Пересопницьке Євангеліє повертається у Полтаву

Єв 3Напередодні 22-ї річниці Незалежності України та в рамках святкування 1025-річчя хрещення Київської Русі відбулись урочиста презентація й передача факсимільного видання Пересопницького Євангелія Полтавському краєзнавчому музею. Подія стала своєрідним поверненням унікальної рукописної пам’ятки ХVI століття в Полтаву, адже з 1862 року, після переведення духовної семінарії з Переяслава до нашого міста, реліквія тривалий час зберігалася у бібліотеці цього закладу, згодом – у Полтавському краєзнавчому музеї. Саме тут Книга стала об’єктом вивчення філологів та археологів.
Пересопницьке Євангеліє є однією з перших спроб адаптації канонічного тексту Четвероєвангелія тогочасною живою українською мовою. Окрім того, жоден із давніх українських літописів не може порівнятися з ним за багатством та вишуканістю оформлення. Із 1991 року стало традицією під час присяги Президента на вірність народові України поряд із Конституцією України та Актом проголошення незалежності України класти Пересопницьке Євангеліє як найдорожчу духовну святиню.
Створення факсимільного, тобто максимально наближеного до оригіналу, видання цієї унікальної пам’ятки було присвячене 1020-річчю хрещення Русі й будівництву Кафедрального собору на честь Воскресіння Христового в Києві. Тоді турботами УПЦ світ побачила тисяча екземплярів Книги. Видання як символ православ’я й духовності заплановано розповсюджувати і в Україні, й за кордоном. Урочисті його презентації уже відбулися в бібліотеці Конгресу США, парламенті Канади, в Іспанії, Польщі, Росії, інших країнах. Власником тиражу Книги є Київська Митрополія УПЦ.
Акцію передачі факсиміле святині Полтавському краєзнавчому музею ініціював Високопреосвященніший митрополит Полтавський і Миргородський Филип. Участь у презентації взяли заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Валерій Пархоменко, секретар Полтавської міської ради Оксана Деркач, духовенство, представники громадськості та наукових кіл. Ішлося про історію унікальної водночас і церковної пам’ятки, і пам’ятки мови та мистецтва. Лунали духовні піснеспіви.
Наприкінці заходу відбулось урочисте підписання акта передачі примірника факсимільної копії Пересопницького Євангелія в подарунок Полтавському краєзнавчому музею. Після цього всі присутні мали змогу роздивитись її та переглянути присвячений Книзі фільм, створений інформаційно-просвітницьким відділом Української Православної Церкви.


Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.