Марії Башкирцевій присвячено

У  Полтаві розпочала роботу ІІ Міжнародна наукова конференція, приурочена до 155-річчя від дня народження нашої видатної землячки, художниці Марії Башкирцевої. Напередодні про організацію та особливості заходу йшлося на прес-конференції для представників ЗМІ, яку провели заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Валерій Пархоменко, заступник начальника управління культури ОДА Валентина Вождаєнко та директор Фонду “Відродження пам’яті Марії Башкирцевої” Тетяна Швець.
Валерій Пархоменко наголосив, що облдержадміністрація зробила все для того, щоб підтримати цей захід, адже виховання високої духовності й почуття патріотизму нашої молоді на прикладі відомих у світі земляків дуже важливе сьогодні. Валентина Вождаєнко повідомила про програму урочистостей, зазначивши, що цікавими для полтавців будуть, зокрема, концерт “Музика в житті Марії Башкирцевої”, презентації фільму, альбому і книг, серед яких – дослідження Альберіка Каюе, яке представить внук письменника.
Наша землячка із Диканьки, нині москвичка, Тетяна Швець щиро подякувала владі області й міста за велику підтримку, допомогу в підготовці й проведенні наукової конференції, а полтавцям пообіцяла чимало справжніх сюрпризів. Головним із них стане подарунок від Фонду “Відродження пам’яті Марії Башкирцевої” – оригінал картини художниці “Молода жінка, яка читає “Розлучення” Дюма”. Вона ще відома як “Портрет Діни Бабаніної”. Це – подія в культурному житті не лише Полтавщини, вважає Тетяна Швець, а й усієї України, де в музеях Харкова, Дніпропетровська й Сум досі зберігалося лише три оригінали робіт Марії Башкирцевої. І цей подарунок започаткує створення музею видатної землячки на її батьківщині, тим паче, що уже зібрано чималу колекцію для нього, до якої належать і особисті речі художниці. Всі вони експонуватимуться під час роботи конференції, яка триватиме упродовж 12–14 вересня.

Лідія ВІЦЕНЯ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.