Символи нашого єднання

IMG_2005У  День Державного Прапора України представники громадськості, інтелігенції, духовенства зібралися на Театральній площі, що в Полтаві, аби урочистою ходою рушити до пам’ятника Тарасові Шевченку. Попереду колони, яку очолили керівники області й міста, молодь у національних костюмах несла велике синьо-жовте полотнище. Прикрашали колону й великі снопи з колоссям нового врожаю, пишні букети синіх і жовтих квітів, звучали українські мелодії духових оркестрів.
Біля підніжжя пам’ятника Великому Кобзарю розпочалася церемонія урочистого підняття Державного Прапора України, здійснили яку голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко, голова обласної ради Іван Момот, міський голова Полтави Олександр Мамай.
Керівники області та міста привітали учасників урочистостей, наголосивши, що наш прапор об’єднує всю державу, під цим стягом Україна розбудовує свою незалежність, він – історична святиня, яка символізує мир, свободу, злагоду і добробут на рідній землі.
Напередодні 22-ї річниці Незалежності України у залі Полтавського краєзнавчого музею керівники області й міста вручили паспорти громадянина України 22-м полтавцям. Вручення проходило в залі урочистих зібрань, де на столику лежало факсимільне видання Пересопницького Євангелія, на якому складають присягу Президенти України. І це додавало особливої атмосфери святу. Двоє з його винуватців – Оксана Опошнян і Віктор Глибін – виголосили “Слово до Батьківщини”, від імені всіх присутніх юнаків і дівчат дали обіцянку бути гідними звання громадянина України.
Юних громадян нашої держави привітали і проголосили щирі напутні слова голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко, голова обласної ради Іван Момот, міський голова Полтави Олександр Мамай, батьки, педагоги, друзі. Урочисту церемонію супроводжував святковими мелодіями та виконанням Гімну України оркестр народних інструментів обласної філармонії (художній керівник – заслужений працівник культури України Микола Жорновий). Всі учасники дійства сфотографувалися на згадку, а для юних громадян України було проведено екскурсію в експозиційному залі музею, де представлено здобутки області в усіх галузях господарювання, культурі й освіті.
***
Із нагоди Дня Незалежності України в академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені М.В.Гоголя відбулися урочисті збори представників органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, трудових колективів, військових частин, духовенства, громадських організацій, учнівської та студентської молоді. До присутніх із вітальним словом звернулися голова обласної державної адміністрації Олександр Удовіченко, голова обласної ради Іван Момот, секретар Полтавської міської ради Оксана Деркач. Вони вручили почесні відзнаки полтавцям, які своєю працею внесли вагомий вклад у розбудову незалежності держави. Завершальним акордом урочистостей став виступ Національної заслуженої капели бандуристів України імені Григорія Майбороди під керівництвом народного артиста України Віктора Скоромного.
***
IMG_2150Святкові заходи 24 серпня в Полтаві традиційно розпочалися з покладання квітів до пам’ятника Великому Кобзарю.
Перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Животенко, заступник голови обласної ради Володимир Марченко, міський голова Полтави Олександр Мамай звернулися із привітаннями до представників громадськості, трудових колективів, духовенства, молоді.
Полтавці та гості міста від пам’ятника Тарасові Шевченку урочистою ходою пройшли до іншого монумента – Загиблим українським козакам. Святкові заходи продовжилися покладанням квітів до пам’ятника та врученням премій імені Самійла Величка. Цього року лауреатами премії стали: у номінації “Дослідження в царині історії України і Полтавщини” – Людмила Россоха, заступник директора з наукової роботи Миргородського краєзнавчого музею, заслужений працівник культури України, – за дослідження історії Миргородщини, козацької тематики; у номінації “Відображення національної історії у засобах масової інформації” – Віталій Григор’єв, заступник директора творчо-виробничого об’єднання художніх програм ОДТРК “Лтава”, – за дослідження історії козацтва ХVІІ–ХХ століть у південно-західній частині Полтавщини, а також Валерій Козюра, викладач історії Лубенського лісотехнічного коледжу, та Ігор Козюра, доцент Полтавського уніерситету економіки і торгівлі, – за краєзнавчі дослідження Лубенщини; у номінації “За сприяння розвитку Державному історико-культурному заповіднику “Поле Полтавської битви” – колектив ПАТ “Полтавський алмазний інструмент” (директор – Ігор Басан). У номінації “Відображення доленосних подій у творах мистецтва” – Наталія Свиридюк, член Національної спілки майстрів народного мистецтва – за збереження і популяризацію народного мистецтва.
***
Розмаїту культурну програму до Дня Незалежності України полтавцям та гостям міста запропонували музеї та мистецькі заклади. У літературно-меморіальному музеї Панаса Мирного пройшла виставка “Вітрила Незалежності цвітуть”, а відвідувачі Державного історико-культурного заповідника “Поле Полтавської битви” ознайомились із підготовленою до свята книжково-ілюстрованою експозицією. У Палаці дитячої та юнацької творчості тривала виставка робіт гуртківців “Квітуй, Україно, у віках!”
Як завжди, людно було в центрі Полтави, де розгорнуло виставку виробів декоративно-ужиткового мистецтва містечко майстрів. У парку культури та відпочинку “Перемога” діти взяли участь у цікавій розважально-пізнавальній програмі, а також у конкурсі малюнка на асфальті “Україна в моїм серці”. Багато батьків із дітьми зупинялися біля Полтавського академічного обласного театру ляльок – актори підготували для малечі ігровий захід “Україно, милий край! Ти живи і розквітай!” У Корпусному парку дитячі мистецькі колективи вітали полтавців святковим концертом “З любов’ю до рідного краю”.
***
Яскравим завершенням святкової програми з нагоди 22-ї річниці Незалежності України став концерт на Співочому полі імені Марусі Чурай. Свої виступи для полтавців та гостей міста дарували столичні митці – академічний ансамбль пісні й танцю Міністерства внутрішніх справ України, заслужені артистки України Любов Іванова, Оксана Нестеренко, народна артистка України Валентина Степова. Також у мистецькому заході “Україна моя незалежна, єдина, свята!” взяли участь фольклорні гурти “Володар”, “Стиль”, “Червоні маки” та інші. Завершилося святкування яскравим феєрверком, який іскристими візерунками уквітчав вечірнє небо Полтави.
***
Площа перед пам’ятником Тарасу Шевченку на набережній Дніпра – традиційне місце проведення в Кременчуці урочистих заходів з нагоди Дня Незалежності України. Саме тут зібралися представники міської влади і громадськості. Офіційна частина свята розпочалася хоровим співом Державного Гімну і покладенням квітів до підніжжя монумента, продовжилася врученням дівчатам та юнакам паспортів громадян України і завершилася українськими піснями й танцями у виконанні народного ансамблю “Славутич”.
Патріотизм був основним лейтмотивом культурно-розважальної та спортивної програм народних гулянь. На площі Незалежності товариство “Просвіта” демонструвало вишите вбрання, затим влаштувало парад вишиванок. Свій парад, але спортивний, провели на центральних вулицях й активісти міського клубу велосипедистів. А “Євроклуб” порадував новацією в культурному житті міста: при підтримці керівництва торгово-розважального комплексу “Європа” біля цього закладу встановили громадське вуличне піаніно. Відтепер не лише у Львові та Києві, а й у Кременчуці шанувальники музики можуть послухати чи й самі зіграти на вуличному піаніно улюблені мелодії. Було що послухати і в парку культури та відпочинку “Придніпровський”, де після бенефісу муніципального духового оркестру на сцені літньої естради виступили з тематичним концертом колективи художньої самодіяльності. Гарний подарунок любителям образотворчого мистецтва підготували також художні галереї міста, в яких до свята відкрилися експозиції виставок живопису по шовку та художньої вишивки.
Медовий ярмарок Придніпровської спілки пасічників, молодіжна акція “З Днем народження, Україно!”, турнір ветеранів баскетболу, мотокрос – це далеко не повний перелік святкових масових заходів у Кременчуці. До речі, свято пройшло без мітингових пристрастей, хоча одна спортивно-патріотична акція все ж відбулася. Лідер ВО “Свобода” Олег Тягнибок та його заступник Руслан Кошулинський по дорозі на Сорочинський ярмарок вирішили в Кременчуці перепливти Дніпро, що мало символізувати єдність Лівобережної і Правобережної України. Із п’яти учасників запливу протилежного берега дісталися тільки столичні гості, а трьом місцевим плавцям не вдалося подолати півторакілометрову водну дистанцію, і вони повернулися з неї на катері рятувальної служби.
***
У Лубнах, у приміщенні міської ради, урочисто відкрили стенд “Почесні громадяни міста Лубни”. Цього дня також відбулась церемонія підняття символу нашої держави – синьо-жовтого прапора, в якій узяли участь представники міської влади, громадських організацій, жителі міста. У сквері імені Т.Шевченка лубенці зібралися, щоб віддати шану національному пророку – Великому Кобзареві. Загальноміські урочистості та святковий концерт з нагоди річниці Незалежності України продовжились у залі кінотеатру “Київська Русь”. Лубенці та гості міста над Сулою у святкові дні мали змогу стати учасниками багатьох культурно-мистецьких акцій.
Святкові заходи з нагоди Дня Незалежності України пройшли також на територіях сільських рад Лубенського району.
***
Традиційним урочистим підняттям Державного прапора на площі Слави розпочалися у Диканьці святкові заходи. Біля районного Будинку культури розгорнули палітру творчості у конкурсі малюнків на асфальті “Диканщина – моя мала батьківщина” вихованці селищних дитсадків. А колективи організацій і установ проявили неабияку фантазію, представивши свої роботи на конкурс композицій “Квітни і пишайся щедрими дарами, моя Україно”. Кращими журі визнало квіткові композиції відділу освіти, молоді та спорту, відділу культури і туризму та фінуправління райдержадміністрації. У фойє Будинку культури працювала книжкова виставка “Хай цвіте у щасті незалежна Україна”, підготовлена працівниками районної бібліотеки.
У залі районного Будинку культури учасники художньої самодіяльності дарували зі сцени свої кращі номери. Керівники району вручили посвідчення та нагрудні знаки “Мати-героїня” Тетяні Мухтаровій із Великої Рудки, Меланії Омельченко зі Степанівки, Ганні Яковенко з Водяної Балки. Відзнаки райдержадміністрації та районної ради з нагоди Дня Незалежності було вручено групі представників територіальної громади району. А за вагомий внесок у розвиток агропромислового комплексу Полтавщини та активну участь в оформленні й представленні експозиції “Аграрна Полтавщина” на Національному Сорочинському ярмарку дипломом голови облдержадміністрації, голови обласної ради та директора департаменту агропромислового розвитку Полтавської облдержадміністрації відзначено Диканську райдержадміністрацію.
Запросили на сцену і юних диканців для урочистого вручення паспортів громадянина України.
А напередодні відзначення 22-ї річниці Незалежності України голова райдержадміністрації Юрій Оніщенко завітав до жительки села Петро-Давидівка, багатодітної матері Олександри Мотрій, привітав її велику родину з державними святами та вручив відповідно до Указу Президента України посвідчення і нагрудний знак “Мати-героїня” за материнську самовідданість, народження і зразкове виховання дітей, забезпечення умов для всебічного їхнього розвитку.
***
За традицією, яка склалася впродовж кількох останніх років, святкові заходи відбуваються в Котельві, на площі біля районної дошки Пошани. Представників численних трудових колективів, мешканців і гостей селища щиро вітали Герой України, голова райдержадміністрації Тетяна Корост, голова районної ради Василь Тимошенко, селищний голова Іван Гарькавенко. Вони вручили посвідчення про занесення на районну дошку Пошани з нагоди 22-ї річниці Незалежності України керівникам 8 кращих трудових колективів району та 40 працівникам різних галузей і сфер діяльності. Крім того, було оприлюднено інформацію про те, що Котелевський район за активну і успішну презентацію на Сорочинському ярмарку нагороджений дипломами обласної державної адміністрації, обласної ради та департаменту агропромислового розвитку ОДА. Ці відзнаки були вручені Тетяні Корост і Василеві Тимошенку. А від вдячної громади району їм подарували образи Христа Спасителя і Божої Матері.
Відбувся також парад визначних подій під назвою “24 серпня: 22 роки тому”. Під дружні оплески присутніх на центральну частину площі виходили жителі Котельви та району, в особистому житті яких чи в житті громад, або трудових колективів, які вони представляли, 24 серпня 1991 року відбулися пам’ятні події. Це виглядало досить цікаво, оригінально і хвилююче. Скажімо, Валентина Ярошенко того дня отримала паспорт громадянина України, Наталія Старокожко святкувала входини у новозбудований будинок, а Катерина Гнилосир всьоме стала бабусею… Саме 24 серпня 1991 року народився котелевець Олександр Купріян і розпочалося будівництво четвертої селищної школи. На цю ж дату припадає створення районного добровільного товариства чорнобильців та кіностудії “Світанок”. А в Козлівщині 22 роки тому відкрили нову вулицю, дитсадок і новий будинок побуту…
Під час урочистостей відбулося вручення паспортів юним громадянам України. Продовжилося святкування на площі імені Сидора Ковпака біля палацу дозвілля “Скіфія”, де демонструвалася яскрава виставка виробів учасників конкурсу на краще зображення Державного Прапора України. Переможцями конкурсу “Прапор свій здіймаєм гордо” стали: Милорадівська ЗОШ, дитсадок “Дзвіночок”, ПТУ-54, територіальний центр надання соціальних послуг та районний Будинок культури. Відбулося чимало інших заходів. Завершилося святкування яскравим феєрверком та молодіжною дискотекою.
***
В Оржиці на центральному стадіоні “Колос” пройшли урочистості з нагоди 22-ї річниці Незалежності України і 90-річчя утворення Оржицького району. Місцеві волонтери при підтримці мережі громадських організацій Полтавської та Черкаської областей “Молодь діє”, відділу в справах сім’ї та молоді Полтавської ОДА провели патріотичну акцію “З днем народження, Україно!”. Представники місцевих територіальних громад презентували свої досягнення, групі трудівників району було вручено почесні відзнаки, а юним мешканцям району – паспорти громадян України. Відбулися також театралізоване дійство і футбольний матч на здобуття Кубка Оржицького району. В напруженій боротьбі між командами “Сула” (Чутівка) і “Чайка” (Куйбишеве) почесний трофей здобули гравці “Сули”.
***
Урочисті заходи з нагоди державних свят пройшли у всіх містах і райцентрах області.

Репортаж підготували: Лідія ВІЦЕНЯ, Євгенія ДАВИДЕНКО,

Віктор КІКОТЬ, Вікторія КОРНЄВА, Таміла МИХЕЄВА, Анатолій ЩЕРБАК,

Олег ЖУРАВЛЬОВ (фото), Анна ЧАПАЛА (фото)/“Зоря Полтавщини”;

Тетяна ВЕЛЯДА, Світлана ГЛУШКО, Ірина ШИЛО/Журналісти.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.