Великі успіхи Малої академії

Напрацьований у Національному центрі “Мала академія наук України” досвід уже дозволяє стверджувати, що навчання і виховання в його системі є для обдарованої учнівської молоді важливою сходинкою у велику науку. Полтавське територіальне відділення МАН із 2006 року координує позашкільну роботу з науково-дослідницької, експериментальної, конструкторської та винахідницької роботи в різних галузях науки, техніки, культури й мистецтва школярів Полтавщини. Новою сторінкою у розвитку цих ініціатив стало створення на початку минулого року в нашому регіоні позашкільного навчального закладу обласної ради “Полтавська обласна Мала академія наук учнівської молоді” як окремої юридичної особи на базі Полтавського національного технічного університету ім. Ю. Кондратюка. Президентом регіонального територіального відділення було обрано ректора цього вишу, заступника голови постійної комісії обласної ради з питань молодіжної політики, спорту та туризму, доктора економічних наук Володимира Онищенка.
Нині найважливішим напрямом діяльності закладу є організація і проведення Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт вихованців МАН на регіональному та місцевому рівнях. Наприкінці 2012 року понад 3 тисячі обдарованих дітей (у попередньому навчальному році – близько 1920) з усіх районів та міст Полтавщини взяли участь у відбірних етапах цього конкурсу. В заключному етапі науково-дослідницьких змагань Полтавське територіальне відділення МАН представляли 58 переможців обласного етапу, й за остаточними підсумками конкурсу Полтавщина посіла сьоме рейтингове місце (порівняно з чотирнадцятим у 2012 році), отримавши 47 балів. Окрім того, за відсотковим співвідношенням кількості переможців до кількості учасників від регіону Полтавщина набрала 53,4 відсотка, оскільки з 58 учасників нашої команди 31 учасник став призером.
Три золоті нагороди додалося цього року до скарбниці полтавського МАН: значний науковий і практичний інтерес викликали роботи одинадцятикласника Комсомольського навчально-виховного комплексу ім. Л. І. Бугаєвської “Загальноосвітня школа І–ІІІ ступенів №5 – Ліцей” Комсомольської міської ради Владислава Гармаша й двох випускниць Лубенської спеціалізованої школи №6 Лубенської міської ради – Дар’ї Трегуб та Юлії Сиркіної. Наукові дослідження переможців Всеукраїнського конкурсу стосувалися геології, мистецтвознавства та економіки й принесли нашій області абсолютну першість саме в цих секціях.
Найвищий рівень наукового потенціалу в столиці України продемонстрували представники саме тих навчальних закладів Полтавщини, які впродовж трьох останніх років по праву є флагманами МАНівського руху не лише на регіональному рівні, а й на державному – Полтавський міський багатопрофільний ліцей імені
І. П. Котляревського, Лубенська спеціалізована школа №6 Лубенської міської ради, Піщанська гімназія Кременчуцької районної ради, обласний ліцей-інтернат для обдарованих дітей із сільської місцевості
імені А. С. Макаренка.
Минулий навчальний рік був для полтавських МАНівців справді результативним: 20 дівчат і 11 юнаків повернулися додому з призовими дипломами й цінними подарунками. Сім старшокласників області долучились до участі в п’яти міжнародних проектах, організованих Національним центром “Мала академія наук України”.
Юні інтелектуали та їхні наставники постійно відчувають підтримку з боку керівництва області. Щорічно за підсумками всеукраїнського конкурсу обдаровані юні науковці Полтавщини стають Президентськими стипендіатами. Цього літа Полтавське територіальне відділення МАН також отримало лист від Міністерства освіти й науки України з повідомленням про те, що чотири переможці ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів Малої академії наук України від Полтавської області внесені до списків на здобуття стипендій Президента України.

Лідія КОВАЛЕНКО
Методист позашкільного навчального закладу Полтавської обласної ради “Полтавська обласна
 Мала академія наук учнівської молоді”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.