“Поки сонце з неба сяє, Тебе не забудуть…”

DSC_0972Усім полтавцям і гостям нашого міста, які завітали до великої виставкової зали Полтавського художнього музею імені Миколи Ярошенка, було вручено “Билетъ для присутствованія” із запрошенням взяти участь в урочистостях, присвячених 110-річчю відкриття у Полтаві пам’ятника засновнику нової української літератури, поету, драматургу і громадському діячеві, нашому землякові Іванові Петровичу Котляревському. Саме такі білети одержали наприкінці серпня 1903 року численні учасники тодішніх урочистостей, які обернулися на велику національну акцію української інтелігенції, що з’їхалася до нашого міста з приводу такої видатної події – тоді відкривали перший в історії пам’ятник українському письменникові.
Заходи, що тривали упродовж двох днів і відбувалися за “сценарієм” 110-річної давнини, почалися із відкриття III Всеукраїнської художньої виставки, назвою якої стали рядки із вірша Тараса Шевченка “На вічну пам’ять Котляревському” – “Поки сонце з неба сяє, Тебе не забудуть…”
Зала музею переповнена – двохсот видрукуваних “білетів” не вистачило на всіх, хто прийшов на виставку, що стала подією особливою в Україні. Перша відбулася 1903 року – тоді українські художники, серед яких були Опанас Сластьон, Сергій Васильківський, Василь Волков, Порфирій Мартинович, Григорій Мясоєдов, розгорнули її в музеї Полтавського губернського земства. Експозицію складали понад 300 творів 32 авторів. Друга відкрилася у Полтаві через сто років у вересні й мала назву “Вік” – у цій же залі художнього музею було представлено 136 творів митців з усієї України.
Нині в експозиції 111 робіт 80 митців із різних куточків України. Як зазначають організатори (а це в першу чергу голова обласної організації Національної спілки художників України Юрій Самойленко та його колеги-художники), виставка має всі підстави для свого гордого найменування – III Всеукраїнська, присвячена пам’яті
І.П. Котляревського.
На цьому наголосила й директор Полтавського художнього музею (Галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка Ольга Курчакова, відкриваючи урочистості. Численних гостей привітали перший заступник голови обласної ради Володимир Онищенко, перший заступник голови НСХУ Костянтин Чернявський, ректор Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка Микола Степаненко, голови Сумської та Полтавської організацій НСХУ Іван Маковченко і Юрій Самойленко. Звучало на урочистостях і слово Івана Котляревського – уривок із “Енеїди” прочитав народний артист України Василь Голуб, а пісню Наталки з опери Миколи Лисенка “Наталка Полтавка” виконала під супровід народного оркестру обласної філармонії “Мамай” (художній керівник – заслужений працівник культури України Микола Жорновий) її солістка Лідія Кретова.
Юрій Самойленко нагадав присутнім, що наш земляк скульптор Леонід Позен виготовив погруддя І.П. Котляревського для пам’ятника безплатно – на кошти, зібрані громадою. Тож вдячність земляків врешті має проявитися відповідно, щоб увічнити в Полтаві і його ім’я.
***
Програма другого дня урочистих заходів до 110-річчя відкриття пам’ятника І.П. Котляревському в Полтаві, у яких взяла активну участь Полтавська єпархія УПЦ Київського патріархату разом із творчою інтелігенцією, музейними працівниками, “просвітянами”, була досить насичена.
Опівдні на могилі письменника-земляка панахиду відслужив архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір разом із священиками УПЦ КП. Після заупокійної молитви він звернувся до присутніх, зокрема зазначивши:
– Дуже символічно, що сьогодні ця молитва на могилі Івана Петровича Котляревського лунала українською мовою, бо ж завдяки йому наша мова, яку згодом розвинув Тарас Шевченко, стала літературною, однією із ряду світових мов, і більше того – вона стала богослужбовою. Адже українська мова дуже милозвучна, зручна, молитися нею не тільки потрібно, а ще й приємно. І ми щороку, не лише в ювілейні дати, в Успенському соборі вшановуємо пам’ять Івана Котляревського.
Всі учасники спільної молитви поїхали до пам’ятника Іванові Котляревському, де до них приєдналися секретар Полтавської міської ради Оксана Деркач, голова обласного товариства “Просвіта” Микола Кульчинський, інші полтавці, шанувальники творчості великого українця. Були покладені квіти до постаменту, промовці говорили про значення для Полтави й України постаті Івана Котляревського, лунали розповіді про подію 110-річної давнини.
***
Наступна адреса святкових урочистостей – Духовно-культурний центр імені Паїсія Величковського Свято-Успенського собору. Його директор Сергій Козлов запросив численних гостей на відкриття унікальної виставки “І.П. Котляревський. Сторінки історії”, яку складають фотографії, поштові листівки і документи початку XX століття із приватних колекцій членів громадської організації “Гільдія колекціонерів Полтавщини “Спадщина” Олексія Петренка, Євгенія Аничина, Олега Денисенка та Сергія Литвина. Захід почався з молитви до Святого Духа. Експозиція наче переселила усіх присутніх у Полтаву часів Котляревського: тут промовляє історія, збережена людьми небайдужими. Але в центрі уваги опинилося, цілком закономірно, фото Йосифа Хмелевського “Свято в Полтаві”, що було зроблене 31 серпня (за старим стилем) 1903 року, на другий день після відкриття пам’ятника І.П. Котляревському. На ньому увічнено 68 учасників урочистостей. Серед них – Іван Франко, Микола Лисенко, Леся Українка, Михайло Драгоманов, Олена Пчілка, Сергій Єфремов, Михайло Коцюбинський, Василь Стефаник – видатні діячі, що вже “чули себе українцями”, як закликав до того видатний Каменяр, від яких залежало в ту добу відродження української нації. Але, хоч як хотілося б упізнати всіх, хто дивиться на нас з унікальної світлини, дослідникам досі не вдалося встановити трьох із них, і ще кілька, як то кажуть, під знаком питання.
У Полтаві з тих часів збереглося дві світлини, на виставці представлено оригінал, який певний час зберігався у музеях спершу Львова, згодом Києва, і врешті повернувся “додому”.
Про нашого видатного земляка і його твори, про події кінця серпня 1903 року, про виставку та її експонати йшлося у виступах ректора Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка Миколи Степаненка, колекціонера Олексія Петренка, директора Полтавського художнього музею (Галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка Ольги Курчакової, кандидата філологічних наук, викладача Полтавського університету економіки і торгівлі Віти Сарапин, голови обласної організації НСХУ Юрія Самойленка, голови громадської організації “Спадщина” Євгенія Аничина, кандидата філологічних наук, викладача Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка Гліба Кудряшова, який був ведучим урочистостей.
Відбулася й свого роду презентація репринтного перевидання книги Івана Стешенка “Іван Петрович Котляревський, автор української “Енеїди”, яку підготувало видавництво “АСМІ”. Переглянути унікальну експозицію полтавці й наші гості матимуть змогу до кінця вересня.

Лідія ВІЦЕНЯ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.