Мода на спорт

Батьки і вчителі б’ють на сполох: кількість хворих дітей зростає в арифметичній прогресії. Сколіоз, погіршення зору, дистонія та інші захворювання – наслідок низької рухливості дітей. Що робити батькам, аби запобігти проблемам зі здоров’ям у дітей, і що робить у цьому напрямку держава?
Хворі діти сьогодні – хвора нація завтра
Технологічний прогрес, який спростив і полегшив життя, змінив і дитинство наших синів та дочок. Рухливі ігри практично відійшли у минуле, а їм на зміну прийшли комп’ютерні розваги, скайп-конференції та спілкування у соціальних мережах. Якщо раніше дітей не можна було загнати додому попоїсти або вивчити уроки, то тепер їх неможливо вирядити на вулицю хоча б трохи подихати свіжим повітрям.
Більшість батьків намагаються виправити ситуацію літнім і зимовим відпочинком – мовляв, діти засмагнуть, поїздять на лижах, побудуть у селі й стануть здоровішими. Дійсно, літні та зимові ігри корисні й потрібні. Проте дитячий організм потребує постійних фізичних навантажень, інакше м’язи та кістки повноцінно не розвиваються. Через це знижується працездатність дітей – їм стає важче засвоювати шкільний матеріал, розсіюється увага, порушується сон. Із часом це провокує хронічні захворювання, порушення роботи усіх систем організму.
У більшості шкіл у молодших класах проводять 10-хвилинні розминки, збільшили кількість уроків фізкультури, проте цього недостатньо. Сьогоднішні діти не в змозі виконати ті нормативи, які свого часу з легкістю здавали їхні батьки.
Діти та батьки –                                 в одній команді
Змінити нездорову ситуацію можуть тільки спільні зусилля. Зацікавити дитину фізичними заняттями і спортом на власному прикладі, привчити до обов’язкової щоденної зарядки, гуляти в парку на вихідних, відпочивати за містом – ось де батьки мають проявити свою турботу про фізичний стан своїх дітей. Коли ми запитали в учнів сьомого класу однієї зі шкіл, хто з них робить щоденну зарядку, то виявилося, що лише троє з тридцяти. Коли спитали, чи роблять їхні батьки зарядку, то тільки одна дитина підняла руку. Батьки виправдовуються, мовляв, не встигають, поспішають на роботу, їм не до цього. На жаль, навіть коли в дитини вже спостерігаються перші проблеми зі здоров’ям, батьки пропускають повз вуха рекомендації лікарів.
Завдання держави – забезпечити місця, куди б діти (і дорослі) могли ходити робити зарядку, грати у волейбол та футбол, плавати. В Україні діє близько двох тисяч дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Цього, очевидно, мало. Завдання ж не в тому, щоб виховати з усіх дітей олімпійських чемпіонів, – достатньо, аби фізичні вправи були регулярними. Для цього у рамках соціальної ініціативи Президента Віктора Януковича «Діти – майбутнє України» передбачено провести модернізацію спортивних майданчиків. По всій Україні вже зараз ремонтують дитячі й спортивні майданчики, відкривають нові, шукають місця для будівництва басейнів і державних спорткомплексів, велодоріжок. Діти зможуть їздити на велосипедах, займатися плаванням, грати в теніс, волейбол, футбол, баскетбол, кататися на роликах і ковзанах у спеціально облаштованих безпечних місцях.
Взірець для наслідування
У США, де проблема ожиріння дітей перетворилася на епідемію, актори і зірки естради пропагують фізичні заняття, а приватні компанії нагороджують дітей цінними призами за фізичні досягнення. Американці намагаються ввести в моду здоровий спосіб життя та заняття спортом.
В Україні нині немає масового руху за здоровий спосіб життя, але держава максимально підтримує спортсменів. Нещодавно юні студенти, які привезли з Універсіади в Росії третє місце за кількістю нагород, отримали цінні нагороди і вдома – за перше місце спортсменам вручили по 20 тисяч гривень, за друге – по 15 тисяч і за третє – по 10 тисяч гривень. Значні фінансові винагороди отримують і переможці Олімпійських та Параолімпійських ігор, їх вручають на високому рівні, аби продемонструвати, що вся Україна пишається своїми спортсменами.
На популяризацію здорового способу життя, серед іншого, спрямовані й масштабні спортивні змагання, які проходять в Україні. Після Євро-2012 багато хлопчиків і дівчаток відкрили для себе футбол. Планується, що Євробаскет-2015 збільшить кількість молодих баскетболістів. Є наміри у рамках змагання провести Національний турнір з баскетболу серед школярів, у результаті якого буде розіграний Кубок України.

Оксана ТКАЧЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.