Конкретність, ефективність, дієвість…

DSC_0036У  Лубенському районі з робочою поїздкою побував голова обласної державної адміністрації Олександр Удовіченко. Разом з головою райдержадміністрації Віктором Алєксєєнком та головою районної ради Олексієм Дядечком він провів прийом громадян, взяв участь у відкритті третьої групи дошкільного навчального закладу “Струмок” у селі Войниха, де вручив подарунок – меблі для ігрової кімнати. У селі Солониця голова ОДА ознайомився із ходом реконструкції приміщення адміністративно-територіального центру соціального обслуговування населення та взяв участь у відкритті артезіанської свердловини для водопостачання мешканців сіл Засулля та Солониця, а в селі Піски відвідав дитячий будинок сімейного типу родини Станіслава та Олени Павликів.

Під час прийому громадян керівником області до нього з проханням про допомогу у вирішенні питань соціально-побутового, земельного, матеріального та пенсійного забезпечення звернулися 19 лубенців. Зокрема Ніна Трохимівна Старовойт із села Ждани попросила сприяння в перерахуванні своєї мінімальної пенсії, оскільки протягом 6 років жила й працювала в Чорнобильській зоні. Вона також бідкалася через відсутність пільгового перевезення пасажирів автобусом за маршрутом Лубни – Ждани.
Фінансування будівництва артезіанської свердловини (понад 800 тисяч гривень) в селі Березівка буде проведено в наступному році, запевнив Почесного громадянина Лубенського району, депутата Березівської сільради Івана Леонтійовича Якименка голова ОДА Олександр Удовіченко.
З проханням про фінансування добудови спортзалу Новооріхівської ЗОШ І – ІІІ ступенів звернувся до керівника області директор школи Микола Андрійович Крутій.
– Забезпечення чорнобильців гідними пенсіями було основною проблемою, яку порушували громадяни, котрі прийшли на прийом. Бо чимало людей, які працювали ліквідаторами чи проживали в Чорнобильській зоні, не мають підтверджуючих документів, або, як військові, вони тоді мали мінімальні виплати, а зараз отримують мінімальну пенсію. Це питання ми разом із чорнобильськими організаціями направляли минулого року в Кабмін України, але воно так до кінця й не вирішене, тож люди до нього повертаються знову, – констатував Олександр Удовіченко. – Я думаю, що держава має підвищити соціальне забезпечення таких осіб. Були й прохання про надання матеріальної допомоги. На це ми направляємо кошти з обласного бюджету, адже виникає необхідність проведення дороговартісних операцій, тож зрозуміло, що людям треба допомагати. Необхідно також залучати на такі потреби й спонсорські кошти. Порушувалося й таке болюче питання, як стан місцевих доріг. Коштів на їх ремонт і утримання не вистачає, між тим, великовагові автомобілі розбивають сільські дороги. Розраховуємо на впровадження з наступного року Програми розмежування місцевих і державних доріг та на справедливий підхід до розподілу коштів.
***
DSC_0082Понад 15 років у селі Войниха не було дитсадка. Два роки тому на базі місцевої ЗОШ відкрито дві групи дошкільного виховання на 45 дітей. Із відкриттям третьої групи кількість місць збільшилася до 65, розповіла завідувачка дитсадка “Струмок” Оксана Кучеренко. Слід зазначити, що загалом на території Войнихівської сільради функціонує 2 дитсадки. А нинішня подія, за словами Оксани Кучеренко, відбувається за ініціативою Войнихівського сільського голови Григорія Сердюка та голови Лубенської РДА Віктора Алєксєєнка, завдяки сприянню обласної влади та при фінансовій підтримці спонсорів – місцевих підприємців, фермерів, сільгоспвиробників. Вихованці дитсадка “Струмок” привітали гостей пісенно-віршованою композицією. Разом із вихователями вони дякували за світлі, просторі, по-сучасному обладнані ігрові та спальні кімнати дитсадка. До речі, меблі для дошкільного закладу (дошка, парти, стільці, ліжка) виготовлені місцевими підприємцями.
– За три останні роки в області відкрито понад сто дитсадків, у тому числі сім – у Лубенському районі. Протягом наступного, максимум – 2015-го, року проблема дитсадків у сільській місцевості буде вирішена, – запевнив голова ОДА Олександр Удовіченко.
***
У липні 2010 року рішенням сесії Лубенської районної ради приміщення колишньої Солоницької ЗОШ було передано для облаштування адмінбудинку Територіального центру соціального обслуговування населення. Тут заплановано розмістити чотири відділення. Роботи з реконструкції будівлі розпочато у вересні 2010 року. За цей час виконано значний обсяг робіт та освоєно за рахунок місцевих бюджетів близько 300 тисяч гривень. Розпорядженням Кабінету Міністрів України “Про внесення змін до переліку об’єктів і заходів, що фінансуються у 2012 році за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку” терцентру в 2012 році виділено понад 680 тисяч гривень з державного бюджету. Всього за час реконструкції виконано будівельні роботи на загальну суму майже 831 тисяча гривень.
***
Замовником будівництва експлуатаційної артезіанської свердловини для водопостачання господарсько-питних потреб населення сіл Солониця та Засулля Лубенського району є Засульська сільська рада. Хоча робочий проект будівництва був розроблений ще у 2008 році, однак до виконання будівельних робіт тоді справа так і не дійшла. Між тим, необхідність будівництва артезіанської свердловини виникла у зв’язку з відсутністю централізованого водопостачання у зазначених населених пунктах та невідповідністю якості води у місцевих шахтних колодязях. Кошторисна вартість робіт склала майже 700 тисяч гривень.
– У минулому році нам вдалося профінансувати за рахунок коштів державної субвенції роботи з будівництва свердловини. Основа зроблена, люди повірили, тепер сільський кооператив прокладе водогін, і кожен мешканець села зможе провести воду до своєї хати, – зазначив голова ОДА Олександр Удовіченко. – Загалом проблема питної води повсюди стоїть гостро. Тож ми маємо все зробити, щоб мешканці усіх регіонів мали змогу споживати якісну воду. Ця програма буде тривати, й ми для її реалізації залучатимемо кошти як з державного, так і з місцевих бюджетів.
***
Родина Олени та Станіслава Павликів проживає у селі Піски у власному житловому будинку загальною площею понад 150 квадратних метрів і має присадибну ділянку. Батьки виховують трьох власних синів та п’ятеро прийомних дітей. Для забезпечення повноцінного функціонування дитячого будинку сімейного типу та створення належних умов розвитку, виховання і навчання дітей-вихованців у травні цього року з районного бюджету було виділено 40 тисяч гривень на придбання будівельних матеріалів та побутової техніки. Як розповіла господиня багатодітної сім’ї Олена Павлик, вона з дитинства мріяла про велику родину, тож саме настав час реалізувати свої бажання:
– Я 10 років працюю волонтером із дітьми в протитуберкульозному санаторії. Там проводжу заняття, маю певний педагогічний досвід. Ми спочатку хотіли взяти на виховання одну дитину. Потім нам розповіли про ініційовану Президентом України програму зі створення прийомних сімей, і ми взяли на виховання трьох діток, а потім – ще двох. Усі вони горнуться до нас, одразу стали називати мене мамою, а чоловіка – батьком. То велика радість, коли діти ростуть в теплі й злагоді. Усім серцем прагнемо зігріти їх душевним теплом.
За словами голови Лубенської РДА Віктора Алєксєєнка, у наступному році в районі буде відкрито ще два дитячих будинки сімейного типу.
***
Підсумовуючи робочу поїздку, голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко наголосив, що нові соціальні ініціативи Президента України Віктора Януковича, спрямовані на підвищення рівня життя сільських мешканців, на Полтавщині реалізуються. Конкретні справи, здійснені в Лубенському районі, – яскраве тому підтвердження.

Людмила ДАЦЕНКО
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.