Різдво Пресвятої Богородиці

Різдво 221 вересня православні віряни відзначають Різдво Пресвятої Богородиці. Вшановують Божу Матір як велику праведницю, яка народженням Христа подарувала кожному з нас надію на спасіння.
Пресвята Діва Марія народилася в галілейському місті Назареті, у праведних Іоакима та Анни. Подружжя було вже в похилому віці й мало за плечима довгі десятиліття молитовних прохань до Господа про продовження свого роду. Час спливав, але ні чоловік, ні дружина не втрачали віри в те, що Бог допоможе їм. За терпіння, велику любов до Господа й одне до одного Бог послав Іоакимові та Анні велику радість – одного разу Архангел Гавриїл приніс їм світлу звістку про те, що незабаром у подружжя народиться Преблагословенна Дочка Марія, через яку світу буде дароване спасіння.
На 15-й день після народження Дівчинки ангел Божий вказав для Неї ім’я – Марія, що означає “владичиця”. Різдво Богородиці й Пріснодіви Марії внесене до церковного календаря у V столітті й відзначається як день особливої радості.
У народі свято традиційно називають Другою Пречистою. Оскільки саме в цей час закінчувалися основні польові роботи, Небесній Заступниці дякували за урожай. Особливо ревно молилися в цей день Богородиці жінки – як покровительці материнства.
Від Другої Пречистої в Україні, як правило, осінь стає дощовою.

Підготувала Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.