатури випускників фармацевтичних і медичних вищих навчальних закладів України І–ІV рівнів акредитації. Завдяки співпраці з органами влади, місцевого самоврядування, охорони здоров’я обласне комунальне підприємство “Полтавафарм” і надалі буде докладати всіх зусиль для збереження та розвитку системи комунальних аптечних закладів області для досягнення спільних інтересів, вирішення проблем з охорони здоров’я та забезпечення населення ліками.
Шановні колеги, працівники фармації, прийміть найщиріші вітання з професійним святом. Нехай людська шана буде подякою за вашу плідну працю, чуйність, уміння творити добро. Щастя вам, міцного здоров’я, родинного благополуччя і невичерпної творчої наснаги у здійсненні всіх задумів і мрій.

Наталія СТЕЦЮК
Директор обласного комунального
підприємства “Полтавафарм”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.