На порозі першовересня

Серпень для педагогів – знаковий час, адже традиційно на порозі першовересня вони збираються на свої конференції, щоб проаналізувати здобутки, підсумувати зроблене, обговорити шляхи розв’язання найактуальніших проблем. І цьогоріч на порядку денному обласної педагогічної конференції, яка відбулася у залі обласної ради, йшлося про розвиток освіти Полтавщини на сучасному етапі. У зібранні взяли участь голови райдержадміністрацій та міські голови, представники галузевих управлінь облдержадміністрації, начальники відділів, управлінь освіти міськвиконкомів та райдержадміністрацій, завідуючі методкабінетами, директори і педагогічні працівники загальноосвітніх закладів, обласних шкіл-інтернатів, позашкільних та професійно-технічних навчальних закладів області.
Робота зібрання почалася з приємної преамбули – голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко та голова обласної ради Іван Момот вручили освітнім закладам Полтавщини сертифікати на отримання 15 комплектів обладнання для навчальних кабінетів хімії і фізики, 25 навчальних комп’ютерних та 45 інтерактивних комплексів, а також почесні відзнаки освітянам області. Керівники області подякували усім педагогам за щоденну сумлінну працю і привітали із Днем знань, із початком нового навчального року. Вони запевнили, що влада й надалі підтримуватиме освітянську галузь, яка залишається пріоритетною, адже йдеться про виховання молодого покоління – майбутнього нашої держави. До початку нового навчального року проведена значна робота – всі заклади готові зустріти своїх вихованців, сільських школярів чекають нові автобуси, до кінця року в області буде відкрито ще 19 дитячих садків, успішно впроваджуються соціальні ініціативи Президента України, Комплексна програма розвитку освітньої галузі області на 2011–2015 роки, зокрема цього року на її виконання з обласного бюджету передбачено понад 25 мільйонів гривень.
“Педагогічні аспекти підвищення якості освіти: здобутки та завдання” – така тема доповіді на конференції директора департаменту освіти і науки облдержадміністрації Володимира Мирошниченка. Було проаналізовано управлінський, науково-методичний, виховний аспекти сучасного етапу розвитку освіти в області й окреслено завдання на 2013–2014 навчальний рік щодо шляхів оновлення якості освіти, поліпшення роботи з обдарованою учнівською молоддю, підготовки та перепідготовки педагогічних кадрів.
Першого вересня на Полтавщині зустрінуть своїх учнів (а їх 125,4 тисячі, з них 13,1 тисячі – першокласники) 702 загальноосвітніх навчальних заклади. Сільських школярів підвозитимуть 287 автобусів. Особливістю нинішнього навчального року є викладання предмета “Сходинки до інформатики” в 2-му класі та іноземної мови в 5-му класі, тож проведено підготовку відповідних педагогічних кадрів, навчальні заклади забезпечено комп’ютерами.
В області триває впровадження обласного інформаційно-освітнього проекту “Електронний дошкільний навчальний заклад”. Різними формами дошкільної освіти охоплено 97,5 тисячі дітей, дошкільною освітою –  88,1     тисячі. Ці показники вищі, ніж загальнодержавні.
Володимир Мирошниченко також проаналізував роботу з обдарованою молоддю, зазначивши, що помітно підвищився рейтинг області щодо участі учнів у всеукраїнських предметних олімпіадах та конкурсах МАН. А також відзначив, що важливим завданням залишаються організація профільного навчання, впровадження курсів духовно-морального спрямування, розвиток інклюзивної освіти.
В обговоренні доповіді виступили ректор Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка Микола Степаненко, директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександр Сидоренко, ректор обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені М.В. Остроградського Віталій Зелюк, інші учасники конференції. Прийнято ряд відповідних резолюцій і рекомендацій.

Лідія ВІЦЕНЯ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.