Комплексний підхід забезпечує високі прибутки

DSC_0034Загалом Східне регіональне управління ПрАТ “Райз – Максимко” обробляє в Полтавській області близько 75 тисяч гектарів землі, розвиває тваринницьку галузь (понад 6 тисяч голів ВРХ), представлену молочним скотарством, і забезпечує постійною роботою 1300 працівників. Тільки торік у реконструкцію тваринницьких приміщень, монтажу доїльних залів, встановлення молокопроводів та холодильного обладнання було вкладено понад 7 мільйонів гривень. І це дало свій результат – за І півріччя цього року значно зросли надої на кожну фуражну корову.
Абсолютне виконання взятих перед партнерами зобов’язань, своєчасний розрахунок із працівниками агропромислової компанії й орендодавцями – це те, що вигідно вирізняє зазначену компанію на українському ринку агровиробництва.
– Агропромисловий холдинг UkrLandFarming має в своєму земельному банку понад 500 тисяч гектарів землі, з них близько 200 тисяч гектарів – обробляються у 8 районах Полтавської області Східним і Північно-східним регіональними управліннями компанії “Райз – Максимко”, – зазначив, відкриваючи роботу Дня поля, директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Фролов. – Компанія “РАЙЗ” має великий досвід у питаннях агровиробництва, оскільки вона близько 20 років співпрацює з провідними світовими виробниками насіння, засобів захисту рослин, технологій і сільськогосподарської техніки. Якщо, скажімо, нині Полтавщина має в середньому по 38,7 центнера з гектара ранніх зернових культур і за рівнем урожайності входить у першу п’ятірку областей України, то в середньому на круг по компанії “Райз – Максимко” зібрано майже по 60 центнерів з гектара. Це результат, який говорить про потенціал Полтавщини в отриманні урожаю ранніх зернових культур. Стратегічною культурою є зернова кукурудза. Близько 10 відсотків площ качанистої в області – це поля компанії “РАЙЗ”, фахівці якої постійно експериментують і є новаторами в усіх напрямках розвитку галузі рослинництва, маркетингових технологій.
– Нещодавно ми зустрічалися з делегацією Китайської Народної Республіки на предмет експорту в цю країну зерна. Я думаю, що ми зуміємо довести високу якість нашої продукції (ячменю й сої), що вона – натуральна й вирощується без ГМО, й за прийнятної цінової ситуації зможемо розширити ринки збуту та збільшити площі посівів сої. До речі, Китай щороку імпортує близько 100 мільйонів тонн зерна, з яких близько 60 мільйонів – соя, – додав Сергій Фролов.
– UkrLandFarming – це велика мережа зерноелеваторів, цукрозавод, новітня техніка й система контролю виробництва, високі показники агровиробництва в галузях рослинництва й тваринництва. А ще – співпраця з іншими сільгосппідприємствами в питаннях надання їм новітніх технологій і послуг з експлуатації високопродуктивної техніки компанії та плідна співпраця в інших напрямках агровиробництва, – наголосив директор Східного регіонального управління ПрАТ “Райз – Максимко” Юрій Щербак. – Стосовно цьогорічного врожаю ранніх зернових, він у товаристві склав близько 6 тонн з гектара, кукурудзи ж, за попередніми прогнозами, зберемо від 7 до 8 тонн з гектара в заліковій вазі.
Учасники Національного Дня поля оглянули товарні посіви, де фахівці компанії ознайомили присутніх з технологіями заготівлі кукурудзи на силос та вирощування  зернової кукурудзи, також продемонстрували новітню енергозберігаючу кормозбиральну та ґрунтообробну техніку, подрібнювач пожнивних решток.
Цього року під демонстраційні посіви в ПрАТ відведено близько 20 гектарів, на яких досліджують на урожайність, морозо- та посухостійкість 40 гібридів соняшнику, 20 сортів сої, близько 100 гібридів кукурудзи та майже 20 сортів ранніх зернових культур. Із потенціалом урожайності різних культур на демопосівах та їх витривалістю до стресових умов вирощування гостей ознайомили фахівці-селекціонери Групи компаній. Наголошувалося, що нині все більшої популярності набувають високоолеїнові гібриди соняшнику, вони стійкі до хвороб (7 – 8 балів із 10), мають високий потенціал урожайності – близько 40 центнерів з гектара. Стосовно сої, то деякі сорти можуть давати до 90 центнерів зерна з гектара. Надто вигідні ранньостиглі сорти, бо це “ранні” гроші, хоча в компанії серйозно вивчаються й пізньостиглі, такі, як, наприклад, Моравія і Богеміанс, вміст білка в них перевищує 40 відсотків. Що ж до кукурудзи, тут домінують гібриди компанії Монсанто, від
ФАО 220 – до ФАО 320. Це стійкі до холодів і хвороб гібриди з високим потенціалом урожайності. Наприклад, у ФАО 320 (Анжело) він сягає 125 центнерів з гектара, а в ФАО 260 (Роберто) – може перевищувати 150 центнерів з гектара. Зазначалося, що насіння цих культур у повному обсязі є на складах компанії “РАЙЗ”.
Слід також додати, що загалом по Групі компаній UkrLandFarming в Україні, від Криму до Закарпаття, закладено 150 випробувальних дослідних ділянок – для того, щоб можна було пропонувати сільгоспвиробникам високоякісний районований посівний матеріал.
– Метою проведення сьогоднішнього Дня поля є ще й обмін новітніми технологіями, які ми використовуємо у власному агропроекті чи продаємо через нашу дистрибуцію. Також пробуємо показати нове, що є у світі. Обмінюємося думками й технологіями для того, щоб якомога якісніше використовувати українську землю й отримувати з кожного гектара вдвічі, втричі вищі врожаї завдяки використанню потенціалу землі, – зазначила операційний директор компанії UkrLandFarming Галина Ковток. – Ми маємо на меті отримання таких врожаїв, які отримують в Америці чи Європі. Перш за все – за рахунок запровадження високих агротехнологій, кожна з яких розпочинається з насіння. UkrLandFarming – це найбільший виробник насіння в Україні, що, власне, ми й презентуємо нашим гаслом – “Сіяти добре, українське”. Саме українське насіння, можливо, з материнських чи батьківських ліній, завезених з-за кордону, з хорошим потенціалом, але вирощене тут, в Україні. Також ми використовуємо самі й рекомендуємо іншим новітню сучасну техніку кращих світових виробників. Крім цього, рекомендуємо внесення в грунт не сипучих мінеральних добрив, а безводного аміаку та комплексних добрив, які ефективно впливають на рослину й дають можливість вирощувати більші врожаї.
Основою отримання високих врожаїв, за словами Галини Ковток,  є своєчасно проведена сівба та збирання сільськогосподарських культур, а також – людський фактор, який відіграє чи не найважливішу роль. Готувати відповідних спеціалістів, дбати про належний рівень підготовки механізаторів – завдання керівництва Групи компаній UkrLandFarming. Чотири агрошколи, які нині працюють на території України в UkrLandFarming, і мають таке завдання – вчити фахівців, які б могли запроваджувати передові світові технології агровиробництва на полях Групи компаній. Важливим завданням є збереження вирощеного врожаю до відвантаження його на експорт. Компанія UkrLandFarming має досить амбітні плани стосовно прямого експорту зерна цьогорічного врожаю, а саме – експортувати понад 2,5 мільйона тонн і ввійти в трійку найбільших експортерів. Адже якщо минулої осені компанія UkrLandFarming займала 6-те місце в Україні за обсягами експорту зерна, то в березні цього року – 4-те місце в переліку найбільших українських експортерів кукурудзи. Основні напрямки експорту – країни Євросоюзу, Єгипет, країни Близького Сходу. Торік перші судна з зерном були відправлені в Японію, а в нинішньому маркетинговому році до цього переліку планують додати ще й Китай.
– Фахівці компанії UkrLandFarming нині також активно вивчають ринок магістрального автотранспорту, оскільки в Україні гостро відчувається дефіцит наявності залізничних хоперів для перевезення зерна. Тож наявність власного автотранспорту значно спростить перевезення збіжжя до морських портів, – вважає операційний директор компанії UkrLandFarming Галина Ковток. – Що стосується найближчих планів, традиційно так склалося, що основною культурою у нас в компанії є кукурудза, яка в цьому році із 532 тисяч гектарів земель займає 252 тисячі гектарів. У наступному році під качанисту відведемо понад 300 тисяч гектарів. Близько 20 відсотків у структурі посівних площ зазвичай відводимо під пшеницю, 7 – 8 відсотків – під соняшник, а ще сіємо ріпак, сою й цукрові буряки. У недалеких планах компанії й будівництво припортового терміналу.
Зупинилася Галина Ковток і на найбільшій цінності компанії – спеціалістах UkrLandFarming, а загалом у пік сезону тут працюють 32 тисячі висококласних фахівців, з них 20 тисяч – постійні, решта наймаються на сезонні роботи. Крім того, більше 2 тисяч спеціалістів – це менеджери вищого й середнього рівня, з них 50 – кандидати наук. Це люди, які не просто працюють, вони живуть сільським господарством і тими культурами, які сьогодні вирощують. І ті технології, які вони застосовують, мають рівень світових, зазначила Галина Ковток:
–  Ми давно не використовуємо звичайну нітроамофоску й селітру, ми використовуємо комплексні добрива, багато з яких доробляємо на частині наших баз, також застосовуємо КАС і безводний аміак. Оскільки ці добрива ефективніше впливають на рослини. Ми не користуємося генериками, купуємо тільки оригінальні препарати, які не пригнічують ріст рослини, водночас надають комплексний захист і не мають негативного впливу на навколишнє середовище. Що ж до насіння, 95 відсотків посівного матеріалу, який ми використовуємо на своїх землях, – це насіння власного виробництва, вирощене на українських землях. Насамкінець зазначу, що 100 відсотків нашого врожаю – це комплексний підхід до усіх інгредієнтів агровиробництва.
Щодоби Лохвицький елеватор може приймати й доводити до необхідних кондицій близько 10 тисяч тонн кукурудзи. З його промисловими потужностями ознайомилися учасники Дня поля. До речі, таких елеваторів у компанії UkrLandFarming два – у Сумській та Полтавській областях.
– Завдання сільгосптоваровиробника – отримати від агровиробництва хороший прибуток. Для цього недостатньо виростити високий урожай, важливо його вчасно та якісно зібрати й зробити з нього високотоварну продукцію, затребувану на вітчизняному й конкурентоздатну на світовому ринках. Це завдання виконує сучасне переробне елеваторне підприємство – Лохвицький елеватор ПрАТ “Райз – Максимко” – потужністю майже 500 тисяч тонн одночасного зберігання зерна, – зазначив заступник директора з виробництва Групи компаній UkrLandFarming Віктор Спаський. – Нині ми продовжуємо будівництво мережі елеваторів по всій Україні, де маємо виробництво зернових культур, з тим, щоб максимально правильно завершити виробничий цикл від посіву зерна до збирання й доведення до базових товарних кондицій. Стратегічне завдання Групи компаній UkrLandFarming – забезпечення стабільності агровиробництва та стабільності надходження коштів до бюджетів різних рівнів, підтримання добрих стосунків із місцевими громадами, виконання соціальних угод з орендодавцями, подальший розвиток власного сільгоспвиробництва в частині інвестування коштів у виробничі об’єкти, техніку, кадри з тим, щоб наші працівники мали фаховий підхід до роботи на землі, з відповідною фінансовою мотивацією до праці та бажанням професійного росту.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.